Arama

Karanfil Ağacı (Caryophyllus aromaticus)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 5.141 Cevap: 1
KiTiaRa - avatarı
KiTiaRa
Ziyaretçi
6 Temmuz 2008       Mesaj #1
KiTiaRa - avatarı
Ziyaretçi
KARANFİL AĞACI
(Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophllata, Clovetree, Giroflier)

Sponsorlu Bağlantılar

karanfil

Mersingiller familyasındandır.Yağmurlu sıcak ayların hakim olduğu bir iklimde yetiştiğinden sürekli yeşildir. Karanfil ağacının boyu 10-20m uzunluğundadır. Yaprakları eliptik veya geniş mızrak şeklinde, kenarları düz, derimsi, karşılıklı olarak dizilmiş olup 2-3cm uzunluğunda bir sapa sahiptir. Çiçekleri sap ucunda demet şeklindedir.
Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler.

İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10-20 m uzunluğa erişebilir. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı (Syzygium aromaticum) ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.
Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılr. Adı Fransızca clou (tırnak) dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagasgar'da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka'da yetiştirilir. Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu 1.5-2 cm iken hasat edilirler. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan'da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa'da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.

133037902 194a78b7e3

Tarihçesi
Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar'da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus'un, "Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor" sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. (Sesterce,eski Roma'nın madeni parasıdır. Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır.) 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa'da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler.Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır.

260px Gewuerznelken
Karanfil baharatı (kuru)

Kalite
Yüzdürme testi, karanfilin kalitesini öğrenmek için kolay bir yoldur. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda dikey şekilde asılı kalır. Adi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.

Kullanımı
Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusuna karşı kullanılır. İçrdiği "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Anti mikrobik etkisi vardır...


Kaynak::Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
3 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karanfil
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İkiçeneklilerin mersingiller familyasından bir ağaç (Eugenia caryophyilata) ve bunun çiçeği. Karanfil ağacı, Moluk Adaları, Filipinler ve Hindistan'da yetişir. 7-10 m.ye kadar boylanabilir. Yapraklarını dökmez. Çiçekleri, henüz konca durumundayken toplanıp kurutularak, baharat olarak kullanılır. Ayrıca hekimlikte kullanılan karanfil yağı da, bu koncalardan çıkarılır.

In science we trust.

Benzer Konular

12 Ağustos 2008 / GÜLGECELER Sinema tr
19 Mayıs 2012 / gitarcı çılgın Soru-Cevap
3 Ağustos 2012 / _KleopatrA_ Ziraat
24 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular