Arama

Dünya Kentleri: Nairobi

Güncelleme: 19 Temmuz 2013 Gösterim: 1.612 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
17 Mart 2009       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Nairobi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



250px Nairobi Uhuru Park

Uhuru park, Nairobi


250px KE Nairobi

Nairobi'nin Kenya'daki yeri


Nairobi, Kenya'nın başkentidir. 1899 yılında kurulmuş, 1905 yılında başkent statüsünü Mombasa'dan devralmıştır. Ayrıca Nairobi eyaletinin de başkentidir. Ülkenin güneyindeki Nairobi Nehri üzerine kurulu olan şehir, denizden 1661 metre yüksektedir.
Nairobi, Doğu Afrika'daki en yüksek nüfusa sahip şehirdir. 1999 sayımına göre 684 km²'lik Nairobi yönetim bölgesinde 2.143.254 kişi yaşamaktadır. 1899'da bir demiryolu kampı olarak kurulmasından bu yana şehir, Kenya'nın en büyük şehri olmuş ve Doğu Afrika'nın en büyük şehirleri arasına girmiştir.
Nairobi bugün Afrika'nın politik ve finansal olarak önde gelen şehirleri arasındadır. Birçok şirkete ve organizasyona ev sahipliği yapan Nairobi, iş ve kültür açısından önemli bir merkezdir. Küreselleşme ve Dünya Şehirleri Çalışma Grubu ve Ağı (The Globalization and World Cities Study Group and Network - GaWC) Nairobi'yi göze çarpan bir sosyal merkez olarak tanımlar. Yerel dilde Nairobi, "yeşil ve sulak yer" anlamına gelmektedir.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
19 Temmuz 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nairobi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kenya'nın başkenti ve en önemli endüstri, ticaret ve kültür merkezi. Ülkenin iç kesimindeki yüksek düzlükler üzerinde kurulmuş olması nedeniyle, ekvatorun hemen güneyinde bulunmasına karşın çok elverişli bir iklimi vardır. Hint Okyanusu kıyısında Mombasa limanına ve doğuda Kampala (Uganda) ve Victoria Gölü kıyısına demiryoluyla bağlıdır. Üniversitesi ve çeşitli endüstri kuruluşlarıyla (kimyasal maddeler, kâğıt, sabun, tarım ve hayvan ürünlerine dayanan endüstriler), Doğu Afrika'nın en önemli merkezidir. Kentin hemen güneyinde yer alan Nairobi National Park, Afrika'nın başlıca hayvan rezervlerinden biridir. Canlı bir turizm kenti olan Nairobi'nin nüfusu yaklaşık 2.000.000'dur.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
19 Temmuz 2013       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Nairobi (Kenya)
MsXLabs.org

intro


Dogu Afrika’nin ticari merkezi Nairobi, ayni zamanda Kenya endüstrisinin ve siyasetinin de kalbi konumundaki en büyük sehri. Ayrica bölgenin en genç, en modern ve en hizli gelisen merkezi olma özelligini de tasiyor. Sehirde önemli BM kuruluslari ve çok sayida kamu kurumu bulunuyor. Afrika’nin canli, dipdiri, gerçek yüzünü görmek için Nairobi dogru bir baslangiç. Dünyanin safari baskenti olarak da ünlü sehir seyahat ve macera arayanlar için mükemmel bir yer. Tanzanya ile Kenya- Nairobi sinirinda olusturulmus, dünyanin en popüler safari mekanlarindan Masai Mara çok önemli bir dogal park.Kenya baskenti çesitli kültürlerin büyüleyici harmanini görmek için de en dogru adres.


Turistik Bilgiler
Kent hayatinin telasindan kaçmak için merkeze yakin bir ulusal park ziyaretçileri bekliyor. Gökdelenlerden hemen sonra Afrika hayvanlarini bu kadar yakindan görmek oldukça etkileyici bir deneyim.Sehir merkezi ve oldukça küçük ve sikisik, buna karsin kenti büyük ölçüde genisleten varoslar bulunuyor. Sehir merkezi, Kenyatta Avenue ve Moi Avenue caddeleri ile kesisen, alisveris noktalari ofis ve isletmelerle beliren bir üçgen biçiminde. Sehrin ticari ve politik kalbi Sehir Meydaninin güneybatisi civarina yerlesmis. Burada hükümet binalari otel, market, magazalar ve bankalar karisimi ile birlikte bulunuyor.

Kültürel Bilgiler
Güneyde bulunan Memorial Park, 1998 yilinda bombalanan ABD Büyükelçiligi ve Kooperatif Bankasi binasinda yasamini yitiren 200'den fazla Kenyalinin anisini yasatiryor.Kenyatta caddesinin kuzeyinde, içinde Nairobi'nin en eski binasi Norfolk Otel'in de bulundugu; magazalar, marketler ve oteller, ile sekillenen yogun nüfuslu bir bölge uzaniyor. Moi Avenue'nun dogu kesimi en yoksul sehir bölgesi. River Road merkezinde genisleyen bu yerlesim sehrin en ucuz alisveris, restoran, otel olanaklarinin da bulundugu yer.The National Museum; su anda bir yenilenme ve yenileme geçiriyor olsa da ülkenin en kapsamli ve en iyi tanitildigi yer olma özelligini sürdürüyor. Kenya kus ve yaban hayati türleri koleksiyonlar halinde bir arada görülebilir. Ayrica jeolojik bilgi ve Rift Vadisi hakkinda sunulan ayrintili bilgiler ziyaretçiler için oldukça etkileyici olabilir. Swahili kültür ve toplumu hakkinda bilgi edinmek için düzenlenen tarihi sergileri görmek biçilmis birer kaftan.Ulusal Arsivler (The National Archives): Merkezde, Hindistan Bankasi binasinda yer alan bu küçük müze ve sanat galerisini ziyaret edenler Afrika'nin neredeyse tamamindan gelen kabile resim ve fotograflarindan bir dizi görebilir. Kabile silahlari, araçlari, maskeleri ve diger esyalarindan olusan bir büyük koleksiyon da ayrica görülmesi gerekenler arasinda yer aliyor. Arsivler Nairobi tarihinin büyüleyici evreleri ve bagimsizlik mücadelesini ögrenmek için kesinlikle ziyaret edilmeli.Demiryolu Müzesi: Bu özel müze Mombasa-Kampala demiryolu hattinda isleyen 'Lunatic (Delice) Express'in insasi sirasinda çekilmis, fotograf ve hatirlanmaya deger her seyi sakliyor ve sergiliyor. Bir Ingiliz köse yazari harcanan paranin ve yatirimin büyüklügü yüzünden kaçikça buldugu için bu adi vermis. Çöken zayif ahsap köprüler, düsman kabileler, insan yeme aliskanligi edinmis bir çift aslan ve bulasici hastalik yüzünden insaat sirasinda ölen yüzlerce insani elbette sonradan eklenmis bu isme.Jamia Camii: Büyük orta kubbesi ile dikkat çeken bu büyük, çarpici cami sehrin en çekici binalarindan biri. Ancak Müslüman olmayanlarin özel izinle içeri adim atabildigi cami, süslü yesil ve beyaz renkleriyle, güçlü ve basit karsitligi ile göz kamastiriyor.AFEW Zürafa Merkezi; Vahsi Yasam Afrika Fonu tarafindan desteklenen ve sehir merkezine 18 km uzakta bulunan bu zürafa merkezi. Nesli tükenmekte olan vahsi Rothschild's zürafasini artirmak amaciyla çalisiyor. Çocuklar için Ideal merkez, yüksek gözetleme kuleleri ile bu muhtesem yaratiklari yakindan görmek için çok güzel bir sans sunuyor.

Restourant - Yeme İçme Bilgileri
Kentin biraz disindaki Carnivore Restoran, Nairobi'ye ziyaretin önemli bir parçasi olarak görülüyor. Nairobi'de en ünlü nyama choma (kelimenin tam anlamiyla 'rosto') restorani olarak biliniyor. Burada ayni zamanda bir açik hava gece kulübü olan Simba Saloon ve canli müzik mekani da bulunuyor.

Alış-Veriş
Alisveris Nairobi'de bir sanat biçimi olarak algilaniyor. Süpermarketler disinda, ilk fiyati asla kabul etmemek gerek. Siki pazarlik oyunu oynamaya hazir olun. Moi Avenue üst bölümünün sonunda bulunan magazalar Nairobi'nin birincil alisveris bölgesi.Nairobi Dogu Afrika'da el sanatlari satin almak için en dogru yer. El sanatlari almak için en iyi adres içinse Moi Avenue üzerinde Zanzibar antika dükkanini ziyaret edebilirsiniz. Koinange Caddesi üzerinde Zebra desenler ve oymalar bulabilirsiniz. Kumas, tekstil ve kikoys (parlak dokuma pamugun dikdörtgenlerle renklenmis bir pestemâl türü) Biashara Caddesi boyunca bulunabilir. Karen de Mbagathi Ridge üzerinde antika, el sanatlari, boncuklar ve mücevherler satin alabilirsiniz. Mombasa Road üzerinde bulunan Embakasi Köy El sanatlari Pazari da bir baska adres. Hipodrom Yolu ve Çevre Yolu arasinda, lastik isçilikleri lastik sandaletler, oyuncaklar ve geleneksel sepetler bulunabilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm