Arama

Hata-i Motifi nasıl ve nereden bulabilirim?

Güncelleme: 24 Kasım 2008 Gösterim: 28.309 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
SLM.Halıda bordür süslemeleri için hata-i motifleri arıyorum.Ancak bir türlü edinemedim.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Tşkler.
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
HATAİ

Sponsorlu Bağlantılar
Etimolojik olarak Çin Türkistanı'ndaki Hata şehrine ait anlamındaki “hatai” de, rumi gibi Türk süsleme sanatının başlıca motiflerindendir. Orta Asya'da ortaya çıkmış ve genellikle çiçek şekilleriyle yoncaların genişçe yer aldığı Çin Sanatı'nın etkisiyle gelişmiş bir süsleme tarzıdır. Hatai tek başına kullanılamaz, diğer süsleme unsurlarıyla birlikte aynı kompozisyon içinde yer alır. Zaman içinde kendi kökeninden uzaklaşarak farklı formlara bürünmüştür. Bütün süsleme sanatlarında kullanılmış ve giderek bir tarz halini almıştır.
Hatailerin en eski örneklerine VIII. ve IX. yüzyıllarda Uygur Türkleri tarafından yapılan duvar resimlerinde rastlanmaktadır. Anadolu Selçukluları bu motifi oldukça sade kullanmıştır. XV. yüzyılda, Fatih'in hükümdarlığı sırasında, hatailer, bükümlü yapraklar ve çiçeklerle değişik ve çok zengin bir tarzda kullanılmıştır.
Hatailerde resmedilen tabiat unsurları, çeşitli sebeplerle farklı formlarda işlenmiş olsalar da ortak özelliklerini çok uzun zaman muhafaza etmişlerdir.
Osmanlılar hatai uslûbunu tezhipte, çinilerde ve az da olsa halılarda kullandılar.Osmanlı Sanatı'nda bir kısım hatailer oldukça özgün bir biçimde şekillendirilmişse de diğer bir kısım Uzak Doğu ve Çin etkisi altında gelişmiştir.
XV. yüzyılın ikinci yarısı ile XVI. yüzyılın başlarında Osmanlı süsleme sanatında, kalp şeklinde düğümlü süslemelere rastlanır olmuştur. Refahın sembolü olduğuna inanılan bu şekil özellikle el yazmalarının dış çerçevelerinde kullanılmıştır. Düğümlenmiş üçgenlerin sıralandığı şeridin uzayıp gitmesi bu motifin sembolik bir özelliği olduğu izlenimini uyandırmaktadır.
Cahide Keskiner, Türk Motifleri, Turing Yayınları


hatai tr
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Özellikle tezhib sanatımızda ana süslemeden boş kısma geçiş genellikle tığlarla yapılmıştır. Süslenen bölümle geri kalan boşluğun dengesini sağlar.Tığların devir ve ekollerine göre yüzlerce çeşidi bulunmaktadır.Tığ süslemelerinde kullanılan çizgi, nokta ve küçük kıvrımların yanında zamanla rumi, hatai, bulut gibi diğer motiflerede yer verilmiştir.

hatai3ub7
hatai4vw9
hatai5ux5
hatai6ix6
hatai7lo3
hatai8bt4
hatai9cp8
Quo vadis?

Benzer Konular

9 Mayıs 2010 / X köroğlux Soru-Cevap
13 Haziran 2012 / Misafir Soru-Cevap
28 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap