Arama

Dominika ve Dominika Tarihi

Güncelleme: 25 Haziran 2011 Gösterim: 3.138 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dominika Cumhuriyeti
Ad:  dominika.gif
Gösterim: 329
Boyut:  7.2 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Dominika Bayrağı

Dominika, Batı Hint Adaları'nda küçük, bağımsız bir devlettir. Karayib Denizi'yle At­las Okyanusu arasında bulunan adalar zinciri­nin bir parçasıdır. Guadeloupe ile Martinik arasında yer alan oval biçimli adanın uzunlu­ğu 47 km, en geniş yeri ise 26 kilometredir. Son derece güzel, dağlık bir ada olan Domini­ka'nm ortasında uzanan, ormanlarla örtülü sı­radağlar Diablotin Dağları'nda 1.447 metreye ulaşır. Bol yağmur alan adada çok sayıda akar­su vardır. En etkileyici görünümlerden birine sahip olan Kaynayan Göl'ün sulan, bir gayzer­den gelen sıcak gaz ve buharla, sürekli hareket içindedir (bak. Gayzer). Adada yaban domuz­lan, kemiriciler, opossumlar, iguanalar ve boa yılanlan yaşar. Ayrıca 135 değişik kuş türü vardır. Mavi tepelikli kolibriler ve çok renkli papağanlar bunlar arasındadır.
Ad:  Dominica_coa.png
Gösterim: 313
Boyut:  11.8 KB
Dominika Arması
Dominika'ya ilişkin bilgiler
Yüzölçümü:
750 km2
Nüfus: 87.700 (1987)
Yönetim: Cumhuriyet
Başkent: Roseau
Para Birimi:
1 Doğu Karayip doları = 100 sent
Dil:
İngilizce, Fransızca, Creole
Din: Katolik Hristiyanlık
Doğal yapı: Dominika, merkezinde bir dağ sırası uza­nan, zengin bitki örtüsüne sahip engebeli, küçük bir adadır.
Başlıca sanayi kolları: Tarım, turizm.
Önemli kentler: Roseau, Marigot, Portsmouth.
Ad:  dominika_harita.gif
Gösterim: 203
Boyut:  6.0 KB

Halkın büyük çoğunluğu Afrika kökenli Siyahlar'dan oluşur. Bir de Afrikalı-Avrupalı karışımı melezler vardır. Ama adaya gelen ilk göçmenler Fransızlar olduğu için, bugün halk arasında Fransızca'nın bozulmuş bir biçimi konuşulur. Portsmouth yakınlanndaki Prince Rupert Koyu'nda Yerliler'den oluşan küçük bir yerleşim birimi vardır. Toprakları oldukça verimli olan Dominika Adası misket limonla­rı ve muzlarıyla tanınır. Öteki ürünler kakao, mango, avokado, greyfurt, portakal, kahve, rom, kurutulmuş hindistancevizi içi ve va­nilyadır. Batı kıyısındaki başkent Roseau adanın en kalabalık kentidir. En işlek limanı ise Portsmouth'tur.

Tarih
Dominika, Kristof Kolomb'un 1493'te ikin­ci seferi sırasında keşfettiği ilk adadır. Adayı bir pazar günü görmüş olduğu için ona Latin­ce pazar anlamına gelen dies dominicd'dan dolayı Dominika adını vermişti. Fransa bura­da 1632'de bir sömürge kurdu, ama savaşçı Yerliler Avrupalılar'a karşı uzun süre direndi­ler. 18. yüzyıldaki savaşlar sırasında ada İn­giltere ve Fransa arasında birçok kez el değiş­tirdi. 1805'te Dominika bir İngiliz sömürgesi oldu. 1958'de katıldığı Batı Hint Adaları Fe­derasyonu 1962'de dağıldı. 1967'den sonra dış ilişkiler ve savunma açısından İngiltere'ye bağlı, içişlerinde bağımsız bir devlet oldu. 1978'de bağımsızlığını ilan ederek Dominika Cumhuriyeti adını aldı.

Ad:  dominika.jpg
Gösterim: 286
Boyut:  33.6 KB

Dominika, Küçük Antiller’de devlet. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinik Adaları bulunur. Yüzey Biçimleri: Ada, volkanik kökenlidir. Verimli topraklara ve dünyanın ikinci büyük kaynar gölüne sahiptir. Adanın omurgasını oluşturan yüksek sırttan, kıyı şeridine doğru birkaç ırmak iner. İklim ve Bitki Örtüsü: Zengin volkanik toprakta yetişen sık tropikal bitki örtüsü, adanın beşte ikisini kaplar. İklimi sıcak ve nemlidir. Topraklarının ancak onda biri ekilebilir durumdadır. Yaban hayatın korunduğu Morne Trios Pitos Ulusal Parkı, turistlerin gözde uğrak yeridir. Ekonomi: Plantasyonlar (muz, kakao, yeşil limon, kopra, vanilya), ponza ve balıkçılıkla birlikte temel geçim kaynaklarını oluşturur. Gıda maddeleri ithal etmek durumundadır. Ekonomik büyümenin temelini turizm oluşturur. Tarih: Kristof Kolomb, 1493’te keşfettiği bu adaya Dominika adını verdi. İspanyol ve Fransızların egemenliğinde kaldı. 1763’te İngilizlerin eline geçti (Paris Antlaşması). 1967’de İngiliz Milletler Topluluğu’na katıldı, 1978’de bağımsızlığını elde etti. Ülkede süregelen şiddet ve siyasî istikrarsızlık ortamı, kronik az gelişmişliğe bağlıdır. Bunda, sık sık yaşanan ve büyük yıkımlara yol açan kasırgaların da (Ağustos 1979) önemli payı vardır. 1980’deki genel seçimler muhafazakârların zaferiyle sonuçlanmış, iki darbe girişimi sonrası siyasî yaşam karışmıştır. Dominika, İngiliz Milletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ve Karayibler Topluluğu’na üyedir.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dominika
Sponsorlu Bağlantılar

(Fr.: Dominique, İng.: Dominica),
Küçük Antiller'de devlet.

Aynı adı taşıyan dağlık bir ada üzerinde kuruludur. Yüzölçümü 751 km2, nüfusu 87.700 (1992), başkenti Roseau'dur. 1978 yılının Şubat ayında bağımsızlığına kavuşan Dominik, daha önce bir Fransız ve İngiliz sömürgesiydi. Resmî dili İngilizce olan ülkede, ayrıca Kreol Fransızcası da konuşulur. Nüfusun %90'ı siyahî ve melezdir. Halk Katolik (%90), Metodist ve Anglikan mezheplerine bağlıdır. Ekonomi, kakao, sebze, muz ve hindistancevizi yağı ihracatı üzerine kurulmuştur. Tek meclisli ve 21 üyeli Dominik Parlamentosu'nda Muhafazakâr Dominik Özgürlük Partisi ve Dominik İşçi Partisi olmak üzere iki parti vardır. 1980 seçimlerinde muhafazakârlar büyük bir zafer kazanarak Mary Eugenia Charles'i başbakanlığa getirdiler. Başbakan Eugenia Charles 1981 yılında iki askerî darbe girişimini önledi. Ülkede enflasyonu düşürerek işsizliği azalttı. Bu başarıları partisinin 1985 seçimlerini de kazanmasını sağladı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık
27 Nisan 2009 / HipHopRocK Spor ww