Arama

Fener nedir, nasıl çalışır?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 20 Kasım 2015 Gösterim: 4.919 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
18 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Fener nedir, nasıl çalışır?
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Kasım 2015 11:30 Sebep: iç başlık
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
EĞER YAZIM YANLIŞI VARSA DÜZELTİNİZ..

Sponsorlu Bağlantılar
DENİZ FENERİ (DENİZ FENERİ nedir? - DENİZ FENERİ anlamı)
kıyıların tehlikeli yerlerinde, kimi kaya ve adacıkların üzerinde geceleri deniz taşıtlarına yol gösteren, tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan fener.
Quo vadis?
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Kasım 2015       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Issız kıyılarda, denize doğru uzanan tehlikeli kayalıkların üstünde, limanların girişlerinde, nehirlerin denize döküldükleri yerlerde, burunlarda, tepeleri camlı, yuvarlak bölmeli, taş veya beton kuleler görülür. Bunlar fenerlerdir.

Fener kuleleri genellikle silindirsel olurlar. Yükseklikleri 4-5 metreden 20-30 metreye kadar değişir. Tepelerinde bir lamba dairesi bulunur. Burada bir projektör vardır. Projektör çok kuvvetli bir ampulden ve özel merceklerden meydana gelmiştir. Elektrik ya kablolarla meskûn (şenelmiş) bir yerden getirilir ya da kuledeki bir jeneratörden elde edilir. Elektrik sağlanamayan fenerlerde ise petrol veya asetilen kullanılır.

Lamba, FRESNEL MERCEĞİ adı verilen özel merceklerle çevrilmiştir. Işınlar, bu merceklerden geçerlerken kırılarak deniz yüzeyine paralel ışın demetleri durumunu alırlar. Bazı fenerlerin ışınları 50 km. uzaktan görülebilir. Lamba, sabit, şimşekli (çakarlı), çubuk işaretli, beyaz veya renkli olabilir.

Şimşekli fenerlerde lamba, ekseni etrafında döner. Uzaktaki bir insan, ışık demeti kendisine yöneldiği zaman bunu görebilir. Şimşek sayısı, belirli zaman aralıklarıyla tek şimşekten 4 şimşeğe kadar değişebilir.

KIYI FENERLERİ NEDİR
Denizyollarının yakınından geçtiği kıyılardaki burunlar üzerinde, boğaz ya da büyük körfezlerin girişlerinde geceleri gemilere yol göstermek için kurulan fenerlerdir. Örnek: Boz-burun, Ahır kapı, Rumeli ve İmroz kıyı fenerleri.

kaynak
Ayrıca Bknz>> Fener Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Kasım 2015       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Fener nedir? Fener ne işe yarar? Fener çeşitleri nelerdir?

Fener; Koruncaklı (mahfazalı) aydınlatma aracına fener denir.

Fenerlerin içindeki ışık çok eski çağlarda, kandillerde olduğu gibi, yağlarla elde edilirdi. Daha sonraları kandilin yerini mum, ondan sonra da petrol, asetilen ve havagazı aldı. Bugün ise elektrikten faydalanılıyor.

Fenerler, genel olarak, durağan (sabit), geziçi (seyyar) olmak üzere, ikiye ayrılır. Durağan fenerlerin başlıcaları şunlardır: Sokak feneri, bahçe feneri, ayaklı fener, kollu fener, dikili fener. Gezici fenerlerin başlıcaları ise, araba feneri, hırsız feneri, mahya feneri, madenci feneri, gemici feneri, Çin feneri, el feneridir.

Fener Çeşitleri
Madenci Feneri. — Madenlerdeki işçilerin kullandığı bu fenerler iki çeşittir. Bir kısmı elde taşınır, bîr kısmı özel kancalarla başa takılır. Her iki çeşidi de madenlerdeki ^¡z-yum gazının patlamasını önlemek için özel bir kafesle örtülür.

Hırsız Feneri. — Elde taşınan bu fenerler kullananı göstermeyecek, yalnız karşıyı aydınlatacak biçimde yapılmıştır. On tarafı camlıdır.

Çin Feneri (Karpuz Fener). — Muşamba veya kâğıttan yapılan bu fenerler açılıp kapanabilir. Çeşitli biçimleri vardır. Çin işi resim, yazı ve şekillerle süslüdür. Bilhassa donanma ve şenliklerde süs feneri olarak kullanılır.

Gemici Feneri. — Rüzgârdan sönmeyecek şekilde yapılmıştır. Yalnız deniz taşıtlarında değil, karada da kullanılır. Deniz taşıtlarının burun, kıç ve iki yanında kullanılan fenerlerin mânası olduğundan bunlardan bir kısmı renklidir. Deniz taşıtlarının sağ (sancak) tarafındaki fener yeşil, sol (iskele) tarafındaki kırmızı, burundaki ve kıçındaki ise beyazdır. Deniz iskelelerine de solda yeşil, sağda kırmızı fener asılır. Bu ışıklar deniz seferlerini düzene sokmak içindir.

Mahya Feneri. — Eskiden, ramazan gecelerinde camilerde çekilen mahyalarda kullanılırdı. Genel olarak, kandil biçiminde yapılmıştı.

El Feneri. — Eskiden kadınlar akşamları sokağa çıkarken önlerinde ışık tutan bir erkek giderdi. Bazı yerlerde meşale kullanılırdı. Fakat, genel olarak, fenerden faydalandırdı. Bu fenerler «gemici feneri» gibi rüzgârda sönmiyecek şekilde yapılırdı. Bugün elektrik pilleri yapıldığından, karanlık yerlerde etrafı aydınlatmak için pilli elektrik fenerleri kullanılıyor. Bunlara «el feneri» denildiği gibi cep feneri de denir.

Cep Feneri. — Elektrik piliyle çalışan ve cepte taşınabilen küçük aydınlatma aracıdır. Daha çok karanlık yerlerde kullanılır, az bir ışık sağlar.
İçlerinde yassı veya yuvarlak piller vardır. Bu piller genel olarak 1,5-4,5 voltluk veya daha fazla gerilim verirler. Bu gerilimle çalışan küçük bir ampul ve onun önünde de ışığı toplamaya yarıyan bir mercek vardır. Bu tip cep fenerlerinin çok çeşitleri yapılmıştır.

Cep fenerlerinin bir de dinamoyla çalışanları vardır. Bu fenerlerin içine küçük bir dinamo yerleştirilmiştir. Fenerin üstünde bir plâka vardır. Feneri yakmak için bu plâkaya elle bastırmak gerekir. Plâka bir yayla dışarı doğru itilir. El plâka üstüne bir bastırılıp bir çekilirse dinamo çalışır. Böylece fenerin ucundaki ampul yanar.
Son zamanlarda akümülâtör bataryasiyle çalışan fenerler de yapılmıştır. Bunların bataryası boşaldığı zaman bir redressör vasıtasıyla bir prizden doldurulabilirler. Verdikleri ışık şiddeti de diğer fenerlerden fazladır.

Dikme veya Dikili Fener. — Yere dikilmiş bir direk veya madeni bir ayak üzerine konmuş fenerlerdir. Sokak ve bahçelerde kullanılan bu cins fenerlerin duvara, binaya, direğe bir kolla asılmış olanlarına «kollu fener», yukarıdan asılmış olanlarına asma fener, direğin üzerine yapışık gibi duranlarına ayaklı fener denir.

Deniz Feneri. — Denizlerde gemilere yol göstermek için kullanılan fenerlerdir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Kasım 2015 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
11 Mart 2017 / Misafir Bilgisayar
22 Mart 2009 / leylak Soru-Cevap
29 Ekim 2017 / webo Motorlu Araçlar