Arama

Dünya Kentleri: Oslo

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 7.041 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
16 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Oslo
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuruluş: 1049
Sponsorlu Bağlantılar
İl: Güney Norveç
Bölge: Østlandet
Alt-bölge: Oslo
Alan: 454 km² (175.3 sq mi)
Nüfus: 560,484 (2008)
- Yoğunluk: 1,315 kişi/km²
- Değişim: + 9.2 %
- Sıra: 1
İşsizlik: 8.9%
Resmi diller: Bokmål
Şehir müdürü: Fabian Stang
İnternet sayfası: http://www.hel.fi
Ad:  Oslo_komm.svg.png
Gösterim: 170
Boyut:  203.7 KB

Şehrin Arması


Oslo, (1624 - 1878 arasında Christiania, 1878 - 1924 arasında Kristiania), Norveç'in başkenti ve en büyük şehridir. Oslo aynı zamanda şehrin bulunduğu eyaletin adıdır. Kopenhag, Stockholm ve Helsinki'nin ardından İskandinavya'nın dördüncü büyük şehridir. Dünyanın en pahalı şehirleri arasındadır.

Şehrin Tarih
Oslo, Norveç destanlarından anlaşıldığı üzere, 1049' da Harald Hardråde (III. Harald) tarafından kurulmuştur. Son dönemlerdeki arkeolojik çalışmalar, Oslo'da 1000 yılı öncesine ait Hıristiyan gömülerini ortaya çıkardığından, 2000 senesinde Oslo'nun kuruluşunun 1000. yılı şerefine kutlamalar yapılmıştır.
Oslo, kentte kalıcı olarak ikâmet eden ilk kral olan Håkon V'in (1299-1319) hanedanlığı itibariyle başkent olarak kabul edilmişti. Håkon V bu dönemde, günümüzde de Oslo limanında yer alan ünlü Akershus Kalesi' nin yapımını başlatmıştı. Bundan bir yüzyıl kadar sonra Norveç, Danimarka ile olan birliğinde kuvvetten düşünce kralların ikametgâhı da Kopenhag'a kaydı. Böylece önemini yitiren Oslo, uzunca bir süre sıradan bir idari yönetim birimi duruma indirgendi.
Oslo, tarih boyunca yangınlarda büyük zarar görmüş bir kenttir. 14. büyük yangın felaketinin ardından, o dönemki Danimarka ve Norveç kralı Christian IV, 1624'te kente Christiania adını vermiş ve Akershus kalesi yakınlarındaki koyda kentin yeniden kurulmasını emretmişti. Kentin 1624 yılı sonrasında inşa edilen kısmı Kvadraturen olarak adlandırıldı. Ama Christiania bundan uzun bir süre önce, ticari bazı kazanımlar ile daha önce elinden kaçırdığı önemi yeniden kazanmış ve Norveç'te önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir. 1814 yılında Danimarka ile kurulan birliğin sonuna gelindiğinde, kent bir kez daha gerçek bir başkent olacaktı. Kentteki Kraliyet Sarayı (1825-1848), Stortinget (Parlamento binası) (1861-1866), Oslo Üniversitesi, Ulusal Tiyatro, Oslo Borsası gibi göze çarpan önemli binaların çoğu bu dönemde inşa edildi. Ayrıca Christiana bu dönem boyunca Henrik Ibsen ve Knut Hamsun gibi yazarlara da ev sahipliği yapıyordu. Kent, Norveç'in diğer bir önemli kenti olan Bergen karşısında da güçlenince, Norveç'in en popüler kenti haline gelmişti. 1878' de yeni bir isim değişikliği ile Kristiania olarak adlandırılan kent, bugünkü adı olan Oslo ismini 1925 yılında aldı.

Ad:  Akershus_Kalesi.jpg
Gösterim: 255
Boyut:  86.3 KB
Akhersus Kalesi, Oslo

Oslo'nun Norveç'in politik, kültürel ve ekonomik yaşamındaki merkezi rolü, günümüzde de önemi korumakta ve bu durum da ülkede hatırı sayılır tartışmalara yol açmaktadır. Son yüzyıl boyunca, bu yapıyı kırmak amacıyla yapılan adem-i merkeziyetçi sayısız girişime rağmen, Oslo hala Norveç'in nüfusunun büyük bir kısmını kendine çekmekte; ülkedeki kır nüfusu yavaş yavaş azalırken kent kalabalıklaşmaktadır. Yapılan planlara göre, artan nüfus nedeniyle 2020 yılına dek Oslo'da 20000 ek binaya ihtiyaç duyacağı belirlenmiştir. Bu durumda bu ihtiyacın yüksek binalarla mı, yoksa şehir dışına doğru yayılan yeni sitelerle mi sağlanacağı gibi şehir planlaması ile ilgili önemli kararlar alınması gerekmektedir.

Oslo'daki Görülmeye Değer Yerler

  • New National Opera House (Ulusal Opera Binası )
  • Akershus Castle and Fortress (Akershus Kalesi)
  • Norsk Folkemuseum (Norwegian Museum of Cultural History: Norveç Kültürel Tarih Müzesi) -Bygdøy'de yer alan Açıkhava Müzesi-
  • The Armed Forces Museum (Silahlı Kuvvetler Müzesi)
  • The Oslo City Hall, (Oslo Belediye Binası, Nobel Barış Ödülü töreni burada yapılıyor.)
  • The Nobel Peace Center, Aker brygge'de
  • The New National Opera House, Bjørvika (Ulusal Opera Binası )
  • The Historical Museum (Tarih Müzesi)
  • The Museum of Modern Art (Modern Sanatlar Müzesi)
  • The Holmenkollen Ski Jump (1952 Kış Olimpiyatları ve Holmenkollen Ski Festival'e ev sahipliği yapan kayak pisti)
  • The Holmenkollen Ski Museum (Holmenkollen Kayak Müzesi)
  • The Kon-Tiki Museum, Bygdøy'de
  • The Munch Museum, Tøyen (Edward Munch'ün eserlerinin sergilendiği müze)
  • Akerselva (Irmak)
  • The National Gallery (Oslo Ulusal Gallerisi)
  • The Norwegian Maritime Museum (Norveç Denizcilik Müzesi) Bygdøy'de
  • The Fram Museum (Norveç'in Roald Amundsen önderliğindeki kutup keşiflerinde kullandığı Fram adlı geminin segilendiği müze)
  • The Oslo City Museum (Oslo Şehir Müzesi)
  • The Royal Palace (Kraliyet Sarayı)
  • The Henie-Onstad Art Centre
  • Oslo Cathedral (Oslo Katedrali)
  • Norwegian Museum of Science and Technology (Norveç Bilim ve Teknoliji Müzesi)
  • The Zoological Museum (Zooloji Müzesi), Tøyen
  • The Botanical garden (Botanik Bahçeleri), Tøyen
  • The Storting (Parlamento Binası)
  • The Vigeland Park (Vigeland'ın yaptığı yüzlerce heykelin yer aldığı park), Frogner'de
  • The Viking Ship Museum (Vikinglerden kalma gemilerin sergilendiği müze), Bygdøy'de
  • Tryvannstårnet
  • Hovedøya
  • Ullevål Hageby
  • Oslo Fiyordu'ndaki adlar

Son düzenleyen KisukE UraharA; 25 Şubat 2009 19:46
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Norveç'in başkenti olan Oslo, aynı zamanda ülkenin en büyük kenti ve limanıdır. 1050'de Kral III. Harald tarafından kurulan kent, 1624'teki büyük yangından sonra Danimarka-Norveç Kralı IV. Christian döneminde onarılarak Christiania (1877'den sonra Kristi-ania) adını aldı. 1925'ten sonra adı gene Oslo olarak değiştirilen kent, II. Dünya Savaşı'n-dan sonra hızla gelişmeye başladı ve çevresin­de kurulan uydu yerleşim alanlarıyla gittikçe büyüdü.
Oslo ülkenin güneydoğusunda, denizden yaklaşık 100 km içeriye uzanan Oslo Fiyordu' nun başında, çamlık tepeler arasına yerleşmiş bir liman kentidir. Ülkeye mal giriş çıkışları­nın büyük bölümü Oslo limanından yapılır. Kent aynı zamanda Norveç'in bankacılık, sanayi ve gemicilik merkezidir. İşlek limanın ardında büyük ve çağdaş bir yapı olan beledi­ye sarayı yer alır. İlgi çekici yapıtların toplan­dığı ve çeşitli kültürel etkinliklerin sürdürül­düğü belediye sarayının hemen karşısında 14. yüzyıldan kalma Akershus Kalesi vardır. En büyük cadde olan Kari Johansgate (Kari Johan Caddesi) ana demiryolu istasyonundan batıya, Kari Johan'ın heykelinin bulunduğu krallık şatosuna kadar uzanır. Bu cadde boyunca Oslo Üniversitesi'nin eski yapıları, oyun yazarları Henrik Ibsen ve Björnstjerne Björnson'un büyük heykellerinin bulunduğu ulusal tiyatro, parlamento binası, iş merkezle­ri, mağazalar, lokantalar ve sinemalar sırala­nır. Liman bölgesindeki Bygdöy'da, eski çift­likler, kiliseler ve eskiçağlardan kalma eşya­lardan örneklerin sergilendiği büyük bir halk müzesi kurulmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

Burada, eski Viking gemilerinin sergilendiği bir salon da vardır. Kon Tiki Müzesi'nde ise, kâşif Fridtjof Nansen'in ünlü gemisi Fram ile Thor Heyerdahl ve arkadaşlarının 1947'de Peru'dan yola çıka­rak Büyük Okyanus'un güneyindeki Polinez ya'ya kadar gittikleri Kon Tiki adındaki sal sergilenir
1963'te Norveç'in dünya çapında ünlü res­samı Edvard Munch'un anısına Oslo'da açılan Ulusal Sanat Müzesi'nde birçok ünlü ressa­mın tabloları sergilenmektedir. Oslo yakınla­rında 1968'de açılan, dünyanın ilk kadın buz pateni şampiyonunun adının verildiği Sonja Henie-Niels Onstad Sanat Merkezi dünyanın dört bir yanından çağdaş sanat yapıtlarının sergilendiği bir kültür merkezidir. Edvard Munch'un resimlerinin sergilendiği Munch Müzesi ile heykeltıraş Gustav Vigeland'ın insan heykelleriyle bezenmiş Frogner Parkı kentin görülecek yerleri arasındadır.
Sanayi kentin kuzey ve doğu bölgelerinde
yoğunlaşmıştır. Yünlü giysiler, kâğıt, kimya­sal maddeler, cam ve makine üretilir. Kuzey­de, kente özel bir demiryoluyla bağlanmış Holmenkoller'de dünyaca ünlü bir kayak atlama pisti ve kayak müzesi vardır. Oslo'ya kuşbakışı bakan Holmenkoller, uluslararası kayak yarışmalarının da düzenlendiği bir kış turizm merkezidir.Oslo'nun nüfusu 455.632'dir (1989).

MsxLabs & TemelBritannica


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
İskandinav Yarımadası'nın Güzel Kenti
Oslo'dan Fotoğraflar

norvecoslo


norwayoslo


oslo


oslo2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Oslo'dan Fotoğraflar


oslo6


oslo7


oslo4


oslosehirmerkezi
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Oslo
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Norveç'in başkentidir. Ülkenin güneydoğusunda, Oslo Fjord kıyısındadır. Nüfusu banliyöleriyle birlikte 700.000'i bulur (merkez 467.000). Norveç'in en büyük ticarî, endüstri ve kültür merkezidir. Üniversitesi ve uluslararası havalimanı vardır. Demir ve karayollarının düğüm yeridir. Kentin merkezi, önce 17. yüzyılda kurulmuş Akerhus kalesindeyken, batıya doğru kaymıştır. Kentin bugün en etkin kesimi liman çevresidir. Kentin doğusunda işçi semti yer alır. Sanat yapıları içinde, Ulusal Galeri, Ulusal Folklor Müzesi, Norveç Gemicilik Müzesi, Viking Müzesi, Kon-Tiki Müzesi, heykellerle süslü Frogner Parkı başlıcalarıdır. Oslo Limanı, Norveç ithalatının yarısını toplar (kömür, petrol, besin maddeleri vb.). İhracat bakımındansa beşincidir (kâğıt hamuru, balık, endüstri mamulleri vb.)

Kent ve çevresinde toplanan başlıca endüstriler de şunlardır;
  • Metalurji
  • Dokumacılık
  • Konserve
  • Gemi yapımı
theMira

Benzer Konular

14 Eylül 2011 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm