Arama

Deve (Camelus)

Güncelleme: 31 Mart 2013 Gösterim: 6.841 Cevap: 4
middnight2006 - avatarı
middnight2006
Ziyaretçi
23 Temmuz 2008       Mesaj #1
middnight2006 - avatarı
Ziyaretçi
Deve

Sponsorlu Bağlantılar
Deve
,
devegiller (Camelidae) familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan türünün ortak adı. Develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Yalnızca evcil türleriyle tanınan bu hayvanların yabanıl atalarından bu yana pek az değişikliğe uğradığı sanılmaktadır.
Devenin iki türü Hindistan, Pakistan, Afganistan, İran, Suriye, Arabistan gibi Güney Asya ülkeleri ile Afrika’da yetiştirilen tek hörgüçlü deve (C. doremedarius) ve Orta Asya’da yetiştirilen çift hörgüçlü deve (C. bactrianus) dir.

Özellikleri
En belirgin özellikleri hörgüçlerinde yağ depolayabilme yeteneği olan bu hayvanların uzun bacakları, yumuşak yayvan iki toynaklı ayakları kumda ya da karda yürümeleri kolaylaştırır. Aynı yandaki bacaklarını birlikte kaldırarak kendilerine özgü bir biçimde koşarlar. Ayrıca iki sırada üç tane koruyucu kirpikleri, tüylü kulak delikleri gereğinde kapanabilen burun delikleri, keskin görme ve koku alma duyuları da kum fırtınası gibi elverişsiz çevre koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı olur. Gövdelerini örten iki tip kıldan alttaki ince ve kısa olanlar bazı yumuşak ve dayanıklı kumaşların yapımında kullanılır. Genellikle çökerek dinlendikleri ve bu konumdayken yüklendikleri [için] gövdelerinin yere değen bölümlerinde nasırlaşmış deri katmanları oluşmuştur. aynı zamanda hafızaları çok kuvvetlidir çöllerde yol bulmak içinde kullanırlar

Üreme

İyi bakılan ve eğitilen develer aslında uysal hayvanlardır; ama çiftleşme (Aşım) mevsiminde hırçınlaşır ve kızdırıldıklarında tükürür, tehlikeli biçimde ısırır ya da tekme atarlar. Ayrıca tek hörgüçlü türün erkeği kızdığı zaman ağzının yanından yumruk büyüklüğünde kırmızı renkli ve içi hava dolu sümüksü bir kese (kızgınlık kesesi) çıkarır.

Yaşam şekli ve Beslenme

Develer güç iklim koşullarına dayanıklı az besinle yetinebilen hayvanlardır. Gerektiğinde dikenli bitkiler ve kuru otlarla beslenebilir. Yeterli yiyecek bulamayınca hörgüçlerindeki yağı kullanırlar. Hörgüçte depolanan yağ ırka ve beslenme koşullarına göre değişmekle birlikte iyi beslenen develerde 130 kg’ye kadar çıkabilir. İyi beslenmiş develerde yağla dolu olan hörgüç dik durur. Yağ azaldıkça daralır ve ucu bir yana doğru sarkar. Sanılanın tersine mide ve hörgüçlerinin su depolama özelliği yoktur. Ama susuzluğa günlerce dayanabilirler. Vücut sularını yavaş yitirir ve 10 dakikada yaklaşık 60 litre su içerek kaybettikleri ağırlığı yeniden kazanırlar.
Tek ve çift hörgüçlü develer çok geniş bir alana dağılmış olduğundan bazı bölgelerde damızlık seçimine bağlı olarak yer yer birbirinden farklı özellikler gösteren çeşitli ırklar türemiştir. Yalnızca Afrika’da 20 kadar tek hörgüçlü deve ırkı bulunmaktadır. Çift hörgüçlülere uygulanan bakım ve besleme genellikle daha yetersiz olduğundan bunlar arasında tek hörgüçlülerde rastlanan Mehari, Hecin ve Bikanir gibi seçme sonucu elde edilen ırklara rastlanmaz. Bununla birlikte çift hörgüçlüler arasında Türkistan, Moğol ve Kalmık gibi birbirinden az çok farklı tipler ortaya çıkmıştır. İklim koşulları çok değişken ve kışları sert geçen Türkiye, Türkistan İran gibi ülkelerde ise iki tür arasında melezleme yapılmaktadır. Çok eskiden beri bu yöntemle melez azmanlarının oluştuğu ve melez azmanı döllerin gövde yapısı kemik sağlamlığı kas gelişmesi çevre koşullarına dayanıklılık ve iş verimi açısından söz konusu iki türe üstünlük gösterdiği anlaşılmıştır.

Türkiye’de deve

Türkiye’de tek ve çift hörgüçlü develerin melezlenmesi ile elde edilen en önemli melezlerden biri tüylü (ya da tülü) devedir. Bu hayvan Suriyeçöllerinden gelen tek hörgüçlü Aneze ırkının dişisi ile Anadolu’da halk arasından Buhur denilen çift hörgüçlü devenin erkeğinin melezidir. Tüylü devenin erkeğine Besrek dişisine Maya denir. Soğuk bölgelerde kullanılan bu hayvanlar tek hörgüçlü ve uzun tüylüdür. Maya ile Çift hörgüçlü erkek devenin geriye melezlenmesinden elde edilen çift hörgüçlü Tavsi deve Besrek ile tek hörgüçlü dişi devenin geriye melezlenmesinden elde edilen ve özellikle Aydın ile Adana arasındaki Yörükler tarafından yetiştirilen kısa tüylü Teke devesi, dişi tekenin Buhur erkeği ile geriye melezlenmesinden elde edilen Kerteles devesi Maya ile tek hörgüçlü erkek devenin geriye melezlenmesinden elde edilen Yeğen devesi öbür önemli melezlerdir.
Eskiden Türkiye’de ulaştırma ve özellikle ordu hizmetinde kullanılan develerin işleri giderek azalmış 1937’de 120 bine yaklaşan deve sayısı 1980’de 12 bine 1984’te 3 bine kadar düşmüştür. Bugün develer özellikle yörükler arasında göç zamanı eşya taşımakta zeytincilik bölgelerinde ulaşımı güç yerlerde devşirilen ürünlerin taşınmasında Güney ve Doğu Anadolu’daki kurak ve yolu yetersiz bölgelerde yük hayvanı olarak kullanılmaktadır.

Türkiye'de yıllara göre deve varlığı

250px Camel from Bursa
Bursa Hayvanat Bahçesi'nden bir deve


Yıllar - Adet
1935 -
118.647
1950 - 110.305
1955 - 72.034
1964 - 46.400
1980 - 12.000
1997 - 10,000
Bu bilgiler her yıl değişmektedir

800px The story of the smiling camel


775px Camel seitlich trabend

Son düzenleyen BrookLyn; 23 Ekim 2008 09:22
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Deve (Camelus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Camel.jpg
Gösterim: 353
Boyut:  31.3 KB
Camelus bactrianus

Sahra Çölü'nün kavurucu kumlarında ya da Orta Asya'nın kayalık yaylalarında hiçbir hayvan deve kadar rahatlıkla yol ala­maz. Çünkü vücudunda yeterince su ve besin depoladığından, öbür yük hayvanlarının açlık ve susuzluktan ölebileceği bu güç koşullara günlerce dayanabilir.
Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce besiye alınan develere birkaç gün boyunca bol yiye­cek ve su verilir. Böylece hayvanın sırtındaki hörgüç, gerektiği zaman besine dönüşebilen bir yağ deposu haline geldiği için dikleşip sertleşir. Artık hayvan günlerce su içmeden ve haftalarca hiç yem yemeden yolculuk yapmaya hazırdır. Bu süre içinde hörgücündeki yağ deposunu tükettiği için, uzun bir çöl yolculuğunun sonunda hörgücü gevşemiş, hatta iyice boşalarak ucu bir yana sarkmıştır. Yeni bir yolculuğa hazırlanması için bir süre dinlenip beslenerek yağ depolaması gerekir. Buna karşılık, sanıldığı gibi hörgücünde su depolama yeteneği yoktur; ama vücut sıcaklı­ğını yükseltip azaltarak ve su kaybını engelle­yerek susuzluğa günlerce dayanabilir. Bir vahaya ulaşıldığında da 10 dakika içinde 100 litre kadar su içerek, su kaybıyla verdiği kiloları geri alabilir.
Devenin, çöl koşullarına uygun bir hayvan olmasını sağlayan başka özellikleri de vardır. Örneğin dudakları kalın ve kaba kıllarla kaplı olduğundan dikenli çöl bitkilerini rahatça yiyebilir. Gür kaşları, uzun kirpikleri ve kulak deliklerini örten sık kıllar da gözlerine, kulak­larına kum dolmasını engeller. Hatta kum fırtınalarında burun deliklerini bile kapatabi­lir. Yumuşak ayak tabanları bir yastık gibi yayılarak gövdesinin gevşek kumlara gömül­mesini önler; diz kapaklarındaki nasırlaşmış doku da ağır yüküyle birlikte yere çöktüğü zaman dizlerini korur. Binek hayvanı olarak yetiştirilen develer iyi beslendikleri sürece günde 110 km kadar yol alabilir; ama her biri 200 kilogram yük taşıyan kervan devele­rinin hızı genellikle saatte 5 kilometreyi bulmaz.
30-40 yıl kadar yaşayan deve en dayanıklı yük ve binek hayvanlarından biridir. Ayrıca hayvanın etinden, derisinden ve sütünden yararlanılır; tüylerinden deve tüyü giysiler yapılır; dışkısı da kurutularak yakıt (tezek) olarak kullanılır.
Devenin iki türü vardır:
  1. Tek hörgüçlü deve (Camel dromedarius) Suriye'den Hindistan'a kadar olan Güney Asya ülkeleri ile Kuzey Afrika'da bulunur; bu türden, genellikle bi­nek hayvanı olarak kullanılan hecin devesi gibi çeşitli ırklar türetilmiştir.
  2. Orta Asya'da yaşayan iki hörgüçlü deve (Camel bactrianus) tek hörgüçlü deveden daha koyu kahverengi tüylü ve biraz daha kısa bacaklıdır. Ayakları­nın daha küçük ve sert olması da yaşadığı kayalık bölgelerde kolayca yol almasını sağ­lar. Kışın gövdesi hayvanı soğuktan koruyan uzun ve kalın tüylerle kaplanır; ama ilkbahar­da bu tüyler dökülür ve altından daha kısa olan yaz tüyleri çıkar.
Türkiye'nin Doğu ve Orta Anadolu gibi sert iklimli bölgelerinde çift hörgüçlü develer yetiştirilirse de, soğuğa dayanıklı olan çift hörgüçlü develer ile çöl hayvanı olan tek hörgüçlü develerin melezlenmesiyle üretilen ırklar ülkemizin iklim koşullarına daha iyi uyum sağlamıştır. Bu develer eskiden ulaştır­ma işlerinde, özellikle orduda kullanılırdı. Osmanlı İmparatorluğu'nda, çöl bölgelerinde kullanılmak üzere hecin birlikleri oluşturul­muştu. Daha sonra devenin ulaşım ve yük taşımacılığındaki önemi giderek azaldı. 1984'te Türkiye'de ancak 3.000 kadar deve bulunuyordu. Günümüzde develerin kulla­nım alanı oldukça sınırlıdır. Güney ve Batı Anadolu'daki Yörükler göç sırasında eşyala­rını develerle taşırlar. Kurak ve ulaşımı güç bazı bölgelerde yük taşımak için de develer­den yararlanılır. Ayrıca Ege Bölgesi'nin bir­çok yerinde geleneksel deve güreşleri yapıl­maktadır.
Günümüzde gerçek anlamda yabani yaşa­yan tek hörgüçlü deve yoktur. Yalnız Avus­tralya'nın ıssız bölgelerinde evcil develerden türemiş tek hörgüçlü yabani deve sürülerine rastlanır. Türkistan'da yaşayan yabani çift hörgüçlü deve sürülerinin de evcil develerden türediği sanılmaktadır.

Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
          • Alt takım: Tylopoda (Topuktabanlılar)
            • Familya: Camelidae (Devegiller)
              • Cins: Camelus (Eski Dünya develeri) Linnaeus, 1758
                • Türler
                  • Camelus bactrianus
                  • Camelus dromedarius

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 23:11 Sebep: Sayfa Düzeni
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #3
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Deve

Camelus dromedarius in Singapore Zoo

Camelus dromedarius resting
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 23:10 Sebep: Eksiklik
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Haziran 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Deve (Camelus)

Gevişgetirenlerin devegiller familyasından, yük taşımada ya da binek hayvanı olarak kullanılan bir hayvan cinsi.

Uzun boyunlu, uzun bacaklı, iki parmaklı ve boynuzsuzdur. Postu kalındır. Bu nedenle deri yoluyla su kaybetmez, ayrıca vücut sıcaklığını ayarlayarak da su kaybını azaltırlar. Hörgüçlerinde depo ettikleri yağ hem besin olarak kullanılır hem de oksitlenme yoluyla su sağlar. Bütün bunlardan başka deve, su kaybına en dayanıklı hayvan olarak bilinmektedir. Bu özellikleri nedeniyle develer, çöl yaşamının olumsuz şartlarına uyum sağlamışlar ve bu bölgelerin vazgeçilmez hayvanları hâline gelmişlerdir. Deve cinsinin iki türü bulunur. Tek hörgüçlü deve (Camelus dromedarius) Batı Asya, Hindistan ve Afrika'da yaşar ve evcildir. İki hörgüçlü deve ya da Orta Asya devesi (Camelus bactrianus) ise Asya'da yaşar. Gobi Çölü dolaylarında yabanisi de bulunan bu hayvan, Çin'den Kafkasya'ya kadar pek çok ülkede evcilleştirilmiş olarak bulunmaktadır. Tüyleri tek hörgüçlü deveden daha uzun ve sık, hörgücü çifttir. Sıcağa daha az dayanıklıdır. Buna karşılık sıfırın altında 20°C soğuğa dayanabildiğinden daha çok soğuk ülkelerde binek ve yük hayvanı olarak kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
31 Mart 2013       Mesaj #5
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Deve

Deve (Camelus)
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 23:09 Sebep: Eksiklik

Benzer Konular

10 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış
23 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Taslak Konular
21 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Temmuz 2008 / Bia Taslak Konular
30 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik