Arama

Windows 7

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 9.164 Cevap: 12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7 İşletim Sistemi
MsXLabs.org
10hmu68
Sponsorlu Bağlantılar

Windows 7'nin çıkış tarihi kesinleşti mi?

Kulağımıza gelen son duyumlar Microsoft'un, 2009'da çıkması beklenen işletim sistemi Windows 7'yi Noel'e denk gelen Aralık ayında piyasaya süreceği.

Vista'nın çıkış sürecinde yaşananları dikkate alan Microsoft, daha önce Windows 7'yi denemeleri için beta sürümlerini bilgisayar ve sistem mühendislerine yollamıştı. Bu mühendislerden gelen uyarıları dikkate alan Microsoft, daha önce 2009'un ilk yarısı olarak belirlenen Windows 7'nin çıkışını erteledi. Bu tarih Windows Vista'nın kullanıcılarla buluşmasından tam olarak 3 yıl sonraya denk geliyor.

Windows'un çıkış zamanının Aralık olarak belirlenmesinin ardında sadece sistemsel problemler yatmıyor. Aslına bakarsanız Microsoft, Noel zamanına denk gelen bu ayda satışlarının daha fazla olacağı ve Windows 7'nin piyasaya çıkışının daha etkili olacağını düşünüyor.

Windows 7: Yol haritası firmalara gönderildi

Microsoft donanım üreticilerini düzenli olarak Windows geliştirme aşamaları hakkında bilgilendiriyor. Güncel durum göz önünde bulundurulduğunda Vista halefi Windows 7 ilgi odağı konumuna geçti.

TechARP çalışanları OEM camiasından aldığı bilgiye göre Microsoft şu sıralar üreticilerden ve son kullanıcıdan aldığı geri dönüşümleri sonuçlandırmak üzere ve bunlar baz alınarak Windows 7'nin kaç farklı sürümümün olacağına karar verilecek.

Firmanın bu ay içinde donanım üreticilerini farklı Windows 7 sürümleri hakkında bilgilendireceği iddia ediliyor. Kaynaklara göre OEM ortakları 13 Kasımda Redmond'lulardan gerekli bilgiyi alabilecekler.

Microsoft, Windows 7'nin çıkış tarihi olarak Windows Vista'nın temin edilebilirliğinden itibaren "yaklaşık üç sene sonra" gibi yuvarlak ifadeler kullanıyordu. Ancak dün yayınladığımız haberde, bu tarihin büyük ihtimalle Aralık 2009 olacağını duyurmuştuk.

TechARP'a göre işletim sisteminin farklı dildeki sürümlerinin hangi sırayla piyasaya sürüleceği belli. Bilgilere göre Microsoft birden çok "dalga" halinde işletim sistemini farklı dillerde piyasaya sürecek. Dalga (Wave) sıralaması ise şu şekilde:

• Wave 0 - RTM - İngilizce, İspanyolca, Japonca, Almanca, Fransızca
  • Wave 1 - RTM + 14 gün - İtalyanca, Felemenkçe, Rusça, Çince (basitleştirilmiş)
  • Wave 2 - RTM + 28 gün - Portekizce (Brezilya), Lehçe, Türkçe, Korece
  • Wave 3 - RTM + 45 gün - Çince (geleneksel, Hong Kong), Çekçe, Portekizce, Macarca
  • Wave 4 - RTM + 59 gün - Danca, Norveççe, Fince
  • Wave 5 - RTM + 73 gün - Arapça, İbranice, Yunanca, Ukraynaca
  • Wave 6 - RTM + 87 gün - Tayca, Romen, Letonca, Slovakça, Bulgarca
  • Wave 7 - RTM + 101 gün - Estce, Hırvatça, Sırpça, Letonca, Slovence
Özetlemek gerekirse, eğer Windows 7 gerçekten 2009 Aralık'ta piyasaya sürülürse, Türkçe sürümü de en kötü ihtimalle 2010 başında raflardaki yerini alacak.
Son düzenleyen _VICTORY_; 3 Temmuz 2013 15:38 Sebep: Düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7 Donanım Uyumu
MsXLabs.org
10hmu68
Sponsorlu Bağlantılar

Win 7 Donanım Uyumunda İşi Şansa Bırakmıyor

Daha önce gerçekleşen PDC etkinliğinden sonra, bu hafta da Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) gerçekleştirildi.

Tamamen Windows 7'nin etkisinde gerçekleşmiş olan PDC'den sonra, 5-7 Kasım arasında gerçekleşen WinHEC'de de çıkacak olan işletim sistemi konu edildi. Fakat bu konferans donanımlar üzerine olduğu için işletim sisteminin donanım desteği masaya yatırıldı. Özellikle Flash tabanlı diskler gün geçtikçe daha da büyük bir rol oynuyor.

Katı durum diskleri (SSD) ve diğer NAND-Flash bellek modülleri Microsoft tarafından NVM (Non-Volatile Memory) başlığı altında incelendi. Windows 7 bu tip diskleri tanıyabilecek ve avantajlarından faydalanabilecek. Özellikle çok kısa erişim süreleri sunan bu diskler birçok avantajı beraberinde getirecek.

Oturumlarda SSD'ler için dosya sisteminin nasıl optimize edileceği de konuşuldu. Bununla beraber Microsoft, Windows 7'nin Flash-tabanlı netbook'larda nasıl bir avantaj sunacağını ön plana çıkarmak istiyor. Microsoft PC3 takımının yöneticisi Leon Braginski şöyle diyor: "Flash tabanlı netbook'ların farklı yüklerine bağlı olarak ne kadar süre çalışabildiklerini hesaplamayı izah edeceğiz."

Windows 7 kablosuz iletişim konusunda da bir dizi iyileştirme sunacak ve yeni standartları destekleyecek. WinHEC 2008 oturum listesine bakıldığında, Bluetooth ve WiFi ile ilgili birçok organizasyonun yapıldığı ortaya çıkıyor.

CHIP Online ilerleyen günlerde Windows 7'nin donanım alanında ne tür yenilikler sunacağı hakkında güncel bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edecek...

Gizli Windows 7 özellikleri su yüzüne çıktı

Bir programcı, geliştirdiği araç sayesinde Windows 7'nin gizli özelliklerini su yüzüne çıkardı.

Blue Badget isimli araç, Windows 7'nin gizli hazinelerini kullanıcılara sunuyor.

Bir programcı, Windows 7'nin alpha sürümünü kullanan kullanıcılarından saklanan henüz tamamlanmamış bazı gizli özellikleri su yüzüne çıkardı.

Virginia merkezli bir güvenlik yazılımı şirketinde çalışan Rafael Rivera, geçtiğimiz günlerde içlerinde explorer.exe ve shell32.dll dosyalarının da bulunduğu Windows 7'deki 9 adet sistem dosyasını güncelleyen Blue Badge ismini verdiği bir araç yayınladı. Söz konusu araç, Windows 7 alpha kullanıcılarından gizli tutulan bazı özelliklerin önündeki engeli kaldırıyor.

Örneğin, Rivera'nın geliştirdiği araç sayesinde kullanıcılar, Microsoft'un Ekim ayında gerçekleşen PDC'de üzerinde ısrarla durduğu Windows 7'nin yeni görev çubuğuna da erişebiliyor.

Öncelikle Windows 7'nin 32-bit sürümü için geliştirilen Blue Badget isimli aracın 64-bit sürümü de yayınlanmış durumda...

Not: Bu küçük uygulamanın Microsoft ile bir ilgisinin olmadığını ve Microsoft dışından bir programcı tarafından hazırlandığını unutmamakta yarar var. Denemek isteyenler, alacakları riskleri de baştan kabul etmiş oluyor...
Son düzenleyen _VICTORY_; 3 Temmuz 2013 15:50 Sebep: Düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7 Dil Bazlı Uyumlaştırmalar
MsXLabs.org
10hmu68
Windows 7 bulunduğunuz yere göre giyinecek

Windows dünyadaki bilgisayarların büyük bir çoğunluğunda kullanılıyor. Fakat şimdiye kadar kullanıcılara kültürlerinden ve yaşam alanlarından bağımsız olarak hep aynı arayüz sunuluyordu. Artık dil bazlı uyumlaştırmalar da olacak.

Microsoft, Windows 7 ile dünyanın her yerindeki kullanıcıların PC'lerini kullanırken de kendilerini "evde hissetmelerini" sağlayacak. Bu amaçla kullanıcıya en baştan tanıdık bir görünüm sunmak için farklı ilkelere başvuruldu.

Vista halefinde sadece dosyalar, dil ayarları ve tedavüller uygun hale getirilmeyecek, bilakis kullanıcı arabiriminin görünüşü de uyumlaştırılacak. Firma bu iş için farklı temaların (ilerde "Styles" şeklinde adlandırılacak) yanında ülkelere has arka plan resimleri de kullanacak.

Ülke ve dil ayarına göre kullanıcı o ülkeye has, tipik bir motifi duvar kâğıdı olarak görecek. Sistem ses düzeni de uyumlaştırılacak. Buna ek olarak Aero Glass öğelerindeki renk değişiklikleri gelecek.

Tüm bunların dışında Internet Explorer sık kullanılanlar menüsü ve ön tanımlı RSS beslemeleri bölge ve ülkeye göre uyum sağlayacak. Para birimleri ve tarih biçimi ülke seçimine göre şekillenecek. Ayrıca ilerde yabancı dillerde hazırlanmış web sitelerini görüntülemek için ek dil paketlerine veya güncellemelere gerek kalmayacağını belirtmekte fayda var.

Resimdeki "Rus stili" uyumlaştırma çabalarının ne kadar çeşitli olabileceğini gösteriyor.
Son düzenleyen _VICTORY_; 3 Temmuz 2013 15:55 Sebep: Düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7'den ne istiyoruz.

70b1ix
Daha şirin bir UAC

Kullanıcı hesabı denetimi ya da daha bilinen adıyla UAC'nin iyi bir özellik olduğu ve sistemimizi oldukça iyi koruduğu tartışılmaz. Ama neredeyse her tıklamamızdan sonra karşımıza dikilen bir UAC de istemiyoruz. Microsoft'un Windows 7'de "daha şirin bir UAC" ile karşımıza çıkmasını diliyoruz.

2s6kk2g
Daha hızlı açılış ve kapanış

Her Windows'ta şikâyetçi olduğumuz başlıca noktalardan biri açılış ve kapanış süreleri. Zaman içinde "büyüyüp şişmanlayan" Windows'umuzun açılış ve kapanış süreleri ya da güncellemeleri yükleyeceği zaman bir türlü kapanmak bilmemesi bizi çıldırtabiliyor. Hâlbuki Mac OS ve Linux işletim sistemlerine baktığımızda bu süreler genelde çok daha kısa. Bu yüzden Microsoft'tan özellikle daha çabuk açılan ve daha çabuk kapanan bir Windows 7 istiyoruz.

eqa7bd
Microsoft Toolbox

Windows güncellemelerini Windows Update üzerinden takip edebiliyoruz. Dileyenler, Office uygulamalarını da bu uygulamaya dahil edebiliyor. Ama Windows Update'in sistemde kurulu olan tüm uygulamaları takip etmesi ve her güncellemeyi anında kullanıcısına duyurması daha iyi olabilir. Örneğin Photoshop ya da Diablo için yayınlanan güncelleme ve yamalar da Windows Update üzerinden indirilebilir.

13yf7n4
Başlangıçta yüklenen programlar

Windows'un açılışında otomatik olarak başlatılan çok sayıda yazılım bulunuyor. Eğer biz bunlardan bazılarının başlatılmasını istemiyorsak, çoğu standart kullanıcı için oldukça karmaşık görünen MS Config penceresi ile karşı karşıya kalmak ya da Windows Defender üzerinden sunulan ve yine standart bir kullanıcı için pek kullanışlı olmayan arabirimle mücadele etmek zorundayız. Windows 7'nin bu konuda kullanıcılara daha yardımcı bir arabirim sunması hiç fena olmaz.

svqa0o

CD/DVD yazmada daha usta bir işletim sistemi

CD/DVD yazma konusunda bize daha çok seçenek sunabilecek bir işletim sistemi istiyoruz. Şu an Microsoft'un işletim sistemleri içinde bu isteğimizi karşılayabilecek araçlar var; ama bunlar hala çok yetersiz. Bize daha çok seçenek sunan bir CD/DVD yazma aracı sunulsa hiç de fena olmaz.

2h55rfc
Ev kullanıcıları için lisans

Artık çoğumuzun evinde bir masaüstü, bir de dizüstü sistem bulunuyor. Bu yüzden artık evde kullandığımız her bilgisayar için ayrı ayrı lisans satın almak istemiyoruz. Microsoft bize özel paketler sunarak aynı ev içinde kullanılan bilgisayarlar için özel bir çözüm üretse hiç fena olmaz, Office paketlerinde yaptığı gibi...

15578qp
Birçok Windows paketi görmek istemiyoruz

Vista ilk çıktığında kullanıcılar şaşırmıştı... Çünkü işletim sistemi 5 farklı paket olarak piyasaya sürülmüştü. Yeni Windows'tan beklentimiz ise daha makul olacağını düşündüğümüz 3 paket. Ev kullanıcıları, profesyonel kullanıcılar ve şirketler için piyasaya sürülecek sürümler, kullanıcıların da kafasını daha az karıştıracaktır.

2ldzrd3
Sorunlar karşısında daha yardımcı bir Windows

Windows'umuzda bir şeyler ters gittiğinde çoğu zaman soruna çözüm bulamayan yardımcılarla karşılaşmaktan ya da işi bilenlerden yardım alabilmek için telefona sarılmaktan sıkıldık. Bu yüzden, bir isteğimiz de bu tür durumlarda Windows'un bize daha çok yardım etmesi ve sorunu çözmeye yarayacak kullanışlı araçları bulundurması. Elbette oluşan her hatayı çözebilecek bir işletim sistemi yapmak imkânsız. Ama en azından sorunu bulma konusunda bize yardımcı olmasını istemek herhalde hakkımız.

33dc9w6
Özgür işletim sistemi seçimi

Microsoft'tan bir diğer isteğimiz de, sadece tek bir işletim sistemini bize dayatmaması. Yani bir Microsoft işletim sistemi aldığımızda sadece o işletim sistemini değil, geçmişe yönelik diğer işletim sistemlerini de kullanmak istiyoruz.

16a2jd4
Daha iyi bir program kaldırma seçeneği

Windows'un en can alıcı noktalarından biridir program ekleyip kaldırmak. Çünkü her eklenen ya da kaldırılan program Windows'un daha da şişmanlamasına neden olur. Siz bir programı silseniz bile, o programın çok sayıda kalıntısı Windows altında saklanır ve öylece durur. Bizim isteğimiz, Windows 7'nin, güncel Uninstaller'ların sunduğu özellikleri de sunması.

mljzid
Yeni bir dosya sistemi

Artık NTFS dosya sistemi hız ve performans beklentilerimizi karşılayamıyor. Bu yüzden Microsoft'tan daha iyi bir dosya sistemi sunmasını bekliyoruz.

Yeni bilgisayar almak istemiyoruz

Vista için yapılan eleştirilerden en büyüğü, hiç kuşkusuz sistemi çok yorması... Eğer Vista'ya geçmek istiyor ve sadece 2 yıl önce satın aldığınız bir sisteme sahipseniz, deneyiminizin çok da hoş sonuçlanmayacağını bilmelisiniz. Windows 7'nin de, bizi Vista gibi yeni bir bilgisayar almak zorunda bırakmaması en büyük isteğimiz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7: Aero arayüzü hafifleyecek

MS'in Windows 7'de kullanacağı Aero arayüzü hakkında büyük planları var. Yeni Aero'nun farkı ne?

Microsoft, Windows 7'deki Aero arayüzünün DirectX 10.1'e ait fonksiyonları da kullanacağını açıkladı. Masaüstü pencere yöneticisi (DWM: Desktop Window Manager) bu için Direct3D 10.1 programlama arabirimine erişebilecek.

Bu sayede alt sınıf bütünleşik ekran kartı kullanan sistemler bile kısmen de olsa Aero arayüzünü kullanılabilecek. Microsoft bu hedefine Aero'nun şeffaf öğelerini shader'lar (kaplamalar) yardımıyla işlemeyle ulaşacak.

Bunun dışında geliştiriciler DWM'nin grafik hesaplamalarında kullanacağı bellek miktarında yüzde 50'ye kadar düşüş olacağını da bildirdi. Gösterilen pencere başına düşecek olan bellek kullanımı daha iyi bir ölçülebilirliğin de habercisi oluyor.

Firma güncel ve daha eski ekran kartlarıyla uyumla ilgili şimdilik bir açıklama yapmadı. Microsoft yüksek bir ihtimalle bu hafta gerçekleşecek olan Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) etkinliğinde konu hakkında daha fazla açıklama yapacak.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7 ve Windows Azure: MS'in geleceği

Los Angeles'ta gerçekleşen Professional Developers Conference (PDC) etkinliğinin ön sıralarında Windows 7'nin kesin çıkış tarihi hakkında dedikodular yapıldı. Birçok kaynak Vista-halefinin 2009'un haziran ve ekim ayları arasında dağıtıma hazır hale geleceğini söylüyor. Resmi bir çıkış tarihi henüz belli değil.

Bazı özellikler ve yapılacak geliştirmeler şimdiden umuma ulaştı. Mesela Microsoft şefi Steve Ballmer çoklu dokunmatik özelliğinin sunulacağını teyit etti. El hareketleri ile nesneler değiştirilebiliyor, doğrudan ekrana dokunuş ile programlar başlatılabiliyor. Ayrıca Windows Live Mail, Movie Maker ve Photo Gallery gibi yazılımların işletim sistemiyle beraber sunulmayacağı da duyuruldu. Bazı Vista kullanıcıları tarafından sinir bozucu bulunan UAC de (Kullanıcı Hesabı Denetimi) Windows 7'de uysallaşacak ve seviye seviye ayarlanabilecek. Bunların dışında Office 2007'den tanınmış Ribbon arayüzü Windows 7'nin bazı bütünleşik programlarında kullanılacak.

Önceleri doğrulanmamış fakat şimdi kesinlik kazanan bir diğer özellik de Device Stage hizmeti. Hizmet, cep telefonları ve kameralar için ortak bir arayüz olarak devreye girecek, cihazların işletim sistemiyle bütünleşmesinde ve veri alışverişinde iyileştirmeler sunacak. Yeni bir görev çubuğu hakkında yapılan dedikodular da var fakat şu an için durum kesinlik kazanmadı.

Windows Azure
Windows 7'ye dair ilk izlenimlerin yanında Microsoft'un Windows Cloud adı ile tanınan yeni işletim sistemi ile ilgili çalışmaları da bekleniyor. Son kullanıcıya yönelik işletim sistemi düzeninden bağımsız olarak geliştirilen program, web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırıyor. Bu sayede firma web uygulamaları pazarının hâkimi Google ve onun GoogleDocs programı ile rekabet etmek istiyor. En önemli gelişme ise, Cloud'un resmi ismine kavuşmuş olması: Windows Azure!

Office 14
"Standard"ın çevrimiçi baskısına göre en yeni Office sürümü "Office 14" çok daha gelişmiş özellikler sunacak. Avusturya gazetesine göre Microsoft ilerleyen günlerlerde konu ile ilgili daha detaylı bir açıklama yapacak. Daha spesifik bilgiler veya çıkış tarihi henüz belli değil.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vista'yı bırak, Windows 7'ye bak!

Çok daha iyi bir işletim sistemi bekleyin: Microsoft patronuna göre Windows 7 yeni Vista olmayacak.

Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, Gartner şirketinin gerçekleştirdiği soru-cevap oturumunda son günlerde yoğun olarak tartışılan ve gündemden düşmeyen Windows 7 ile ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaştı.

Ballmer'ın oturum boyunca en çok üzerinde durduğu konu ise Windows 7'nin Vista gibi yeni bir işletim sistemi olmadığı görüşüydü. Bu görüşü kesinlikle reddeden Ballmer, yeni işletim sisteminin üzerinde çok çalışıldığını ve Windows 7'nin aynen Vista gibi kendi başına yeni bir işletim sistemi olduğunu vurguladı.

Vista'ya 7'nin performans konusunda daha gelişmiş bir işletim sistemi olduğunu söyleyen Ballmer, Windows 7'nin pazara sunulmasıyla birlikte Windows XP kullanıcılarının da 7'ye geçmesini bekliyor.

Microsoft'tan yapılan açıklamaya göre Windows 7, en geç 2010 yılında satışa sunulacak.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Win 7, Windows Live hizmetlerine güveniyor

Microsoft bir sonraki Windows'da bütünleşik araçları bir kenara atıyor, internete odaklanıyor..

Bir sonraki Microsoft işletim sistemi Windows 7, Vista gibi bünyesinde Windows Mail, Fotoğraf Galerisi ve Movie Maker gibi entegre yazılımlar bulundurmayacak. Haberi Windows-Live yöneticisi Brian Hall news.com'da doğruladı. Takviye olarak Windows Live hizmetleri devreye girecek ve Windows 7'de çevrimdışı ve çevrimiçi dünyayı birbirine bağlayacak.

Hall'a göre Microsoft bu karar ile işletim sistemlerinin gelecekte daha hızlı bir şekilde yayınlanması isteğine tepki vermiş oluyor. Röportaj şöyle devam ediyor: "Bu adım ile benzer fonksiyonlar sunan farklı programlar arasındaki ikilem ortadan kaldırılıyor."
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7 Beta 1 çok mu yakında?

Microsoft'un çok konuşulan işletim sistemi Windows 7'nin ilk beta sürümü çok mu yakında?

Windows Vista'nın varisi olan Microsoft'un gelecek işletim sistemi Windows 7, daha raflardaki yerini almamasına rağmen aylardır hakkında çok şey yazılıp çizildi.

Gelen son haberlere göre Microsoft, Windows 7 işletim sisteminin ilk beta sürümünü Aralık ayının ortasına doğru yayınlamayı planlıyor. Bunun yanında beta sürümünü test edecek kullanıcıları da büyük bir itinayla seçen Microsoft, gizlilik politikasına uyan ve bu konuda sözüne sadık testçileri bir araya toplamaya çalışıyor.

Yılbaşına doğru yayınlanması öngörülen Windows 7'nin ilk beta sürümünden önce Community Technology Preview (CTP) benzeri bir sürümünün de yayınlanması olasılık dahilinde.

10 Eylül tarihinden itibaren Microsoft Connect adresinden yazılımlarıyla ilgili kullanıcılarından geri bildirim alan Microsoft, yine bu site aracılığıyla Windows 7 beta testçilerinin kayıtlarını da kabul etmeyi planlıyor.

Windows 7'nin program yöneticisi Christina Storm'un Windows 7 Engineering blog sayfalarındaki bu konuyla ilgili yazısı ise şöyle: "Windows 7 beta'yı yayınladığımız zaman, Windows Feedback paneli aracılığıyla beta sürümünü deneyen testçilerimizden geri bildirim alacağız ve bu bilgiler ışığında yolumuza devam edeceğiz."

Eğer Microsoft, Windows 7 Beta 1'i önümüzdeki Aralık ayının ortasına kadar yayınlarsa, bu takdirde yazılım devinin final sürümünü 1 yıldan az bir süre zarfında yayınlaması da söz konusu olabilir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Windows 7 için kaç kişi çalışıyor?

Windows 7 için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Peki ama yeni Windows için kaç kişi çalışıyor?

Windows 7 mühendisliği blog sayfalarının (E7) açılmasının hemen ardından birçok kişi, Windows 7 ekibinin yer aldığı resmi kanallar ile kullanıcıların arasında böyle bir köprünün kurulmasından mutlu olmuştu.

E7 ile ilgili herkese teşekkür eden ve şükranlarını sunan Windows 7 ekibinin başındaki isim Steven Sinofsky, henüz geliştirilme aşamasında olan Windows 7'ye her gün kullanıcılar tarafından yeni öneriler geldiğini ifade ederken, bir noktayı da hatırlatmadan geçemiyor: "Biz Windows 7 ile ilgili bilgi verecek resmi kaynak değiliz."

Blog sayfalarının açılmasının arkasındaki mantık ise şöyleydi: Windows 7 üzerinde çalışan yazılım geliştiricilerinin bu yeni Windows ile ilgili genel düşüncelerini kullanıcılarla paylaşması ve blog sayfalarının da bu konuda her iki tarafa da aracı olması.

Jon DeVaan ile ekibin başında yer alan Sinofsky, Windows 7 üzerindeki çalışmalarını 23'ü sıralanmış olan 25 farklı gruba ayrılarak gerçekleştirdiklerinin de altını çizmeyi ihmal etmedi.

- Applets and Gadgets
- Assistance and Support Technologies
- Core User Experience
- Customer Engineering and Telemetry
- Deployment and Component Platform
- Desktop Graphics
- Devices and Media
- Devices and Storage
- Documents and Printing
- Engineering System and Tools
- File System
- Find and Organize
- Fundamentals
- Internet Explorer (including IE 8 down-level)
- International
- Kernel & VM
- Media Center
- Networking - Core
- Networking - Enterprise
- Networking - Wireless
- Security
- User Interface Platform
- Windows App Platform

Kalite ve performans bakımından tam sorumlu olan her bir takımda 3 temel mühendislik disiplinini de yer alıyor: Yazılım geliştirme mühendisleri (Windows 7'nin kodlarından ve mimarisinden sorumlu), test aşamasındaki yazılım geliştirme mühendisleri ve program yöneticileri.

Her takımda yaklaşık 40 yazılım geliştiricisinin bulunduğunu ve bu rakamla birlikte takımların her birinde yaklaşık 100 kişinin yer aldığını ifade eden Sinofsky, böylelikle Windows 7 ekibinin neredeyse 2500 kişiyi bulduğunun altını çiziyor.

Ürün planlamadan, ürün tasarımına, araştırmadan içerik geliştirmeye kadar birçok alanda çalışmalarını yürüten ekibin önderi Sinofsky, takımlarının fazlasıyla büyük olduğuna dair eleştiriler de aldığını itiraf ediyor. Ancak Sinofsky, bu eleştirilere pek katılmıyor; ona göre ekip içerisinde yer alan çalışanların arasındaki koordinasyon ve iletişimin tam olarak sağlanmasıyla beraber Windows 7 için çok daha fazla yol kat edilebilir.