Arama

Apenin Dağları

Güncelleme: 13 Mayıs 2011 Gösterim: 2.764 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
4 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Apenin Dağları

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



300px Pietra bismantova

Apenin Dağları, Emilia-Romagna


Apenin Dağları (Latince: Appenninus; İtalyanca: Appennini), İtalya yarımadasında bir dağAlplerin bir koludur.
1.300 km'lik bir zincir oluşturan Apeninler, Ligurya'da Alplerden ayrılır ve yarımadayı boydan boya aşar. Genişliği 40-140 km arasında değişir ve bulunduğu bölgeye göre yerel adlar alır. Abruzzia Apeninleri'ndeki adı Monte Corno'dur (3902 m).


İtalyan yarımadasında boydan boya uzanan sıradağlar. Bu sebepten bu yarımadaya Apenin yarımadası da denir. Bu dağların uzunluğu 1.250, genişliği 40-41 kilometredir. Ligurva körfezinden Sicilya adasına kadar acık bir yay biçiminde uzanır. Adrivatik denizi kryıları boyunca, kıyıya dik inerler. En yüksek yeri, Orta Apeninlerde Gran Şano (2.914 metre) telesidir.

Gerek çöküntülerin, gerekse geniş ölçülü aşınmaların meydana getirdiği büyün enlileme vadilerle, birçok bölümlere ayrılmıştır. Altı narca gösteren Apenînleri şu ana bölümlerde toplamak mümkündür: Kuzey Apeninler, (Ligur-ya ve Etrüsk Apeninleri), Orta Apeninler, (Roma Apeninleri ve Abruzzi dağlık kütlesi), Güney Apeninler (Napoli ve Galabria Apeninleri).

Apeninlerin güney yamaçları denize dik indi&i halde kuzey yamaçlar Po ovasına doğru hafif eğilimli olarak uzanır.

Apeninlerin iklimi, İtalya'nın çukur bölgelerine göre daha sert ve serin; sıcaklık farkları daha çoktur. Akdeniz'in geniş yapraklı ormanları çok ver kaplayan başlıca bitki örtüşüdür. Çukur çanaklarıyla geniş vadilerinde orta büyüklükte şehirler ve köyler vardır. Tabiî güzellikleri çok güzel olan Apeninlerde bir çok iyi şoseler ve demiryolları yapılmıştır.

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Apenin Dağları
Sponsorlu Bağlantılar

İtalyanca; Appenino,
Fransızca; Apennines
Geniş anlamda Alpler'in bir kolu.

Apenin Dağları, kuzeybatı İtalya'da Ligürya'da Alpler'den ayrılır ve bütün İtalya Yarımadası'nda kuzey-güney yönünde uzanır. Uzunluğu 1.300, genişliği 40-140 km. arasında değişen Apeninler'in en yüksek doruğu olan Monte Corno, 3.923 m.'dir (Abruzzia Apeninleri'nde). Apeninler, çeşitli kesimlerinde yerel adlar taşıyan sıralardan oluşan bir sistemdir; üzerinde birçok geçit ve tüneller vardır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

15 Nisan 2011 / bi quan Türkiye Coğrafyası
15 Kasım 2011 / reyan Türkiye Coğrafyası
5 Temmuz 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
30 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Coğrafya
27 Ağustos 2009 / reyan Taslak Konular