Arama

Aerodinamik

Güncelleme: 16 Kasım 2015 Gösterim: 3.069 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
30 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Gazların hareketlerini ve gazlar içrisinde cisimlere tesirini, hareket eden cisimlerin şekillerini inceleyen bilim dalı. Aerodinamik mekaniğin bir koludur. Herhangi bir cisim hava içerisinde hareket ettirildiğinde hareketine tesir eden değişik kuvvetler ortaya çıkar. İşte bu kuvvetlere "Aerodinamik kuvvet" ve planladığımız şekilde hareketini hava içerisinde devam ettirebilen cismin şekline de "Aerodinamik şekil" adı verilir. Hava içinde hareket eden cisimlere havanın gösterdiği direnç kanunlarına varmak için iki yol vardır. Birinci yol, model cisimler hava içerisinde hareket ettirilir. İkinci yol, durmakta olan model cisimler üzerine hava yollanır.

Sponsorlu Bağlantılar
Birçok kolaylıkları olması olması bakımından laboratuvarlarda ve teknikte daha çok ikinci yol tercih edilir. Aerodinamik, daha çol deneye bağlı bir ilimdir. Aerodinamik kuralları iki şekilde bulunur. Ya hesap ve teorilerle iddia edilenler tecrübelerle hesaplanır, ya da tecrübelerle elde edilen ölçmeler ve neticeler üzerine yeni teoriler bina edilir. Değişik yerlerde yapılan deneylerin karşılaştırılabilmesi ve bunların neticelerinin duyurulabilmesi için bazı standart şartlara ihtiyaç vardır. İşte bu sebeple, milletlerarası havacılıkta sıcaklık basınç gibi atmosferik değerleri ihtiva edn standartlar kabul edilmiştir. Standart atmosfer adını verdiğimiz bu mukayese sistemine göre, deniz seviyesinde sıcaklığının 15 derece olduğu ve her bin metrede 6.5 derece arttığı, havanın kuru ve mükemmel bir gaz olduğu gibi kabuller yapılır.

Aerodinamik denilice akla hemen havacilik ve uzay çalışmaları gelmektedir. Halbuki günümüzde aerodinamik tahmin edemiyeceğimiz kadar geniş bir sahada kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları, otomobil sanayi ve inşaat mühendisliği alanındadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 23 Mayıs 2009 22:31
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Aerodinamik
Sponsorlu Bağlantılar

Gazların ve özellikle havanın hareketini ve cisimlerin havadaki hareketini ve denetimini inceleyen fizik dalı.

Aerodinamik kuvvetler cismin büyüklüğüne, biçimine, hızına ve gazın (havanın) yoğunluğuna, sıkıştırılabilirliğine, viskozitesine, sıcaklığına ve basıncına bağlıdır. Uçak ve roketlerin en ekonomik ve en uygun biçimde uçması için gerekli biçim ve büyüklüğün seçimi, aerodinamiğin en önemli uygulama alanıdır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Kasım 2015       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
AERODİNAMİK sıf. (fr. aerodynami- que’ten).
MsXLabs.org & Büyük L.

1. Hareket halindeki bir cisim üzerinde havanın etkisiyle ilgili olan. — 2. Aerodinamik havatüneli,bir maketin hava akışı içindeki davranışını incelemek amacıyla, çevresinde değişik hız ve basınçlarda hava dolaşımı sağlamaya yarayan deney düzeneği. —3. Aerodinamik profil, özellikle ilerlemeye karşı direnci minimuma indirecek biçimde tasarlanmış profil.

—Akışkan, mekan. Aerodinamik tünel, HAVATüNELİ’nin eşanlamlısı.

—Havc. Aerodinamik biçim vermek, havada hızla yer değiştirmesi istenen cisimlere, ilerlemeleri için gerekli gücü en düşük düzeye indirecek ve en az direnç gösterecek biçimi vermek. \\Aerodinamik biçimi olmak, bir cisimden söz ederken, ilerlemeye en az direnç gösterecek, özel olarak hesaplanmış bir biçimi olmak.

a. Bir cisimle çevrel hava arasındaki her tür bağıl harekete eşlik eden olayları inceleyen bilim. (Cisim, ya rüzgârın etkisindeki bir yapı gibi hareketli bir hava
içinde bulunabilir ya da mermi, otomobil, uçak gibi hareketsiz hava içinde yer değiştirebilir.)

—ANSİKL. Aerodinamik, bir cismin dinamik dengesi üzerinde hava akışının etkisini o cismin biçimiyle bağıntılı olarak inceler. Akış içinde bir cismin bulunması yüzünden, akışkanda oluşacak değişiklikleri inceleyen “akışkanlar mekaniği” aerodinamiği tamamlar.

Kuramsal aerodinamik, matematiksel çözümlemenin yöntemlerine başvurur; böylece bir yandan, havanın fiziksel özellikleri ve katı çeperlerin yakınında gösterdiği davranışla ilgili bazı varsayımlara dayanarak değişmez koşullarda onun hareketini düzenleyen yasaları kurmaya çalışır; öbür yandan da, göz önüne alınan cisme etki yapan kuvvetleri hesaplar. Havanın sıkıştırılabilirliğinin ihmal edilebileceği düşük akış hızlarında, havanın özgül ağırlığının, tıpkı bir sıvı gibi değişmediği varsayılır. Böylece, havanın özgül ağırlığının çok az olması nedeniyle yerçekiminin genellikle ihmal edilebileceği olgusu bir yana bırakılırsa, kuramsal aerodinamik, hidrodinamikle aynı temel teoremlere dayanır. Akış hızları sesin yayılma hızından (15°C sıcaklıkta 340 m/sn) daha küçük değilse, havanın sıkıştırılabilirli - ğini göz önüne almak zorünludur.

* Deneysel aerodinamik, havanın cisimler çevresinde ya da borular içinde akışını, fiziksel yöntemlerle inceler. Uçakların gittikçe daha yüksek hızlarda uçmaları, çevrelerinde oluşan hava akışına bağlı olayların kesin olarak bilinmesini zorunlu kılar. Bu nedenle gerekli incelemeler hava tünellerinde, hareketli hava demeti içine yerleştirilen ve gözlemcilere göre sabit olan modeller üzerinde yapılır. Bununla birlikte kimi problemlerin çözümü için hareketsiz hava içinde yer değiştiren modellerin kullanımı zorunludur. Bu modeller, dönel deney düzeneklerinde ya da gerçek uçuşlarda incelenir. Bütün çağdaş uçaklar, yetkinliklerini (performans) belirlemek ve kararlılıklarını denetlemek için havatünellerinde ön incelemelerden geçirilir.

Aerodinamik, değişik kullanım koşullarında kanatlara verilecek biçimlerin saptanmasını sağlar; benimsenecek profiller, kaldırma ve sürüklenme kuvvetlerinin değerini belirleme olanağı verir; ayrıca uçuş halindeki uçağın çeşitli kararlılık ve denge niteliklerinin bulunmasına yardım eder. Uçak hızının sürekli artışı, yeni olayların ortaya çıkmasına yol açmaktadır; nitekim şok dalgaları"' nın, sınır" katmanı' nın incelenmesi ve aerotermodinamiğin konusu olan yüksek hızlardaki ısıl olayların araştırılması zorunludur.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.