Arama

Adult Oriented Rock (AOR)

Güncelleme: 20 Temmuz 2009 Gösterim: 8.250 Cevap: 1
SatanpisT - avatarı
SatanpisT
Ziyaretçi
27 Ağustos 2008       Mesaj #1
SatanpisT - avatarı
Ziyaretçi
Bu tür genelde bir Amerikan fenomenidir. Basharflerin açilimi Adult Oriented Rock anlamina gelir. Bu türün en belirgin özellikleri arasinda yüksek perdeli ve notasyona sahip vokaller, gitar soundu orta derecede ama heyecanlidir ve mükemmeli yakalamaya çalisir. AOR'da klavye son derece önemlidir. Liriklerde asklar, kisisel problemleri konu alan dramatik sözler dikkat çeker. En önemli temsilcileri Survivor, Foreigner, Styx, Kansas, Journey, Loverboy,... olarak gösterilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Adult Oriented Rock (AOR)

Sponsorlu Bağlantılar
AOR, Adult-Oriented Rock adının baş harflerinden oluşan bu kol, dinleyici kitlesi olarak ergenlik çağını tamamlamış, reşit bireyleri hedef alarak ortaya çıktı. Bu türde, yüksek perdeden ve mükemmel notasyona sahip vokaller ön plandadır, gitar ise orta ağırlıkta, fakat mükemmellik arayışı içindedir. Klavye de önemli rol üstlenir. Sözlerde, yitirilmiş aşklar ve kişisel üzüntüler ağırlıklı olarak yer almalır. Dramatik, yürek sızlatan sözlerin ve yumuşak rock tonlarının yer aldığı şarkıların bu kadar büyük satış rakamlarına ulaşması sağlayan alıcı kitlesi ise iki tiptir:
  • Radyolarda yayınlanarak hit olan her türlü albümü satın alanlar
  • Gerçekten o müziği hissederek yaşayanlar
AOR türü 70’lerde Amarikan radyo yayıncılığı sayesinde gelişti ve yayıldı. Styx 'Styx 2' (1973) isimli albümünde yer alan 'Lady' adlı parçada progressive rock ile pop duygusallığını harmanlanmış ve belki de ilk AOR hit'ini ortaya koymuştu.
Santana'nın eski gitaristlerinden Neil Schon, klavyeci Greg Rolie ile birlikte Journey isimli deneysel Jazz-fusion grubu kurdu. 1978'de Alien Project’in eski vokalisti Steve Perry'nin de katılmasıyla grup iyice AOR çizgisine kaydı ve türün en önemli çalışmalarını gerçekleştirdi. 1983 yılında hem kendisinin, hem de AOR türünün en önemli klasiklerinden birini yaptı: ‘Frontiers’


Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

19 Nisan 2011 / efsane38trtc Soru-Cevap
5 Mayıs 2008 / SatanpisT Taslak Konular
9 Temmuz 2008 / vedattaylan Bilgisayar