Ziyaretçi
KİŞNİŞ
Sponsorlu Bağlantılar
Orjinal Adı :
Coriandrum sativum
Diğer Adları:
Aşotu, Kişnişotu
Bilgi :
Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. 60 cm'ye kadar boylanabilen biryıllık otsu bitkidir. Gövdesi yuvarlak kesitli, boylamasına oluklar halinde çizgili, soluk yeşil renkli ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitkinin alt ve üst bölümündeki yaprakları farklı görünüşte olur. Alt yaprakları maydanoz bitkisininkilere benzer. Hafif tüylü, tuhaf ve pek de hoş olmayan koku taşırlar. Bitkinin üst kesimindeki yaprakları ip gibi ince ama düzgün kesimli ve gene hoş olmayan keskin ve tuhaf kokulu olurlar. Yaz başı ile ortası arasında gevşek şemsiyeler oluşturarak açan, beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür. Bol güneşli yerleri, bitek ve hafif topraklan seven kişniş bitkisi, tohumları sonbaharda ekilerek çoğaltılır. Ancak, çapraz döllenmeyle bitkinin yozlaşması meydana geleceğinden, rezeneden uzak yerlere ekilmesine dikkat edilmelidir.
Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır.
Kişniş tohumlan pastacılıkta, baharat olarak bazı çorba ile yemeklerin hazırlanmasında, içki endüstrisinde ve kişniş şekerinin yapımında kullanılır. Bazı yerlerde bitkinin körpe yaprakları salata ve güveçte pişen yemeklere katılır. Gövde ve kökü de sebze gibi pişirilip yenir.
Tibbi Etkileri ve Kullanımı Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz edilen kişnişin, tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
• Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
• Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
• Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır.
• Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.
• Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
Kişnişin bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz sonunda alınır ve tohumlarının olgunlaşması için gölgeli ve havadar yerde bir süre itekletilir. Sonra şemsiyeler başasağı edilerek bir kağıdın üzerine sallanır ve dökülen tohumlan toplanır. Bunlardan ya da piyasadan alınan kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı kadarı biraz ezilerek 1 bardak kaynar suya dökülür. Kabın üzeri sıkıca kapatılarak 5 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infüzyon, yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.
• Kişniş antiseptik (mikrop kırıcı) etkiler de taşır. Bu etkisinden yararlanmak için yukarıda tarifi verilen infüzyon, akne ya da yaraların üzerine uygulanır.
Kişniş Bitkisinin Faydalı Olduğu Bazı Hastalıklar
Ağrılar (Migren) - Egzama Sedef - Çocuk Felci - Kabızlık - Anjin - Kalp Damarlarında Tıkanma - Alerjik Hastalıklar - Kollestrol - Boyun Fıtığı - Epilepsi (sara) - Bel Fıtığı - Kireçlenme - Astım Bronşit - Guatr - Bademcik İltihabı - Mide Ülseri - Boğmaca - Romatizma - Bronşit - Sarılık - Basur (Hemeroid) - Sinüzit - Ülser - Sivilceler - Felç - Şeker Hastalığı (Diabet) - Gastrit - Tansiyon Düşüklüğü - Grip - Böbrek Taşı - Hepatit (Karaciğer İltihapları) - İdrar Yolları İltihabı - Hipertansiyon - Verem (Tüberküloz) - Ağız Kokusu - Altını Islatan Çocuklar - Adet (aybaşı) Sorunu - Prostat - Akciğer İltihabı - Lösemi (all - aml) - Baş Dönmesi - Bel Soğukluğu - AFT (Ağızda Ülser) - Fil Hastalığı -
Akdeniz Anemisi - Rahimde İltihap - Kist - Böbrek İltihabı - MS - Barsak Parazitleri - Gut - İshal - Çocuk Olmama (Erkekten Dolayı) - Cinsel Soğukluk - Çocuk Olmaması
ŞİFALI BİTKİLER -KİŞNİŞ
ETKİLERİ
* Kasılma giderici
* Koku verici
* Mide dostu
* Gaz giderici
* Belirtilen kullanımlarına ek olarak, kişniş haricen romatizma ve ağrılı eklemlere uygulanabilir.
* Kişniş diğer ilaçların tadım iyileştirmek için de kullanılır.
* Afrodizyak etkileri olduğu da söylenmiştir.
Hazırlanışı ve Kullanma şekli
*2 çay kaşığı kurutulmuş tohumu 1 bardak kaynar su da demleyin. Günde 1 bardak alın.
*Toz olarak, her defasında 1/2 çay kaşığı alın.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2016 22:19