Arama

Grup nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 28 Ocak 2016 Gösterim: 3.115 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Grup nedir, ne demektir?
Grup ne manaya gelir?
Son düzenleyen _Yağmur_; 28 Ocak 2016 12:00 Sebep: iç başlık
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Ziyaretçi adlı kullanıcıdan alıntı

Grubu güselce açıklayacak biri yoq u yha lütfen uzun bi açıklama olsun ...

TDK'ya göre grup şu şekilde tanımlanır:
Alıntı

Grup -bu

Sponsorlu Bağlantılar

isim Fransızca groupe
1 .
Küme:
"Bir kadın grubu gözleri komutanın penceresine dikili duruyor."- H. E. Adıvar.
2 . Ortak özellikleri olan varlıklar, nesneler bütünü:
"Lehçeler grubu."- .
3 . mecaz Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
4 .
askerlik Çeşitli sınıf veya birliklere bağlı elemanların, belirli bir taktik görevi gerçekleştirmek üzere, tek komutanın emri altında birleştirilmesinden oluşan kıta topluluğu:
"Savaş grubu. Yürüyüş grubu. Savunma grubu."- .
Birleşik Sözler
  • grup mobilya
  • birincil grup
  • ikincil grup
  • mekân grupları
  • bağlaç grubu
  • baskı grubu
  • belirtme grubu
  • edat grubu
  • isnat grubu
  • kan grubu
  • medya grubu
  • nesne grubu
  • oturma grubu
  • özne grubu
  • sıfat-fiil grubu
  • yüklem grubu
  • zarf-fiil grubu


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1.CEVAP
1 . Küme:
"Bir kadın grubu gözleri komutanın penceresine dikili duruyor."- H. E. Adıvar.
2 . Ortak özellikleri olan varlıklar, nesneler bütünü:
"Lehçeler grubu."- .
3 . mecaz Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
4 . askerlik Çeşitli sınıf veya birliklere bağlı elemanların, belirli bir taktik görevi gerçekleştirmek üzere, tek komutanın emri altında birleştirilmesinden oluşan kıta topluluğu:
"Savaş grubu. Yürüyüş grubu. Savunma grubu."- .

2.CEVAP
Herhangi bir amaç için oluşan topluluğa "Grup"denilmektedir.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Ocak 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Grup Nedir? Grup Ne Manaya Gelir?
MsXLabs.org

Grup, bir ilkeyle ye bir azalık hak ve görevleri dizisiyle birbirine bağlanmış fertler topluluğuna verilen isimdir. Gruba girmek için gerekenleri yerine getirmeyi kabul eden kişi grubun azası olmuş olur ve grup içinde belirli bir statü elde eder. Gruplar sosyal yapının başlıca unsurlarıdır. C.H.Cooley, grupları birindi ve ikincil gruplar diye ikiye ayırmıştır. Birincil gruplar yüzyüze ilişkiyle karakterize edilen küçük gruplardır. Onlann kendi davranış normları vardır ve dayanışmacıdırlar. Aile, arkadaş grupları ve pek çok iş grubu bu kategori içinde ele alınır. ikincil grup*lar ise daha büyük olup her azasının direk doğruya birbiriyle ilişkili olması gerekmez.
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

grup nedir uzunca yazın!!!...


Ek Bilgi;
Alıntı

Grup
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sosyolojide, bir grup genellikle birtakım özellikler paylaşan, birbiriyle etkileşen,grup üyelerinin beklentilerini ve zorunluluklarını karşılayan ve ortak bir kimliği paylaşan insanlardan oluşan bir topluluk olarak genellikle tanımlanmaktadır. Bu ifadeyi kullanırsak toplum oldukça büyük bir grup olarak değerlendirilebilir.
Bir küme yalnızca birkaç bireyi kapsarken, toplum bilimde bir grup daha yüksek oranda bir bağlılığı gösterir. Gruptaki üyelerin paylaştığı özellikler ortak ilgi alanları, değerleri, ortak etnik/dil geçmişi ve akrabalık bağları olabilir.

Grup Çeşitleri
Birincil Grup: Yakın, yüzyüze, kalıcı, samimi ilişkilerin olduğu, sevgi bağları ile yürütülen küçük sosyal gruplardır. Grup üyeleri arasında güven verici ilişkiler kurulur. Bu gruplar birincil ilişkileri sürdürürler ve bu nedenle toplum için önemlidirler. Üyeler “bizlik” duygusuna sahiptir. Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu,arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago Okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatrüne kazandırılmış bir kavramdır.

İkincil gruplar, birincil grupların tersine,ilişkileri resmi ve kurumsal olan büyük gruplardır. Bazıları yıllarca sürebilir ancak bazıları kısa bir süreden sonra dağılabilir. Birincil grupların oluşumu ikincil grupların içinde olur.

Bireylerin "Başvuru Grupları"na dönük genelde bir bağları vardır. Bu gruplar bireylerin üyesi olmadıkları ancak kendisi içerik olarak bağlantılı gördüğü ve kendi kimliğinin bir parçası için onlardan hedef ve değerler kabul edebileceği gruplardır.

Terimlerin Ortak Kullanımı
Genel grup tanımı şöyledir: "birbirine yakın duran ve toplu bir birliktelik gösteren nesneler topluluğu; küme(insanlarla ilgili), demet (nesnelerle ilgili" Ünlü İngiliz yazar Walter Bagehot (1826 - 1877) yapılan sözlük alıntısı grupları anlamanın gerekliliği hakkında önemli ve geleneksel bir açılım sunmaktadır: "İnsan sadece dayanışmacı gruplar içinde gelişim gösterebilir."1

Muzaffer Şerif (1916,Ödemiş/İzmir - 1982,Alaska/ABD) (Dünyada Muzafer Sherif olarak bilinmektedir) aşağıdaki öğelerle daha teknik bir tanım oluşturmuştur.
Şu koşullarda birbirine saygı göstererek etkileşime giren belli sayıda bireyin oluşturduğu toplumsal birim:

  1. Ortak güdüler ve hedefler;
  2. Kabullenilmiş bir iş bölümü, yani roller;
  3. Oluşturulmuş statü (toplumsal mertebe,egemenlik) ilişkileri;
  4. Grup ile ilgili konularda başvurulacak benimsenmiş norm ve değerler;
  5. Normlara saygı gösterilmesi ve ihlal edilmesi durumunda uygulanacak yaptırımların (ödül ve ceza)benimsenmesinin gelişimi.2
Bu tanım uzun ve karışıktır ancak aynı zamanda tamdır. Bir araştırmacıya üç önemli soruyu yanıtlamak için ihtiyaç duyduğu araçları sağlamada başarılıdır:
  1. "Bir grup nasıl oluşur?";
  2. "Bir grup nasıl işler?";
  3. "Bir grubu oluşturmada meydana gelen sosyal etkileşimleri bir kişi nasıl tanımlar?"
Tanımın Önemi
Grup konusunu kullanan, katılan veya inceleyenlerin ilgisi büyük organizasyonlara sahip veya bu organizasyonlarda alınan kararlarla ilgili yetkin grup işlevlerine odaklanmıştır.3 Daha az ilgi ise yukarda Şerif tarafından tanımlanmış olan beş gerekli öğenin biri veya daha fazlasını açıkça ortaya koymayan sık rastlanan ve evrensel sosyal davranışlara gösterilmiştir.

Belki, kurulu düzene karşı geniş katılımlı tepkiler olarak değerlendirilen, 1950'lerde devam eden, 1920'lerde ve 1930'lardaki şehir sokak çetelerinin geniş tanımları, bu sosyal birimleri anlamadaki ilk çabalar oldu.4 Çete üyelerinin temel hedefi çete bölgesini korumak ve çete içinde egemen yapıyı tanımlamak ve muhafaza etmekti. çete davranışının suç hedeflerini vurgulayan günlük haber başlıklarına yansıyan, popüler medya ve güvenlik güçlerinin çetelere dönük canlı ilgisi devam etmektedir. Ne var ki bu çalışmalar ve devam eden ilgi çete davranışını etkileyecek veya çete bağlantılı şiddeti azaltacak içeriği geliştirememiştir.

Hayvan sosyal davranışları üzerindeki ilgili araştırmalar, bölge ve egemenlik hakkında olanlar gibi, 1950'lerden beri yapılmaktadır. Ancak bunlar, politika üretenler, toplumbilimciler ve antropologlar tarafından görmezden gelinmektedir. Dahası, organizassyon, mülkiyet, güvenlik uygulamaları, sahiplik, din, savaş,değerler, çelişkileri aşma, otorite, haklar ve aileler hakkındaki engin bilgi birikimi hayvanlardaki benzer sosyal davranışlara hiçbir atıfta bulunmadan büyümüş ve gelişmiştir. Bu bağlantısızlık insanın sosyal davranışının insanın dil ve akıl kullanımı yetkinliği nedeniyle hayvanların sosyal davranışından kökten farklı olmasından dolayı ayrı tutulması gerektiğine dönük inancın sonucu olabilir.Ve tabii ki,bu doğru iken,benzer şekilde diğer hayvanların sosyal (grup) davarnışlarının incelenmesi insanın sosyal davranışlarının evrimsel kökleri hakkında ışık tutabileceği gerçeği de eşit derecede doğrudur.

İnsandaki bölgeci ve egemen davranışlar o kadar evrenseldir ve sık görülür ki bunlar sıradan bir şekilde kabul edilir (bazen "evsahipliğinde" olduğu gibi takdir edilse veya şiddet uygulanmasında insanı üzse de).Ancak insanlar arasındaki bu sosyal davranış ve etkileşimler grupların incelenmesinde özel bir rol oynarlar: bunların grupların oluşumunda gerekli ön durumlardır. Bilinç ve bilinç dışı hafızada bölgeci ve egemenlik deneyimlerinin psikolojik öğrenimi kişisel kimlik oluşumu, bedeninin ve kendinin farkına varma sırasında oluşturulmaktadır.Yetkin bir işlevsel birey kimliği, bir birey bir iş bölümünde (rol) ve bundan dolayı kaynaşmış bir grupta yer almadan gereklidir.Bölgeci ve egemen davranışları anlamaya çalışmak bizim grupların gelişim, işlev ve üretkenliğini anlamamıza yardımcı olacaktır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

8 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular
8 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
21 Ocak 2016 / sevdaa Cevaplanmış
6 Mart 2009 / Misafir X-Sözlük
17 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış