Arama

Kontakt Lens Kullanımı

Güncelleme: 20 Ocak 2015 Gösterim: 26.176 Cevap: 0
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
20 Ocak 2015       Mesaj #1
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kontakt Lens Kullanımı
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar

Bilgi
sayar çağının gelişmesiyle milyonlarca göz bilgisayar monitörüne bakmaya başladı ve burdaki parlak ışık yüzünden bir çok kişi net görememe uzağı seçememe veya yakını görememek gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldı.

Kontak lens görmeye yarayan şeffaf yapıda bir malzemedir. Özel tekniklerle boyandığı zaman ise kozmetik (renkli) lens işlevini görür.

Gözlük gözümüzün yaklaşık 12 mm önündedir. Bu nedenle miyop gözlükle cisimleri net ama biraz küçük, hipermetrop gözlükle ise net ama biraz büyük görürüz. Kontak lens ise göz korneasının üzerine takıldığından gözle aynı hizadadır. Bu nedenle cisimleri gerçek boyutunda gösterir.

Gözlük gözümüzün tüm görme alanını kaplamaz. Kenarlardan görülmeyen boşluklar kalabilir. Kontak lens ise görüş alanımızı daraltmaz. Tam bir görüş alanı sağlar.

Bu faydalarına rağmen toplumumuzda kontak lens kullanımına karşı ön yargılar bulunmaktadır. Aksi olarak kontak lens kullanan bir kişiye ise gözlük başlamak isteseniz yine kontak lens takmak isteyecektir. Kontak lense alışmış bir bireye gözlüğe geçmesini söylemek ve yaptırmak gerçekten zordur.

Kontak lens mutlaka uzman hekim muayenesi sonrasında önerilir. Muayene sonrasında hekim kişinin lens kullanıp kullanamayacağına karar verir. Eğer birey hiç kontak lens kullanmamışsa hekim hastaya uygun olarak düşündüğü lensi denemelidir. Deneme sonrasında gerekiyorsa numara (diyoptri) ayarları yapılır. Numara ayarı gözlükle aynı olmayabilir. 4 numaradan büyük gözlüğü olan miyoplarda kontak lens numarası biraz daha düşük olacaktır. 4 numaradan büyük hipermetroplarda ise kontak lens numarası daha büyük olacaktır. Kısacası gözlük numarası ile kontak lens numarası aynı olmayabilir. Hastaya kontak lens denenmeli, numara saptanmalı ya da özel hesaplamalarla gözlük numarası kontak lense göre ayarlanmalıdır.

Kontak lensler yumuşak ve sert olarak iki gruba ayrılır. Yumuşak lenslerde miyop, hipermetrop ya da astigmatlı olarak üçe ayrılır. Astigmatlı lenslere toric lensler de denir. Kozmetik lenslerde yumuşak lenslerdir. Kozmetik lenslerde markadan markaya değişmek üzere bu numaralara sahip olabilirler. Ya da kişide herhangi bir numara yoksa numarasız kozmetik lensler kullanılabilir.

Sert lensler ise çok çeşitlidir. Keratokonus dediğimiz kornea incelmesi hastalığında genelde özel üretilmiş sert lensler ya da hibrid lensler dediğimiz yumuşak ve sert lensi aynı yapıda içeren lensler kullanılır. Genelde PMMA dan yapılan sert lensler , gaz geçirgen denilen başka bir gruba da sahiptir.Yüksek astigmatı olan ve yumuşak lenslerle düzeltilemeyen gözlerde gaz geçirgen lensler önerilebilir.

Sert ve gaz geçirgen lensler sabah takılıp gece çıkarılmalıdır. Yumuşak lensler ise günlük, haftalık veya aylık kullanım şeklinde lensin kalitesine göre planlama yapılabilir.

Lens gözden çıkarıldığı zaman kontak lens kabına konur. Her zaman alışkanlık olarak sağ gözü R (right) yazan sağ kutuya sol lensi L (left) yazan sol kutuya koymamız ve alışkanlığı kazanmamız gerekir. Böylece göz numaralarımızın farklı olduğu durumlarda farklı numaralardaki lensler karışmamış olur. Ayrıca bir gözdeki enfeksiyon diğer göze bulaştırılmamış olur.

Çeşme suyu, tükürük, limon suyu kullanılmamalı hekimin önerdiği solusyon kullanılmalıdır. Kontak lens solüsyonu bitince kontak lens kabı da atılmalı ve yeni kontak lens solüsyonu ve kabı kullanılmalıdır.

Grip iken asla lens takılmamalıdır. Grip virusu lense yapışır göze tekrar takıldığında gözü kızartır ve korneaya zarar verir. Grip geçinceye kadar gözlükle idare etmek uygun olacaktır.

Tüm bu konulara dikkat ettiğiniz takdirde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ister şeffaf ister kozmetik lens kullanabilirsiniz.


Kaynak:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Temmuz 2016 / kaguyakaz9+ Tıp Bilimleri
28 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
8 Haziran 2012 / Ziyaretçi Taslak Konular
3 Mayıs 2014 / _AERYU_ Genel Mesajlar
30 Nisan 2010 / chateaobriande X-Sözlük