Arama

Dünya Kentleri: Hartum

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 1.876 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Hartum Sudan Cumhuriyetinin başkenti.
Nil Nehri kıyısında yer alan Hartum'un şehir nüfusu 2.000.000 civarındadır.[1] Afrika gorecek projesi ile hartumda tamamen Türk göz doktorlari ve hemşireleri ile yine Türkiyeden getirilen malzemelrle hergün ortalama 40-50 hastaya katarakt ameliyati yapilmaktadir.Afrika' da ve Dünyada bir ilke imza atan Türkiye 100.000 (Yüz bin ) katarakt projesini hayata gecirdi.
Sponsorlu Bağlantılar

Sokakları İngiliz'ler tarafından İngiliz Union Jack bayrağındaki beyaz çizgilerin şeklinde şehir ortasından düzenlenmiştir.


300px Hartum ve Mavi Nil

Hartum ve Mavi Nil (24.12.2007)

Kaynak:vikipedi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sudan Cumhuriyeti'nin başkenti ve önemli bir ticaret merkezidir. Mavi ve Beyaz Nil ırmaklarının birleştiği noktanın güneyinde yer alan bir dil üzerinde kurulmuş­tur. Arapça'da "fil hortumu" anlamına gelen adını, üzerinde bulunduğu alanın biçiminden alır.
1821'de bir Mısır ordu kampı olarak kuru­lan Hartum, daha sonra bir ticaret ve yönetim merkezi oldu. 1885'te Sudan'da Mehdi yanlı­larının başlattığı ayaklanma sırasında İngiliz askeri valisi Charles Gordon öldürüldü. Ayaklanmanın önderi Mehdi, Mısır birlikleri­ni yendikten sonra bir hükümet kurarak Nil Irmağı'nın batı yakasında yer alan Omdur-man'ı başkent yaptı. Mehdi ve yandaşları 1898'de Omdurman'da, Sir Herbert Kitche-ner komutasındaki İngiliz-Mısır ordusuna ye­nildi. Askeri vali Lord Kitchener kenti İngiliz modeline göre yeniden kurdurdu. Böylece
Sponsorlu Bağlantılar
Hartum bir kez daha İngiliz-Mısır yönetimi­nin başkenti ve ticaret merkezi durumuna geldi.
Hartum'daki taş ve tuğla yapılar yemyeşil bahçelerle çevrilidir. Palmiyeler ve gölge ve­ren ağaçlar caddeler boyunca uzanır. Mavi Nil kıyısında, bir yanında yüksek yapıların yer aldığı 3 km uzunluğunda bir cadde vardır. Kentte Hartum Üniversitesi'nden başka Ka­hire Üniversitesi'nin bir bölümü yer alır. Kent eski yapıları, cami ve katedralleriyle ünlüdür. Sudan Ulusal Müzesi de buradadır.
Hartum Mavi Nil üzerindeki köprülerle bir sanayi kenti olan Kuzey Hartum'a, Beyaz Nil üzerindeki bir köprüyle de Omdurman'a bağ­lanır. Hartum'daki havalimanı Afrika'nın başlıca hava ulaşım kavşaklarından biridir. Hartum ile Port Sudan arasında bir petrol boruhattı vardır. Hartum'dan Mısır'a ve Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan'a kara, demir ve suyollanyla ulaşılır.
Kuzey Hartum ve Omdurman ile birlikte Hartum Sudan'ın en kalabalık kentlerindendir. Nüfusu 476.218'dir (1983).


Msxlabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
9 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hartum

Sudan Cumhuriyeti'nin başkenti. Beyaz ve Mavi Nil'in kavşağında kurulmuştur. Mavi Nil kıyısındaki endüstri banliyösü Kuzey Hartum'a ve Beyaz Nil kıyısındaki Omdurman'a köprülerle bağlıdır. Ülkenin aynı zamanda en önemli kültür, ticaret, endüstri merkezi ve birçok yolun düğüm yeridir. 1821'de Mehmet Ali Paşa tarafından kurulan kent, Mehdîlerin dokuz aylık kuşatmaları sonucu (1884), Mehdî Devleti'nin egemenliğine geçti. İngilizler tarafından geri alındı (1898) ve onarıldı. 1954'e kadar İngiliz-Mısır hükümetinin başkenti oldu ve çok elverişli yeri nedeniyle hızla gelişti. Nüfusu 4.800.000 (1990).

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular