Arama

Ukrayna Turizm Profili

Güncelleme: 20 Ağustos 2008 Gösterim: 7.139 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
20 Ağustos 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Ukrayna Turizm Profili

Sponsorlu Bağlantılar

Yılda 10 milyon civarında yurtdışı seyahat yapan Ukraynalılar’dan geçen yıl sadece 294 bini Türkiye’ye geldi. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde gelenlerin sayısı ise 269 bin. Ukraynalıların yaptığı uluslar arası seyahatlerde Türkiye’nin payı yüzde 2 civarında. Hızlı gelişen bir ekonomiye ve 47 milyon nüfusa sahip komşumuz aynı zamanda bölgenin önemli bir destinasyonu.

Ukraynalılar, bölgede en çok seyahat eden toplumlardan biri. Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 2002 yılında yurtdışı seyahati yapan Ukraynalı sayısı 9,3 milyon. Ancak, bu rakam aynı kuruluşa, diğer ülkelerce verilen rakamlarla çelişiyor. Sadece Rusya, Polonya ve Macaristan 2002 yılında 17 milyona yakın Ukrayna vatandaşının sınır girişi yaptığını bildirmiş. Kuşkusuz bu rakamlarda Ukraynalıların sınır komşuları ile yaşadığı sıkı iş ilişkilerinin, akrabalık bağlarının payı var. Ayrıca çok miktarda Ukraynalı bu ülkelerde çalışıyor. Örneğin 290 bin Ukraynalının sınır girişi yaptığı Romanya’nın konaklama tesislerinde kalanların sayısı sadece 10 bin civarında.

Yapılan bazı araştırmalar turistik maksatla yurtdışı seyahate çıkan Ukraynalı sayısının 2,1 milyon civarında olduğu tespitini yapıyor.

AB’nin geçen yıl Ukraynalıların en çok gittikleri destinasyonlardan biri olan Polonya’yı da içine alacak şekilde genişlemesi ve Euro’nun dolara karşı değer kazanması gelişen Ukrayna pazarında Türkiye’nin şansını artırıyor.

Türkiye’den Ukrayna’ya giden Türk vatandaşı sayısı 75 bin kişi ile 1996 yılında zirvesine ulaşmış. Özellikle, 1999’dan itibaren pek çok nedenle zayıflayan iç pazarımız bu ülkeye giden sayılarına da yansımış ve elde olan en son rakamlara göre 2002 yılında bu ülkeye 22 bin TC vatandaşı gitmiş. Bu rakamın 2004 yılında 40 binlere ulaşmış olması tahmin ediliyor.

Bölgesinin en tanınmış destinasyonu

Ukrayna Sovyetler Birliği döneminde ülkenin ‘Turizm Fabrikası’ diye anılıyordu. Ulusal Turizm Örgütü’nün 2004 yılında hazırladığı bir rapora göre ülke bugün 1300’ü otel olmak üzere 4500 turistik tesise ve 620 bin yatağa sahip. Ancak, halen bunların pek azı uluslar arası turizme hizmet verecek düzeyde. Ukrayna’nın Dünya Turizm Örgütü’ne bildirdiği turistik yatak sayısı sadece 90 bin civarında. Ülkede 3300 civarında sertifikalı seyahat acentası bulunuyor.
Ukrayna‘da 100’e yakın resort (turizme uygun doğal alanlar) bölgesi bulunuyor. Bunlara doğal parklar ve koruma alanları eşlik ediyor. Ülkede devletin koruması altında 160 bin tarihi, kültürel ve arkeolojik eser var. 2003 yılında alınan bir kararla Odesa ve Simperefol havaalanlarından turistik amaçla geçiş yapan Türkiye, AB ülkeleri, Kanada, İsviçre ve Japonya vatandaşları 14 günlük giriş izni alabiliyorlar.

100 adet müzesi bulunan başkent Kiev’in bu yıl 280 bin yabancı ve 403 bin de yerli turist çekmesi bekleniyor. Yine Kiev belediyesinin saptamalarına göre şehirde bulunan 2100 adet tarihi eserden 39 adedi uluslar arası öneme sahip.

Özerk Kırım Cumhuriyeti ve 24 Oblask’tan oluşan ülkenin önemli kentleri ve nüfusları şöyle: Kiev (2 600 000), Kharkov (1 519 886), Dnepropetrovsk (1 129 575), Donetsk (1 067 459), Odessa (1 019 243), Zaporozhie (865 699) ve L'vov (792 881).

Kiev’deki Bodrispil havaalanı uluslararası uçuşların gerçekleştiği en önemli havaalanı. Havaalanının kente uzaklığı 38 kilometre. Simperofol ve Odessa’ya İstanbul’dan uçuşlar var. Bu havaalanlarından girişlerde Türk vatandaşlarına 14 günlük turistik dolaşım hakkı veriliyor.
Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 2003 yılında 12 milyon 514 bin yabancı turist ağırlayan Ukrayna’ya Batı Avrupa’dan gelenlerin sayısı yüzde 32,76 artmış. Toplamda bir önceki yıla göre gerçekleşen artış oranı ise yüzde 18,99 olarak gerçekleşmiş.
2002 rakamlarıyla ülkenin sadece 90 bin turistik yatağı bulunuyor. Zaten, Ukraynalı turizm otoritelerini en çok yetesiz turizm alt ve üstyapısı düşündürüyor.

Ukrayna’ya en çok Beyaz Rusya, Macaristan, Polonya, Moldova ve Rusya’dan turist geliyor. Ziyaretçilerin yüzde 50’si karayollarını tercih ettiğinden öncelikle karayollarını geliştirme çabasındalar.

Özerk Kırım Cumhuriyeti

2 milyon 600 bin nüfusu olan Kırım Cumhuriyeti’nin yüzde 67’sini Ruslar oluşturuyor. Kırım Tatarları’nın oranı ise yüzde 10. Başkenti Simferopol olan Kırım’ın resmi dili ise Rusça. 1954 yılında alınan bir kararname ile Ukrayna’ya bağlanan Kırım’ın, başlıca şehirleri Akyar (Sevastopol), Kerç, Kefe (Feodosiya) , Kezlev (Yevpatoriya), Yalta , Canköy , Bahçesaray. Kırım’ın güney sahilleri Ukrayna’nın en önemli dinlence ve eğlence turizmi merkezlerinden birisi. İmparatorluk döneminde Çarlara hizmet vermiş bölge doğal ve tarihi zenginlikleri birarada barındırıyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin en önemli turizm kenti ise Yalta.
Kırım turizm endüstrisinin ülke GSYH’sinin yüzde 50’sini oluşturduğu söyleniyor.

Kırım’da 130’u Yalta’da olmak üzere 290 SPA ve resort tesisi bulunuyor. Yalta’daki tesisler 2004 yılında 400 bin ziyaretçi çekti. Kırım’da turizm, Kırım Özerk Cumhuriyeti Sağlık Resortları ve Turizm Bakanlığı çatısı altında yürütülüyor.

Cazibeleri

Ülkenin başşehri Kiev’in tarihi 5. yy’da başlıyor. Kentin en önemli turistik cazibesi 11. yy’a tarihlenen St. Sophia Katedrali. Katedraldeki mozaikler ve freskolar türünün en iyi örnekleri arasında sayılıyor. Romanya ile Moldova sınırlarının kesiştiği yerdeki Kamyanets-Podilsky Smotrek nehrinin ortasındaki bir ada üzerinde kurulu 9 kuleli kalesiyle ünlüdür. Lviv Batı Ukrayna’nın başkentidir. Kent Gotik ve Avrupa mimarisi ile ön plana çıkmaktadır ve eski şehrin merkezindeki meydan ülkenin en iyi korunmuş meydanıdır. Karadeniz sahilindeki Odessa bir yandan ülkenin endüstriyel bir limanı ve sanayi kenti diğer yandan güneş deniz kum turizmine hizmet eden bir sahil kentidir. Müzeleri ile dikkat çeken şehirde Viyanalı mimarlarca 19. yy’da yapılan Opera ve Bale Binası en çok dikkat çeken eserler arasındadır. Kırım yarımadasının en ucundaki Yalta ise Çarların tatil yeri olarak biliniyor. Burada güneş deniz kum turizmi adına her türlü aktiviteyi bulmak mümkün.


Kaynak: TÜRSAB Ar-Ge Departmanı


Benzer Konular

11 Ocak 2013 / RuffRyders Turizm
2 Ağustos 2011 / virtuecat Tarih
20 Ağustos 2008 / Bia Taslak Konular
2 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular