Arama

Çukurova Üniversitesi - Ziraat Fakültesi

Güncelleme: 11 Eylül 2008 Gösterim: 5.224 Cevap: 0
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Çukurova Üniversitesi - Ziraat Fakültesi

Ziraat Fakültesi Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar
Çukurova ülkemizin en verimli bölgelerinden biridir. Tarım ve sanayi yönünden böylesine olağanüstü gizilgüce sahip bu yörede, başlangıçta bir Ziraat ve daha sonra da bölge ve ülkemizin gereksinimlerine uygun diğer fakülte ve bilimsel kuruluşların oluşturulmasına yönelik girişimlerin tarihi 46 yıl öncesine gitmektedir.
1961’de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif AKMAN başkanlığında, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan BAŞKAYA ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin İNAL'dan oluşan heyetin Çukurova'da Ziraat Fakültesi kuruluşuyla ilgili bölgede yaptıkları inceleme gezisi, bu girişimlerin ilkini oluşturmuştur. Söz konusu heyetin, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ahmet TAHTAKILINÇ'a konuyla ilgili olarak verdikleri rapordan bir sonuç alınamamıştır. Adana'da Ziraat Fakültesi kurulmasının ikinci girişimi 1967 yılında başlatılmış, bu girişim sonucunda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 25.5.1967 tarihli kurul kararı ile Ankara Üniversitesine bağlı Adana Ziraat Fakültesi kurulmuştur.
Fakültenin kuruluş kadroları 13.2.1969 tarihinde, ilk bütçesi 11.2.1970 tarihinde onaylanmış, 17.3.1970 tarihinde kürsüler kurularak yöneticileri seçilmiş ve ilk asistanlar ile memurlar alınmıştır. Öğretim ve sınav yönetmeliği kabul edilerek 30.7.1970 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Fakültenin kuruluş aşamasında ve ilk kurulların oluşmasında etkin görev alan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin değerli Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. İ. Akif KANSU, Prof. Dr. Macit EKER, Prof. Dr. Kemal GÖĞÜŞ, Prof. Dr. Şahabettin ELÇİ, Prof. Dr. Kamil İLİSULU, Prof. Dr. Kemal GÖKÇE, Prof. Dr. Mithat ÖZSAN, Doç. Dr. Ziya Gökalp MÜLAYIM, Doç. Dr. Ali BALABAN, Doç. Dr. Yüksel ÖZTAN, Doç. Dr. Turan GÜNEŞ, Doç. Dr. Hüseyin ÖZBEK, Doç. Dr. Ercan TEZER, Doç. Dr. Erdoğan PEKEL, Doç. Dr. Osman TEKİNEL ve Doç. Dr. İbrahim GENÇ’tir.

Fakültenin etkinliğe başlayabilmesi için gerekli ilk mekan, Adana Ziraat Meslek Okulunun 17.8.1970 tarihinde yapılan bir sözleşme ile Tarım Bakanlığı'ndan geçici olarak alınmasıyla sağlanmıştır. Fakülte arazisinin seçimi için üç kişilik bir komisyon kurulmuş, bu komisyonun hazırladığı rapor uyarınca değişik seçenekler arasından belirlenen arazi (günümüzde Çukurova Üniversitesi yerleşke alanı) Fakülte arazisi olarak tescil ettirilmiş ve kamulaştırılmıştır. İlk inşaat yatırımları için ödenek DPT'den; Dekanlık Hizmet Binası, Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölüm binaları ile 24 dairelik lojman için alınmıştır. 20.10.1970 tarihinde bu binaların inşaatları ihale edilmiştir. Bu başlangıç yalnız Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesinin değil, aynı zamanda yeni bir üniversitenin tüm alt yapısını oluşturan tesislerin de başlangıcı olmuştur. Atatürk Üniversitesine bağlı olarak, 1972 yılında 1578 Sayılı Kanuna göre Adana'da kurulmuş bulunan “Atatürk Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi” ile “Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesi” 30 Kasım 1973 tarihinde 1786 sayılı yasa ile birleşerek Çukurova Üniversitesini oluşturmuşlardır.
Yükseköğrenim Kanunun (2547 Sayılı Yasa) ve 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1982 yılında yürürlüğe girmesinden sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 10 bölüm halinde eğitim-öğretim ve araştırma etkinliklerini sürdürmektedir.

Ziraat Fakültesi

Ziraat Fakültesi 1969 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak Adana'da kurulmuş, daha sonra ise 1973 yılında kurulan Çukurova Üniversitesi'ne bağlanarak Üniversitemizin çekirdeğini oluşturmuştur. Toplam 243 akademik personeli bulunan Fakültenin:

Bahçe Bitkileri
Bitki Koruma
Gıda Mühendisliği
Peyzaj Mimarlığı
Tarım Ekonomisi
Tarım Makineleri
Tarimsal Yapılar ve Sulama
Tarla Bitkileri
Toprak
Zootekni

bölümlerinde eğitim-öğretim yapılmaktadır. Fakültedeki derslerin uygulamalarının çok daha etkin bir şekilde yapılabilmesi; lisans, master, doktora öğrencileri ve araştırma görevlileri ile araştırıcılarin bu alandaki gereksinimlerinin karşılanabilmesi amacıyla, yeterli donanıma sahip laboratuvarlar, seralar ve her bölümün kendi araştırma alanları bulunmaktadır.

Öğrenciler, ders uygulamaları yanında, stajlarını da bu olanakları kullanarak yapabilmektedir. Fakülte, işbirliği protokollerine dayalı olarak; Almanya, Fransa, ABD, Polonya, İspanya, İngiltere, Suriye, İtalya, İsrail'deki üniversiteler yanında, Dünyadaki belirli Uluslararası Tarımsal Amaçlı Araştırma ve Eğitim kurumlarıyla yakın işbirliği içerisindedir. Bu işbirliği olanakları ile gerek bilim adamı gerekse öğrenci değişimleri sürdürülmektedir.

Fakültenin, 1000 hektarlık Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde öğrencilerin uygulamalı öğretimleri sürdürülmekte, temel araştırmalar ve üreticiler ile tarım kuruluşlarının sorunlarının çözümünü hedefleyen uygulamalı tarımsal araştırmalar yapılmakta, çağdaş tarım tekniğinin gereklerine uygun, çok çeşitli bitkisel ve hayvansal üretim etkinlikleri sürdürülmektedir. Ayrıca, Araştırma ve Uygulama Çiftliği elde ettiği gelirle Fakültenin eğitim ve araştırma giderlerine önemli katkılar sağlamaktadır.

Fakülte, GAP Bölgesine sulama sonucu ortaya çıkacak tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılması gerekli tarımsal araştırma-inceleme-geliştirme hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için GAP Kalkınma İdaresi ile olan sözleşmesi uyarınca, yoğun araştırma faaliyetlerini 1987 yılından bu yana sürdürmektedir.

Benzer Konular

31 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Eğitim Bilimleri
17 Eylül 2008 / Lavie Taslak Konular
11 Eylül 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
10 Eylül 2008 / Lavie Taslak Konular