Arama

Orkinos (Scombridae)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 3.377 Cevap: 4
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
3 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus Euthnnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 5-6 metre, ağırlığı 900 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Çok hızlı yüzerler. Kendinden küçük balıkları avlar. Eti konservecilikte kullanılır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. İki dorsal yüzgeç arasında az bir mesafe vardır. 8 veya 9 adet pinnul denen yalancı yüzgeç bulunur. Bu yüzgeçler hem sırtta, hem anal yüzgecin arkasında bulunur. Vücudun üst tarafı koyu mavi veya siyah, yanlar gümüşi beyaz, karın yüzgeci arasında sarkık iki et parçası bulunur. Kuyruk yüzgecinin kenarı beyaz renklidir. 1.000.000'a yakın yumurta bırakabilirler. Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos ayları üreme dönemleridir.
Sponsorlu Bağlantılar
Göçmen bir balıklardır. Sürü halinde gezerek, kendilerinden küçük balık türleriyle beslenirler. Sardalya, hamsi, tirsi, uskumru, torik, palamut, lüfer gibi balık sürülerini kovalar ve yerler. Saatte 65-70 km hızla yüzerler. Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler. Olgunlaşmış orkinoslarının ağırlığı bir tona, boyu 5-6 metreye kadar ulaşır.
280px TsukijiFrozenTuna

Tokyo balık pazarında dondurulmuş ton balığı


Orkinos avcılarının çeşitli avlanma metodları vardır. Bu balıklar özel olta iğnelerine tüy veya bitki liflerinden yapılmış suni sinekler takılarak avlanırlar. Canlı sardalya balıkları bağlanarak sabit oltalarla da orkinos avcılığı yapılır. Bu tip avlar ancak gemilerle yapılır. Orkinos tekneleri yaklaşık 20-25 metre uzunluğunda olur. Teknenin motorları güçlü ve oldukça hızlı gitmeye müsaittir. Bu teknelerde yem olarak kullanmak için canlı sardalya havuzları ve yakalanan orkinosların muhafazası için soğuk hava depoları da bulunur. Amatör balıkçılar motorların arka güvertesinde döner koltuğa oturarak, makaralı oltayla bir spor olarak bu güçlü balıkları avlarlar.



Vikipedi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Tonbalığı adıyla da tanınan orki­nosun, aynı familyanın (Scombridae) üyele­rinden palamut ve uskumru gibi ticari değeri çok yüksektir. Uzunlukları genellikle 1 met­reyi aşmaz; uzunluğu 4,3 metreye, ağırlığı 800 kilograma erişebilen dev boyutlu bayağı orki­nos (Thunnus thynnus) bu familyanın en iri türüdür.
Orkinoslar denizlerin en güçlü ve hızlı balıkları arasında yer alır. Mekik biçimindeki gövdesinde yüzmesini yavaşlatacak hiçbir çı­kıntı yoktur. Yüzerken dar bir oluğa giren birinci sırt yüzgeci ile gövdesine iyice yatan göğüs ve karın yüzgeçleri hızının daha da artmasını sağlar. Birinci ya da öndeki sırt yüzgeci 13-14 sert ışından (yüzgeç dikenin­den) oluşur. İkinci sırt yüzgeci yumuşak ışınlıdır. İkinci sırt yüzgecinin ve altta anüs yüzgecinin gerisinden başlayarak kuyruğa ka­dar uzanan birer sıra yüzgeçsi çıkıntı (yüzgeç-çik) bulunur. Sayıları 8-10 arasında değişen bu yüzgeççiklerin yanı sıra yumuşak ışınlı ikinci sırt yüzgeci de denge işlevi görür. Genel olarak sırtları koyu renk ve menevişli, yanları grimsi, alt bölümleri gümüşsüdür.
Sponsorlu Bağlantılar

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

Orkinoslar ringa, sardalye ve hamsi gibi sürü halinde dolaşan avlarının peşine düşerek avlanırlar. Türkiye kıyılarında bayağı orkinos ve göğüs yüzgeçlerinin altındaki beneklerle ayırt edilebilen yazılı orkinos ya da benekli orkinos (Euthynnus alletteratus) ilkbaharda Akdeniz'den Karadeniz'e, sonbaharda Kara­deniz'den Akdeniz'e doğru göç etmeye başlar.
Orkinosun eti yağlı ve konserve yapımına uygundur. Akdeniz çevresindeki ülkelerde ise, Eski Yunanlılar zamanından beri taze olarak tüketilen önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca Japonlar bu balığı çiğ olarak da yemektedir­ler. Birçok ülkede orkinosların avlanma yön­temi karmaşık ağlardan zıpkınlara ve yemli oltalara kadar değişir.
Yeryüzünde ticari bakımdan en önemli orkinoslar arasında yer alan çizgili orkinos (Katsuwonus pelamis) genellikle geniş gırgır ağlarıyla avlanır. Türkiye'de Ege Bölgesi'nin güney kıyıları ile Akdeniz kıyılarında görülen bu tür, alt bölümlerindeki uzunlamasına koyu şeritlerle ayırt edilebilir.



MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #3
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
uskumruscomberscombrus1bj7

Scsco u3
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Orkinos
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Uskumrugiller familyasından eti yenen iri bir balık (Thynnus thynnus); tonbalığı. Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarında yaşar. Boyu 3-3,5 m.yi bulur. Familyanın en büyük balığıdır. Vücudu mekik biçiminde, sırtı çelik mavisi, karnı gümüşi beyazdır. Göğüs kısmında büyük pullardan oluşmuş bir göğüs kalkanı bulunur. Çok hızlı yüzer. Vücut sıcaklığı kimi zaman çevre sıcaklığının üstüne çıkabilen tek balıktır. Küçük balıklarla beslenir. Üreme dönemine bağlı olarak göç eder. Yumurtalarını Akdeniz'de bırakır, daha sonra Atlantik Okyanusu'na geçerler. Etleri konserve hâlinde tüketilir ve "tonbalığı" adıyla satılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
Köpekbalıklarının en çok sevdiği balıklardan birisidir.
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

27 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
27 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
27 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji