Arama

Bebekler için İlk Yardım

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 22 Temmuz 2013 Gösterim: 10.909 Cevap: 1
Eleftheria - avatarı
Eleftheria
Ziyaretçi
7 Aralık 2008       Mesaj #1
Eleftheria - avatarı
Ziyaretçi
Bebekler İçin İlk Yardım
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bebekler emekleme dönemlerinde ev kazalarıyla sık sık karşılaşır. Hangi durumda neler yapmalısınız?

Buruna cisim kaçarsa
..
Buruna kaçan cisimler çıkarılmaya çalışmadan önce doktora götürülmelidir. Zira üst solunum yollarında alternatif ağız ve diğer burun deliği gibi bölümler açıkken, bilinçsiz müdahale ile daha derine itilebilen yabancı cisimler boğulmaya yol açabilir.

Elektrik çarpmasında..

Elektrik çarpması sırasında kesinlikle bebeğe dokunmayın. Bebeğiniz hala elektrik kaynağıyla temasta olabilir. Bu durumda ona dokunursanız elektrik size de geçer. Mümkünse elektrik kaynağını kapatın. Eğer mümkün değilse, elektrik geçirmeyen plastik veya tahtadan yapılmış bir araç kullanarak elektrik kaynağını bebekten ve kendinizden uzaklaştırın. Bebeği elektrik kaynağından uzaklaştıktan sonra solunumunu ve nabzını kontrol edin. Bebeğiniz baygınlık veya yüzünün solması gibi şok belirtileri gösteriyorsa onu yatırın. Başı gövdesinden biraz alçakta, bacakları ise yukarıda olsun.

Yanıklarda..

Yanıklarda yanan bölgeyi serin suya sokun. Bebek ağrı duymayıncaya kadar yarım saat kadar devam edin. Soğuk uygulamadan sonra hafif dokunmalarla kurulayın. Ağrının uygulamaya rağmen geçmemesi durumunda derhal bir uzmana başvurun.

Yüksek ateş durumunda..

Yüksek ateş altındaki çocuklara ateş düşürücü verildikten sonra ılık su ile banyo yaptırılması gerekir. Soğuk su banyosu, titremeye ve ateşin daha fazla yükselmesine yol açacağı için kesinlikle önerilmez.

Havale geçiriyorsa..
Eğer çocuk havale nöbeti geçiriyorsa, düz bir zemine yan yatırılarak başı hafifçe arkaya eğilip havale durana dek beklenmelidir. Böyle bir durumda çocuğun kusması daha tehlikeli durumlara neden olabilir. Eğer çocuk kusarsa akciğerlerine kusmuk kaçmaması için onu yan yatırmak gerekir.

Kalp-akciğer canlandırması

Kalp-akciğer canlandırması yapılması gereken çocuklarda, bu işlemi eğer eğitimsiz bir kişi yapmaya kalkarsa, çocuğa daha fazla zarar verebilir. Gereksiz yere yapılacak kalp masajı, atmakta olan bir kalbi durdurabilir. Çok çaresiz durumlarda ağızdan ağıza solunum yapılması, büyük olasılıkla hayat kurtarır.

İlaç veya kimyasal madde içerse..
İlaç ya da kimyasal madde içen çocukları asla kusturmaya çalışmayın. Özellikle tuz ruhu gibi yakıcı kimyasallar kusma sırasında ikinci kez yemek borusunu yakarak ve akciğerlere kaçarak daha ciddi sorunlara yol açar. Böyle bir durumda, acil servise gidin ve yanınıza içilen ilaç ya da kimyasal maddelerin kutularını almayı unutmayın.

Boğaza sert cisim kaçarsa..
Besin ya da yabancı bir cismin boğaza kaçması durumunda çocuk şiddetle öksürmeye başladıysa solunum yolları tıkanmamıştır ve öksürerek bu cismi dışarıya atmak istemektedir. Eğer solunum yolları tıkanırsa, soluk alamadığı için dudakları ve tüm cildi morarmaya, solmaya başlar.

Çocuğu, yüzü yere dönecek şekilde ön kolunuza yatırın; baş gövdeye göre daha alçak tutulmalıdır. Elinizin içiyle el bileği arasını kullanarak omuzları arasında beş kez kuvvetlice vurun. Çocuğun yüzünü yukarıya çevirerek göğüs kemiği üzerine üç parmağınızla şiddetli basılar yapın. Tekrar yüzünü aşağıya çevirerek aynı hareketleri yabancı cisim çıkana ve çocuk nefes almaya başlayana kadar tekrarlayın.

Asla parmağınızı çocuğun ağzına sokarak yuttuğunu çıkartmaya çalışmayın. Bu hareket, solunum yollarının tamamen tıkanmasına ve hayati tehlikeye yol açabilir.

Acil durum öncesinde önlem almak için:
  • Büyüme ve gelişmesi sürmekte olan çocuğun düzenli olarak bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından izlenmesini sağlayın. Böylece birçok hastalık ağır ve acil durumlara yol açmadan başlangıçta kolaylıkla tedavi edilebilir.
  • Aşı programını eksiksiz olarak uygulayın.
  • Çocuklar büyüklerinden gördükleri her şeyi taklit etmek ister. Bu nedenle onların önünde ilaç içmekten, baş ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetleri dile getirmekten kaçının.
  • Evde kullanılan çamaşır suyu, kezzap, lavabo açıcı gibi temizlik malzemelerini açıkta bırakmayın ve bardak plastik şişe gibi ambalajlara koymayın.
  • Tüm elektrik prizlerini uygun şekilde kapatın.
  • Otomobillerde 12 yaşından küçük çocukları asla ön koltukta oturtmayın ve uygun otomobil koltuklarında kemerin bağlanmış olmasına dikkat edin.
  • Spor yaralanmalarına karşı özellikle bisiklet ve kay kaya binerken uygun başlıklar ve dizleri koruyucu giysiler giydirin.
  • Acil durumlarda mali sorunların yaşanmaması için; çocukların özel ya da resmi sağlık sigortalarının bulunmasını sağlayın.
  • Çocuğunuzu bilinçlendirin. Okula giden her çocuğun anne ve babasının adını söyleyebilmesini, evinin adresini tarif edebilmesini, hatta telefon edebilmesini sağlayın.

Son düzenleyen _Yağmur_; 22 Temmuz 2013 12:07 Sebep: sayfa düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklar İçin Güvenlik Önlemleri ve İlkyardım
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


Çocuk her yaşta değişik kaza tehlikeleri ile karşı karşıyadır. Ama en çok zarar veren kazalar düşme, yanma, zehirlenmedir.

Hepimizin bildiği gibi çocuklar gördükleri her şeyi merak eder, bilmek, öğrenmek, dokunmak, tatmak isterler. Ancak neyin tehlikeli olduğunu bilemezler.

Bu nedenle mahalle annelerinin, çocuklar için düzenlenmiş bir oda ayırmaları (pencere ve kapıları kanca ve kilitlerle desteklenmiş, prizler kapatılmış, fazla eşyalar çıkarılmış) güvenliğin ilk adımıdır ama yeterli değildir.

İkinci adım, tüm evde çocuğun güvenli olması için yeni bir düzen oluşturmaktır.

Tehlikeli, zehirli, zararlı her türlü madde ve nesneleri ortadan kaldırmak, özellikle gazyağı, deterjan, ilaç, kibrit gibi maddeleri çocuğun ulaşamayacağı yüksek bir yerde ya da kilitli dolaplarda saklamak büyük önem taşır.

Çocuk her yaşta değişik kaza tehlikeleri ile karşı karşıyadır. Ama en çok zarar veren kazalar düşme, yanma, zehirlenmedir.

Zehirlenmeler
Zehirlenme gibi beklenmeyen durumlar, çocukların ilaç ve benzeri maddeleri yutmalarından kaynaklanır.

- Çocukları bu tür kazalardan korumak için ilaçları kesinlikle ortada bırakmamak, çocuğun erişemeyeceği bir dolaba koymak veya kilit altında tutmak gerekir.

- Çocuklara doktorun önerdiği miktardan fazla ilaç verilmez.

- Kolonya, şampuan, aseton, tıraş losyonu, krem gibi malzemeleri ortada bırakılmaz.

- Naftalin, fare zehri, çamaşır suyu, kezzap, amonyak, böcek ilaçları, çakmak, gaz ocağı, kibrit gibi şeyleri çocuğun erişemeyeceği yüksek ve kilitli yerlerde bulundurulmalı.

Zehirlenme belirtileri
- Kusma,
- Bulantı,
- İshal,
- Uyuklama
- Kendini kaybetme,
- Ağız ve boğazda yanmadır.

Zehirlenmelerde İlkyardım
- Çocuk ilaç içerse, kusturmaya çalışın, yoğurt verin ve doktora götürün.
- Gazyağı içerse sakın kusturmayın, hemen doktora ulaştırın.
- Çamaşır suyu içen çocuğu sakın kusturmayın, asitli madde olduğu için gelirken iç organlarını yakar. Bolca sıvı yağ içirin ve doktora ulaştırın.

Yangına Karşı Korunma
Mahalle annesinin yangın çıkarsa, nasıl söndürüleceği konusunda önceden ne yapacağını bilmesi gerekir.

Bu bilgiler; evin neresinden ve nasıl çıkılacağı, doldurulmuş su kovalarının hazır olması, ateşin havayla temasını kesecek battaniye, halı, kilim gibi kalın şeylerin kullanılabileceğidir.

Eskimiş ya da açıkta kalmış elektrik telleri tamir edilir, çocukların dolaştığı yerlerden kaldırılır.

Çocuğa kibritle, ateşle, sobayla oynamasının tehlikeleri anlatılır. Ortalıkta kibrit, çakmak, mangal bırakılmaz, soba için özel tedbirler alınır.

Kâğıt, naylon, sentetik giysi ve bunun gibi maddeler çok yanıcı olduğu için ateşten uzakta tutulması gerektiği çocuğa anlatılır, mahalle annesi bu konu¬da dikkatli, tedbirli olur.

Gaz ocağı, gaz lambasını, gaz bidonları ve tüp ateşe yakın yerlerde bulundurulmaz. Yeni sönmüş olan odun kömür ve gaz sobalarının gaz dökmeden önce, iyice sönmüş olup olmadığı kontrol edilir.

Çaydanlık, tava gibi kolay devrilebilen mutfak eşyaları, çocuğun dokunması ile devrilebileceği için sobanın üstünde bırakılmaz, işi biter bitmez, ocağın üstünden kaldırılır.

Yanıklarda İlkyardım
Herhangi bir yanık durumunda yanık yerdeki giysiler, gerekirse kesilerek çıkartılır. Yanık yer su altına tutulur, mikrop öldürücü sıvı bir yağ sürülerek, çocuk acil servise götürülür.

Havasızlıktan Boğulma

- Çocukların bulunduğu yerde, gaz, tüp gaz bulundurulmaz ve çocuk tek başına bu yerlerde bırakılmaz.

- Evdeki gazlı sistemlerde (tüp gaz, havagazı gibi) araçlarda gaz sızdırması olup olmadığı kontrol edilir.

- Çocukların bulunduğu havasız veya bacasız yerlerde mangal kömürü, borusuz soba gibi ısınma araçları kullanmak çok tehlikelidir.

- Çocukların naylon torbalarla oynamaları çok tehlikelidir. Naylon torbayı başına geçiren çocuk, naylonun burun deliklerine ve ağzına yapışması ile havasız kalabilir.

Çocuğun başını sokabileceği, sıkışacağı, kilitlenip içinde kalabileceği, kullanılmayan buzdolapları çocukların bulunduğu ortamlarda bulundurulmaz.

Boğulmada İlk Yardım
Etraf da duman varsa, çocuğa temiz hava alması için yardım edin ve en yakın sağlık kuruluşuna götürün.

Nefes Borusunun Yıkanması

Küçük çocuklar zorla beslendiğinde, yemeği ağzında biriktirerek, nefes borularını tıkayabilirler.

Ayrıca sakız, şeker, ekmek kabuğu da nefes borusunun tıkanmasına neden olabilir.

Çocukları bu tehlikeden korumak için;

- Çocuğa kılçıklı, kemikli yemekler iyice ayıklanarak verilir.

- Altı yaşından küçük çocuklara, dişleri tamamlanmadığı için fındık, fıstık, patlamış mısır gibi yiyecekler yetişkinler çocuğun yanındayken verilir, nefes borusuna kaçırmamasına dikkat edilir.

- Çocuklar renkli ve parlak düğme, boncuk, misket gibi şeylerle oynamayı çok severler. Bu küçük şeyleri ağızlarına, burun ve kulaklarına sokabilir ve havasız kalabilir. Bu nedenle, çocukların ulaşabilecekleri yerlerde bu tür şeyler bulundurulmaz.

Boğulmalarda İlkyardım
Böyle bir durumda, çocuğu hemen baş aşağı çevirin ve parmağınızı ağzına sokarak kusturun.

Ya da, bir elinizi yumruk yapıp, diğer elinizle çocuğu kavrayıp göbeği ile göğüs kafesi arasına ani basınç yapabilirsiniz.

Bebeklerde bu işlem orta ve işaret parmakları ile yapılır. Süratle doktora gidilir.

Çocuğun burnuna bir şey kaçtığında, kaçan cisim görünür yakınlıkta ise, burnunu daha üstten sıkın. Hapşırarak çıkartabilir. Kaçan cisim burnunun arka tarafına ise, hiç uğraşmadan doktora götürün.

Düşmeler
Çocuklar evde güvenlik önlemleri alınmamış merdiven, dam, balkon, pencerelere yaklaştıklarında düşme tehlikesi ile karşı karşıya gelirler.

Evin içinde ortada bırakılmış ayakkabı, kova, süpürge gibi eşyalarda onların düşmesi¬ne neden olabilir. Düşme sonucunda çocukta kanamalar, ezikler, kırıklar meydana gelebilir.

Düşmelerde İlkyardım
Çocuk düşer ve bir yeri sıyrılırsa o bölgeyi sabunlu suyla yıkayın. Yaranın etrafında parçalanmış deri kalmayacak şekilde temizleyin.

Yara hafifse, açık kalabilir. Derinse, kanama duruncaya kadar gazlı bezle bastırın ve daha sonra da yine gazlı bezle bağlayın.

Çocuğu fazla kıpırdatmayın ve kanamanın durması için, kanayan bölgeyi kalp hizasına kadar yükseltin. Kanama durmazsa çocuğu en yakın doktora götürün.

Eğer bacakta kırılma varsa, kırık yerin altına oynatmadan tahta bağlayın ve yere bastırmadan doktora ulaştırın.

Kırık ayakta ise, sinirlerin zedelenmemesi için ayakkabıyı keserek çıkartın.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Ekim 2012 / lionhead Tıp Bilimleri
19 Temmuz 2006 / GusinapsE Tıp Bilimleri
27 Nisan 2011 / Misafir Taslak Konular
22 Ocak 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Temmuz 2006 / Mystic@L Taslak Konular