Arama

Mantı Kurze Tarifi

Güncelleme: 16 Ocak 2009 Gösterim: 1.738 Cevap: 0
TEKSİLAHJ0RDAN - avatarı
TEKSİLAHJ0RDAN
Ziyaretçi
16 Ocak 2009       Mesaj #1
TEKSİLAHJ0RDAN - avatarı
Ziyaretçi
manti
MALZEMELER

Sponsorlu Bağlantılar
İç Harcı İçin
500 gr. orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı margarin veya sıvıyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Mantı Hamuru İçin
3 su bardağı un
4 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su (biraz daha fazla ya da az olabilir. Kulak memesinden biraz daha katıca bir hamur olmalı, ele yapışmayacak)

HAZIRLANIŞI
Öncelikle derin bir tava veya tencerenin içine kıyma bırakalım ve tahta kaşıkla karıştırarak 7-8 dakika kadar kavuralım. Kıyma suyunu verip, tekrar çekince çok ince kıyılmış soğanlar ve yağı ekleyerek, soğanlar sararıncaya dek hep birlikte 7-8 dakika daha kavuralım. Tuzu ve karabiberi ekleyip, altını kapatalım.
Şimdi de mantı hamurunu hazırlamak için derin bir karıştırma kabının içine un ve tuz koyarak ortasını havuz gibi açıp, yumurtayı ekleyelim ve yoğurmaya başlarken de yavaş yavaş suyu ilave edelim. Hamurun kulak memesinden biraz daha katı olmasına dikkat edin. Sonra hamuru greyfurt büyüklüğünde 3 tane bezeye yani pazılara ayıralım, bir kap içinde üzerine nemli bez örterek en az yarım saat dinlenmeye bırakalım.
Daha sonra bir tek bezeyi alalım, bir tahta hamur açma sinisinde ya da tezgahın üzerinde, bezenin üzerine 1 yemek kaşığı un serperek oklavayla yufka şeklinde açalım. Yufkanın kalınlığı 10 adet defter yaprağı kalınlığında, büyüklüğü ise yakşalık 40-45 santim çapında olmalı.
Açtığımız yufkayı 10 cm'lik şeritler halinde yukarıdan aşağıya doğru keselim. Sonra bu hamur şeritlerini tekrar üst üste koyarak, yine 10 santim boyunda kesip, 10×10 cm?lik kare hamurlar elde edelim. Her bir kare hamurun içine önceden hazırladığımız kıymalı harçtan 1,5-2 yemek kaşığı koyarak, tıpkı dolma gibi kenarlarını içe katlayıp, rulo yaparak dürelim. Haşlanırken suda açılmasın diye avuç içine alıp parmaklarınızla sıkıca bastırın.
Bir tarafta 8-9 su bardağı suya, 1 çay kaşığı tuz atarak kaynamaya bırakalım. Su kaynayınca bu iri mantıları suya atıp, 12-15 dakika kadar haşlayıp, el kevgiriyle süzdürerek servis tabağına alalım.
Bir tarafta tavaya yağı bırakıp, yarım su bardağıyla sulandırılmış salçayı ekleyip, 4-5 dakika kadar pişirelim.
Bu sosu da mantıların üzerine gezdirip servise sunalım.

Benzer Konular

16 Ocak 2009 / TEKSİLAHJ0RDAN Taslak Konular
16 Ocak 2009 / TEKSİLAHJ0RDAN Taslak Konular
6 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
16 Ocak 2009 / TEKSİLAHJ0RDAN Taslak Konular
16 Ocak 2009 / TEKSİLAHJ0RDAN Taslak Konular