Arama

Hoşmerim Tarifi

Güncelleme: 1 Kasım 2008 Gösterim: 6.171 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MALZEMELER
75 gr Margarin
Sponsorlu Bağlantılar
500 gr Taze Tuzsuz Peynir veya Taze Tatlı Lor Peyniri
2 Yemek Kaşığı Un
150 gr. Toz Şeker (2/3 su bardağı)


HAZIRLANIŞI
Unu hafif ateşte karıştırarak açık pembe renk alıncaya kadarkavurun.
Yağı peynir ite karıştırın. Kavurduğunuz una ekleyin. 10 dakika karıştırarak pişirin.
Toz şekeri ilave edip 5 dakika pişirip ateşten alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Yağ oranı yüksek peynir kullandığınızda höşmerimi yağsız olarak da hazırlayabilirsiniz.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Balıkesir'in Havran ilçesinde 500 yılı aşkın bir süredir üretimine devam edilen Höşmerim tatlısın ilk yapıldığı gün gibi kalitesinden ödün vermeden ilçeye gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyi görüyor. Balıkesir'in Havran ilçesinde beş asırdan bu yana birçok tatlı ustası tarafından yapılan Höşmerim tatlısını şimdilerde ayakta kalabilen birkaç eski usta yaşatmaya çalışıyor. Havran'lı höşmerim ustası 'Yoğurtçu Hasbi' lakabıyla tanınan Hasbi Yılmaz'ın oğlu İbrahim Yılmaz, bir yılda ortalama 10 - 15 ton üretim yapıp satıldığını belirtti.Havranlı Höşmerim ustası Yılmaz, " Balıkesir'in bazı bölgelerinde bu höşmerim tatlısı yapılmaktadır, ancak Höşmerim'in asıl memleketi, doğduğu yer Havran'dır. Höşmerim diğer yerlerde aslı gibi yapılamadığı için
renklendirici boyalar kullanılıyor. Höşmerim tatlısının asıl rengi 'Altın sarısına' yakın bir renktir. Bu da yapılışındaki püf noktalarındandır.Ayrıca Höşmerim tatlısı erkeklerin cinsel güçlerini arttırdığı dabilinmektedir" dedi.
Sponsorlu Bağlantılar

HÖŞMERİM NASIL YAPILIR?

40 yıldan bu yana baba mesleğini sürdüren Havranlı Höşmerim tatlısı ustası İbrahim Yılmaz, höşmerimin yapılışını ise şu şekilde anlatıyor. "Koyun veya inek peyniri önce mayalanır, suyundan süzüldükten sonra irmik ve şeker karıştırılarak üç saat boyunca hafif ateş üzerinde iyice karıştırılır.Belirli bir koyuluk ve kıvama ulaştığında ateş söndürülerek soğumaya
bırakılır. Soğuduktan sonra oluşan altın sarısı höşmerim tatlısı servis yapılır. Höşmerimin koyun peynirinden yapılanı hem lezzetlidir hem de tercih edilenidir. Koyun sütü azalınca inek sütünden elde edilen tatlılar hiçbir zaman koyun sütünden elde edilen höşmerimleri tutmaz" diye kalite uyarısında bulunmaktan da geri kalmıyor.

HÖŞMERİMİN HİKÂYESİ "HOŞ MU ERİMDEN, "HÖŞMERİM"E

İlk höşmerim üretimini Orta Asyadan göçler yolu ile gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir ancak bu tatlının isminin 'Peynir Tatlısı' olarak halk arasında bilindiğidir.
Havran'da ise Osmanlının ilk dönemine uzanan bu tatlıya "Hoşmerim" isminin
verilmesi farklı bir hikâyedir.Höşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulmuş.
Osmanlı Döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmenkoruyan evli olan kadınlar eşlerine 'Er' veya 'Erim' diye hitap ederdi.Askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kezyaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler. Bu tatlıyı
ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine "Hoş mu erim?" diye sorar ve bu tatlının isminin buradan geldiğine inanılıyor. Günümüze ise bu tatlının adı 'Hoşmu Erim'den değişikliklere uğrayarak 'Höşmerim' veya 'Höşmelim' adını alır. Yöre ile özdeşleşen bu höşmerim tatlısı bu gün artık Havran ilçesinın simgesi olur.

Malzemeler


250 gr margarin
500 gr lor peyniri
60 gr irmik
750 gr tozşeker
2 Su bardağından 2 yemek kaşığı eksik un
Süslemek için : Antepfıstığı

HAZIRLANISI
  • Margarin ve peyniri iyice eritip, bir karışım haline getirin.
  • Daha sonra irmiği katın ve iyice karıştırın.
  • Karıştırmaya ara vermeden unu yedirin.
  • Şekeri ekleyip, karıştırın.
  • Şeker eridikten sonra hazırladığınız hamuru yağladığınız fırın tepsisine yayın.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
  • Baklava şeklinde kestikten sonra kıyılmış antepfıstığı ile süsleyip, servis yapın.




Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
PaPaTyA1 - avatarı
PaPaTyA1
Ziyaretçi
1 Kasım 2008       Mesaj #3
PaPaTyA1 - avatarı
Ziyaretçi
kjhujum7

Benzer Konular

7 Haziran 2010 / Breath Taslak Konular
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
1 Ekim 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
25 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Taslak Konular
12 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap