Arama

Portakal ve Sağlık için Faydaları

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 22 Kasım 2008 Gösterim: 11.477 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Nisan 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Portakal

Sponsorlu Bağlantılar
Diğer turunçgiller gibi daha çok Akdeniz Bölgesi’nde yetişen portakal, zengin bir C vitamini deposu olarak, bizi soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı korur.
Ayrıca B vitaminleri, potasyum, karbonhidrat ve lifler de barındıran portakalın, yapraklarından, çiçeklerinden ve meyvesinden yararlanırız.
Portakal ağacının meyvesi şeker ve C vitamini açısından zengin iken, kabuğunun iç tarafında bulunan uçucu yağlar içeren kesecikleri, bazı kanser türlerine iyi gelir. Genel olarak vücut direncini artıran portakal, eczacılık ve gıda sanayinde de kullanılır.

Faydaları nedir?
· Suyunda bulunan antioksidan nedeniyle kılcal damarları güçlendirerek, damar sertleşmesini ve felci önler.
· Böbrek ve idrar kesesi hastalıklarında etkilidir.
· İçerdiği potasyum nedeniyle tansiyonu dengeler.
· Mide ve pankreas kanserinin tedavisine yardımcı olur.
· İçerdiği folik asitten dolayı hamiliğin ilk üç ayında, daha fazla tüketilmesi önerilir. Folik asit, anne karnındaki bebeğin anomalilerini önler, bebeğin sağlıklı büyümesini sağlar.
· İçeriğindeki yoğun C vitamini nedeniyle, organizmayı güçlendiren portakal, aynı zamanda vücuttaki yaraların, ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.
· Hastalıktan sonra nekahet devresini kısaltır.
· Karaciğeri çalıştırır, safra salgısını artırır.
· Mide ilacı yapımında kullanılan portakal kabuğu, aynı zamanda cinsel gücü artırır.
· Kaynatılarak suyu elde edilen portakal yaprakları, spazm çözücü olarak kullanır.
· Ateş düşürücü, terletici, solucan ve bağırsak kurtlarını düşürür.
· Cildi güzelleştirir, kansızlığı giderir.
·Yorgunluğa ve sinir bozukluğuna iyi gelir.

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
5 Nisan 2008       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
PORTAKAL


Sponsorlu Bağlantılar

Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı... Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız. C vitamini deposu olduğunu da biliriz.



Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor.



Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin. Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var.



Portakal,kanseri önlemeden,kanı temizlemesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmeye,anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye iyi gelir.







Aynı zamanda,içerdiği potasyum, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını da önler, Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir.



Çiğ haliyle tüketilmesinin yanısıra reçeli , konservesi yapılan portakal günümüz mutfaklarında çokça kullanılan bir lezzet halini almıştır. Pasta, tatlı , reçel yapımında kullanılan portakal, özellikle Fransız mutfağında ve kümes hayvanlarıyla pişen yemeklerde çokça tercih ediliyor. Portakal çeşitli vitaminleri yeterli miktarda sağlar. Kalp, kan katılaşması ve hazım için çok faydalıdır.


Bol C vitamini ile kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve benzeri hastalıklarda vücudun koruma gücünü arttırır.

Portakalda mevcut B vitamini ve bol fosfor bulunur. Sinir siteminin kuvvetlenmesini ve iyi çalışmasını sağlar.

Sinir zafiyetini giderir, bedeni ve bilhassa ruhi sıkıntıyı, yorgunluğu geçirir.

Kanı durultur, hasta ve çocukların kansızlığını giderir.

Karaciğeri, çalıştırır ve safra ifrazatının arttırır.

Mide rahatsızlıkları olanlar portakal yememeli veya çok az ve tatlı olanları yemelidir.



Yenilecek portakallar tadı olgunlaşmış olmalıdır. Kesilen veya sıkılan portakallar fazla bekletilmeden yenmelidir.



Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı değildir.O,içerdiği 20 den fazla mucizesiyle manavlarda değil,eczanelerde satılmalıdır.Hem besler hem korur,hemde pek çok hastalıkta tedavi eder.

Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 19:26
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
20 Eylül 2008       Mesaj #3
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...

portakal

PORTAKALın Faydaları;

* Soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardım eder,
* İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,
* Kalp hastalığı ve felçten korur,
* Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,
* Mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
* Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur
* İçindeki potasyum cildin kuruyup kırışıklıkların oluşması önler,
* Bağırsak gazlarını söker,bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar,
* Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,
* Safra salgısını arttırır.

(1 adet portakal=60 kalori)
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Eylül 2008       Mesaj #4
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Portakal, Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar. Narenciye ailesinin bir üyesidir. İpek yolunun anadoludan geçtiği dönemlerde narenciye hindistandan civarından gelen ticari bir üründü. Ümit burnun keşfedilmesiyle ticaret yolları değişmiş, asya kıtasının avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle portakal üretiminin tamamı Portakiz civarına yayılmıştır. Dilimize "portekizden gelen" anlamında "Portakal" olarak girmiştir.
Citrus sinensis`in meyvesine, "acı/ekşi portakal" olarak da anılan Citrus aurantium`un meyvesinden ayırabilmek için, "tatlı portakal" da denir.
180px Ambersweet oranges

Portakal meyveleri


Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir.İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde yetişmekle birlikte portakalın anavatanı Çin'dir. Dünyada elmadan sonra en çok tüketilen meyve[1] olan portakal önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Vitamin özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmesine rağman günümüzde tüketilen portakal nektarı ve portakal suları üretimi için İspanya ve Portakizden meyve ithal edilmektedir. Bu durumun sebebi ise İspanyanın gelişen tarım ve ziraat teknolojileri sayesinde sıvı miktarı en yüksek portakalı üretiyor olmasıdır. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, öksürük şurupları için aroma, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır.

Kaynakça

bigglook
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #5
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
portakal


Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir, bakır ve manganez mineralleri ile protein de bulunur.

Portakalın Faydaları: Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.

Portakal Nasıl Kullanılır? Portakal taze olarak yenir ve suyu kullanılır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır. Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltler iyi gelir. Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay spazmlara karşı faydalıdır. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanılır.

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
17 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
17 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
13 Ekim 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Aralık 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular