Arama

Dünya Kentleri: Seul

Güncelleme: 4 Ekim 2012 Gösterim: 5.279 Cevap: 5
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
4 Nisan 2009       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
Dünya Kentleri: Seul
Seul
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

photo 2457 29 05 07 08 14 49


Seul, Kore dilinde Saul, resmi adı Saul Tukpialşi (Özel Seul Kenti) Kore Cumhuriyeti'nin (Güney Kore) başkentidir. Şehirin nüfusu 9,820,000 (2005) civarındadır.
Ülkenin kuzeybatısında, Han Nehri kıyısında, ırmağın ağzından 60 km içeride yer alır. Bir nehir limanı olarak taşıdığı önem nedeniyle 1394'te Kore'nin başkenti olmuş, kısa bir dönemin dışında (1399-1405) dışında bu konumunu 1948'e değin korumuştur.Ülkenin Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmasından (1948) sonra da Güney Kore'nin başkenti olan Seul, Kore dilinde başkent anlamına gelir.Resmi adının Yi hanedanı döneminde (1392-1910) Hansang, Japon yönetimi (1910-45) sırasında da Kyangsang olmasına karşın, her iki dönemde de halk arasında Seul adıyla anılmıştır. 1948'de Kore Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra resmen Seul adını almıştır.Seul metropoliten alanının yüzölçümü 605 km²'dir.

afc67e7cdd
TarihAdı kayıtlara ilk kez MÖ 1. yüzyılda geçen kent Üç Krallık döneminde (MÖ 57-MS 668) Kogurya, Pekçe ve Silla krallıkları arasında sınır oluşturdu. 1394'te ülkeyi tek bir yönetim altında birleştirip Yi hanedanını kuran Yi Sang-gye tarafından başkent yapıldı. İki yıl sonra kentin çevresinde surlar inşa edildi. Daha sonraki yıllarda da kentte Kyangbok, Taksu ve Çangdak sarayları yaptırıldı. 1910'da Korenin Japonya'nın koruması altına girmesinden sonra adı Kyangsang olarak değiştirildi ve sınırlarında bazı değişiklikler yapıldı. Bu dönemde kentte geniş caddeler açıldı ve Batı tipi binalar inşa edildi. 1945'te Japon işgali sona erince doğrudan merkezi hükümete bağlanan kent, 1962'den sonra da başbakanlığa bağlandı. Kore Savaşı (1950-53) sırasında büyük hasar gören kent, savaştan sonra hızla büyüdü ve çevresinde Sangnam, Suvan ve İnçan gibi uydu kentler kuruldu.

Coğrafya
Seul'un orta kesimi çevresi alçak tepelerle çevrili bir düzlükte yer alır. Kent merkezi bu düzlüğün aşağı kesimindedir.Yaz ve kış ayları arasındaki sıcaklık farkları çok yüksektir. Ocakta -3°C olan ortalama sıcaklık, ağustosta 25°C'ye yükselir.Yıllık ortalama yağış miktarı 1,370 mm'dir; en fazla yağış yaz aylarında düşer.

Genel Görünüm
Kent merkezinde birbirlerini dik açıyla kesen düzgün caddeler, çevredeki tepelerde ise düzensiz toprak yollar yer alır.Hükümet Binası'nın ve öteki resmi binaların Secongno boyunca sıralanmış olmasına karşın Ulusal Meclis Binası nehrin üzerindeki Yoido Adasındadır. İş merkezleri Çong-no (종로구), Myang-dong (명동) ve Ulci-ro (을지도) semtlerindedir. Kiremit damlı ahşap evler, günümüzde yerini yüksek modern binalara bırakmıştır. 1950'lerden bu yana nüfusu hızla artan Seul, dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek kentlerinden biridir.


800px Yeouido nightview

Yoido Adası'nın gece görünümü



MsXLabs

http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Seul - Seoul Fotoğrafları


Sponsorlu Bağlantılar
seulguneykore




Gyeongbokgung Palace Seoul

gyeongbokgungpalaceseou




seouloverall




seul3

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Seul - Uzak Doğu'nun Gizemli Kenti


seul4



seul2026







Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Seul Stadium

seulstadium
[WoL]bL - avatarı
[WoL]bL
VIP -Dream is Destiny-
23 Temmuz 2012       Mesaj #5
[WoL]bL - avatarı
VIP -Dream is Destiny-
Seul
MsXLabs.org

Seul resmi adı Özel Seul Kenti (서울 특별시, Saul Tukpialşi),Güney Kore başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Büyükşehir Alanı, Incheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

384px Seoul Landmark Montage


Ülkenin kuzeybatısında, Han Nehri kıyısında, ırmağın ağzından 60 km içeride yer alır. Bir nehir limanı olarak taşıdığı önem nedeniyle 1394'te Kore'nin başkenti olmuş, kısa bir dönemin dışında (1399-1405) dışında bu konumunu 1948'e değin korumuştur. Ülkenin Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmasından (1948) sonra da Güney Kore'nin başkenti olan Seul, Kore dilinde başkent anlamına gelir. Resmi adının Yi hanedanı döneminde (1392-1910) Hansang, Japon yönetimi (1910-45) sırasında da Kyangsang olmasına karşın, her iki dönemde de halk arasında Seul adıyla anılmıştır. 1948'de Kore Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra resmen Seul adını almıştır. Seul metropolitan alanının yüzölçümü 605 km²'dir. Bu alanda UNESCO Dünya Mirasları'ndan üçü bulunmaktadır: Changdeokgung, Jongmyo Shrine ve Joseon Hanedanlığı'nın kraliyet mezarları.
Seul şehri 1988 yılında yaz olimpiyatlarını ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası'nı ağırlamıştır. Dünya'daki ekonomik ve finansal merkezlerde ilk onun içerisinde yer alır ve Samsung, LG Grup, Hyundai Grubu ve Kia gibi önemli holdinglere ev sahipliği yapar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
She's remembered everything and now i am dead..
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Ekim 2012       Mesaj #6
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Seul
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Güney Kore'nin başkenti. Kyöngsong ya da Keijo da denir. Han-Kiang Irmağı kıyısında, Pukhan Dağı eteklerinde kuruludur. Kara, demir ve hava yollarıyla tüm ülkeye bağlıdır. Gelişmiş bir ticaret ve sanayi (dokuma, elektrik malzemesi, tüketim malları, tarım araçları yapımı vb.) merkezidir. Kentte birçok tarihî yapı da yer alır. Nüfusu 10.627.000.

Seul Güney Kore'nin tam kuzey batısında yer alıyor ve Kuzey Kore sınırına olan uzaklığı şehir merkezinden itibaren sadece 40 km . Hem modern hem de tarihi bir mega şehir olan Seul, 16. ve 17. yüzyıllarda Japonlar tarafından yerle bir edildi ve hatta Kore savaşında şehrin neredeyse tamamı yok edildi ve 1950'li yıllarda yeniden inşa edildi. Bütün bunlara rağmen, tapınaklarında ve pagodalarında, muhteşem saraylarında ve büyülü bahçelerinde hala tarihin gizli sırlarını barındırmayı başarıyor. 16 kilometre uzunluğundaki şehir surları ile halen çevrili olan Seul, günümüzde modern teknolojiyi tarih ile bütünleştiriyor. Koreliler tarihlerine çok değer verdikleri için mimarilerini çok iyi korumuşlar ve bugünkü kozmopolit Seul'un bile her köşesinde mutlaka tarihten bir ize rastlıyorsunuz. 1988 Seul Olimpiyatları'nın şehrin gelişimine çok büyük bir katkıda bulunduğu inkar edilemez, olimpiyatlardan sonra dünyaca tanınan Seul, müthiş bir hızla modernleşmeye başladı ve günümüzün en önemli başkentlerinden biri haline geldi.

ulke002

Seul, hükümet binaları, bankaları, iş merkezleri ve üniversiteleri ile Güney Kore'nin en önemli finansal, politik ve kültürel merkezi.
Seul'un turistlere çekici gelmesinin nedenlerinin başında uygun fiyatlı güzel otellerinin bulunması ve çok iyi işleyen bir toplu taşıma sisteminin olmasıdır. 12 milyonluk bu mega şehri Han-Gang nehri ikiye bölüyor. Şehir merkezi diyebileceğimiz Chung-gu, şehrin kuzeyinde turistik ve uygun fiyatlı otellerin bulunduğu Chongno-gu ve en güneyde alışveriş için en güzel dükkanların bulunduğu ve gece hayatının kalbinin attığı It'aewon-dong…
Namsan dağının güneyinde yer alan It'aewon-dong, turistlerin ve alışveriş yapmak isteyenlerin en çok rağbet ettikleri kent. Şehrin en seçkin ve en zengin muhiti olan güneydeki Kangnam'ın turistler için pek çekici olduğunu söyleyemeyiz çünkü tarihi değere sahip yapıtlar daha çok kuzey bölgelerde yer alıyor.

ulke003

Seul sokaklarında kaybolmanız çok muhtemel, çünkü adresler ve sokak numaraları çok düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş. Eğer Japonya'da bulunduysanız ne demek istediğimizi anlıyorsunuzdur! Bir turist olarak gittiğinizde sizin için en gerekli şey çok ayrıntılı bir harita olacaktır. Hatta Seul'un yerlileri için bile sokakta yön bulmak her zaman kolay olmuyor! Bunun sebebi, sokak numaralarının birbirini takip eden sayılar olmaması, rastgele sayılar olması ve sokakların çok düzensiz bir şekilde sıralanıyor olmasıdır.

Tatil Günleri Yeni Ay Yılı (Solnal): Yeni ayın ilk günü bütün ülkede kutlanır. Şehrin birçok yerinde düzenlenen geleneksel dans festivallerini ve birbirinden ilginç showları izleyebilirsiniz.

Buda'nın doğumgünü: Ay takvimine göre ilk dördün'ün sekizinci gününe, yani Nisan - Mayıs zamanlarına denk gelir. Geleneksel olarak her sene Youido Plazato Chogyesa Tapınağı'ndan yürüyüş düzenlenir.

Kore Şükran Günü (Ch'usok): Ay Festivali diye de anılır ve Eylül - Ekim zamanına denk gelir. Şükran Günü Koreliler için çok önemlidir ve herkes ailesiyle birarada olur.
Bunlardan başka yıl boyunca düzenlenen birçok festival vardır. Bu festivallerde geleneksel Kore kıyafetleri görülebilir ve geleneksel müzikler dinlenebilir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular