Arama

Bostan Sineği (Tipulidae)

Güncelleme: 22 Eylül 2008 Gösterim: 2.381 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Dere kıyıları, bostanlar, sebze bahçeleri gibi sık bitki örtüsüyle kaplı sulak yerlerde yaşadıkları için bostan sineği ya da dere sineği adıyla anılan bu sinekler sivrisineklere çok benzer. Gövdeleri ve ba­cakları sivrisineklerinki gibi ince ve uzundur; türlerden çoğunda da gene sivrisineklerinkini andıran bir çift uzun ve saydam kanat bulu­nur. Oysa bütün benzerliklerine karşın bostan sinekleri ile sivrisinekler arasında yakın bir akrabalık ilişkisi yoktur; yaklaşık 5.000 türü olan bu sinekler, karasinek, sivrisinek gibi bütün gerçek sinekleri içeren çiftkanatlılar (Diptera) takımı içinde sivrisineklerden ayrı bir familya oluşturur.

Sponsorlu Bağlantılar
bostonsnegur6


Bostan sinekleri sivrisinekler gibi hastalık taşımaz; bununla birlikte türlerden birçoğu oldukça zararlı sineklerdir. Çünkü bu türlerin dişisi yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır ve yumurtadan çıkan larvalar toprağın içine yerleşerek bitki kökleriyle beslenir. Böylece bostanlara, sebze bahçelerine, hatta bazen ekinlere büyük zarar verirler. Tarım zararlısı olan türlerin çoğu, kanat açıklıkları 2 santi­metreyi bulan iri sineklerdir. Larvalarının üzeri de meşin görünümünde kalın ve kahve­rengi bir deriyle kaplıdır.


Bostan sinekleri daha çok yaz sonunda, özellikle nemli çayırlarda ve su kenarlarında­ki bitkilerin arasında görülür. Bacakları çok uzun ve incecik olduğundan kolayca kopabi-lir. Gene de dişi bostan sineği yumurtalarını bırakmak için gövdesini toprağa sokarken bu narin bacaklarına güvenir. Pek iyi uçamayan bu sinekler genellikle geceleri ortaya çıkarlar. Yalnız bazı türlerin erkekleri akşamüstleri gruplar halinde toplanıp tatarcıklar gibi aşağı yukarı uçarak dans eder. Bostan sineklerinin çok ilginç davranış özellikleri vardır. Gündüz­leri gizlenmek için özel bir çaba göstermedik­leri gibi, günün büyük bölümünü de bir sinek için en tehlikeli yer olan örümcek ağlarında geçirirler.

Bostan sineklerinin bazı türleri kanatsızdır; bu türler kanatların gereksiz, hatta zararlı olabileceği yerlerde yaşar. Örneğin rüzgârlı bir adada yaşayan bostan sineklerinin kanat­sız olması, rüzgârla denize doğru sürüklene­rek boğulmalarını önler. Kuzey yarıküredeki kanatsız türlerden biri de kışın dağların do­ruklarında yaşar ve karların üzerinde yavaş yavaş sürünerek yol alır.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

30 Nisan 2008 / KENCISii Edebiyat tr
24 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
13 Ocak 2012 / Mira X-Sözlük
24 Nisan 2009 / bi quan Zooloji