Arama

Taşemengiller (Petromyzontidae)

Güncelleme: 29 Mart 2012 Gösterim: 1.529 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
29 Temmuz 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Taşemengiller
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

HavsnejonC3B6ga

Taşemenler, Petromyzontidae familyasını oluşturan dişli çenesiz balıkların ortak adı. En belirgin özellikleri, huni gibi emebilen bir ağza sahip olmalarıdır. Çok farklı morfolojik ve fizyolojik özelliklerinden dolayı taşemenler, sıklıkla zoolojide gerçek bir balık olarak düşünülmezler. Diğer balıkların vücutlarında delikler açarak kanlarını emerek beslenen türler içerisinde sayılabilir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 24 Şubat 2012 16:48 Sebep: Resim eklendi
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Şubat 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAŞEMEN

Sponsorlu Bağlantılar
Taşemengiller familyasından, ilkel omurgalı (Petromyzon).

Taşemenleri içine alan yuvarlakağızlılar, kimi sınıflandırmacılara göre balıkların bir altsınıfı, kimilerine göreyse omurgalıların en ilkellerini kapsayan ayrı bir sınıftır. Taşemen, uzun vücutlu, baş ve gövde bölümleri birbirinden belirgin olarak ayrılmayan, suda yaşayan bir hayvandır.

Derisi pulsuz ve yapışkandır. Ağzı emmeye elverişli bir biçimde, yuvarlak ve çenesizdir. İskeleti kıkırdaktandır. Yüzgeçleri körelmiştir. Her iki yarıkürenin ılık denizlerinde yaşayan hayvanlarda dışasalak olarak bulunur. Kurtçukları 1-5 yılda olgunlaşır; erginlerinden farklı olarak organik artıklar ve planktonlarla beslenir, tatlı sularda yaşarlar.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
29 Mart 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
3x4v9
En belirgin özellikleri, huni gibi emebilen bir ağza sahip olmalarıdır. Çok farklı morfolojik ve fizyolojik özelliklerinden dolayı taşemenler, sıklıkla zoolojide gerçek bir balık olarak düşünülmezler. Diğer balıkların vücutlarında delikler açarak kanlarını emerek beslenen türler içerisinde sayılabilir.
Bir nehir taşemeninin ağzı
Taşemengiller familyasının Türkiye'de bulunun tek türü Rize'de Gürcistan sınırındaki ırmak ve derelerde bulunan Karadeniz dere taşemenidir (Eudontomyzon mariae). Türkiye'de bulunmayan türler arasında ırmak taşemeni (Lampetra fluviatilis), dere taşemeni (Lampetra planeri) ve deniz taşemeni (Petromyzon marinus, bofa balığı sayılabilir
Kaynak