Arama

Baldr

Güncelleme: 14 Haziran 2008 Gösterim: 1.800 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Haziran 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Baldr ( Baldr Kimdir? - Baldr Hakkında )

Sponsorlu Bağlantılar

Odin ile Frigg’in bir oğulları vardı. Adı Baldr idi. Baldr (Baldir), herkesin çok sevdiği bir tanrıydı. Ama ömrü çok kısaydı. Genç yaşta ölüme mahkumdu. Baldr’ın günleri sona yaklaştığında, bir gece bir düş görür. Gördüğü düşten etkilenen Baldr, bu düşü annesine anlatır, annesi oğlunun son günlere yaklaştığını yorumlar. Yer yüzündeki tüm tanrı ve insanlara başvurarak, oğlunun bu son günlerinde kırılmamasını ve üzülmemesini ister. Frigg’in bu isteğine herkez uyar. Genç Tanrıyı incitmeyeceklerine dair söz verirler. Hatta tanrılar Baldr’a zarar gelmesin diye bazı büyüler yaparlar ve bunu annesinede gösterirler. Baldr’a oklar ve mızraklar fırlatırlar ancak hiçbiri Baldr’a zarar veremez. Vücüduna saplanmazlar.

Bütün bunlara rağmen kötü yürekli Loki yine bir yolunu bulup, Baldr’a bir oyun oynamak ister. Frigg’in ökseotundan, oğluna kötülük yapmamasını istemiş olduğunu hatırlar. Ancak Frigg bu otun nasıl olsa bir kötülüğü dokunmayacağını düşünerek bu ottan söz almamıştır. Çünkü ökse otu zarasız bir bitkidir. Bunu fark eden Loki bir sepet dolusu ökseotu toplar. Ardından Holder adındaki alt sınıfta yer alan tanrılardan birine verir ve bu ökse otlarını Baldr’ın arkasına atmasını ister.

Hoder bunda bir sakınca görmez. Baldr arkasını döndüğü bir sırada Holder ilk ökse otunu Baldr’ın sırtına fırlatır, ökse otu kökleriyle birlikte Baldr’ın sırtına saplanır. Çünkü ökse otundan söz alınamamıştır bu yüzden büyü ökse otuna işlemez. Sırtından giren ökse otu Baldr’ın kalbine saplanır,.

Baldr olduğu yere yığılır. Baldr aldığı yara ile o an ölür, ölümü tüm tanrıları üzüntüye boğar. Frigg oğlunun peşini bırakmaz ve ölüler diyarına bir bedel ödeyerek, oğlunun yeniden dünyaya dönmesini sağlamak ister. Tanrı ölüler diyarına kadar inip, bu teklifi iletmeyi üstüne alır.

Ölüler diyarı Kralı Hel bu teklife karşı çıkmaz. Ancak bir şart koşar. Baldr’ın yer yüzüne dönebilmesi için yeryüzündeki tüm varlıkların Baldr’ın dönmesini istemesi gerekmektedir.
Bunun üzerine yer yüzündeki tüm tanrılar, bitkiler, hayvanlar taşlar ve dağlar Baldr’ın dönmesi isteğine katılırlar.

Ancak çirin ve yaşlı bir kadın bu işe karşı çıkar. Bu kadın Baldr’ın dönmesini istemez ve bu sebepten yer yüzündeki varlıkların tümü istemiş sayılmaz. Baldr geri dönemez. Çok geçmeden bu kadının, kılık değiştirmiş Loki olduğu anlaşılır. O günden sonra Loki, tanrıların baş düşmanı olur.