Arama

Kayısılı, Üzümlü ve Peynirli Halka Kek Tarifi

Güncelleme: 24 Nisan 2009 Gösterim: 2.084 Cevap: 0
betüll - avatarı
betüll
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
betüll - avatarı
Ziyaretçi
Kalori: 180
Protein: 8 g.
Sponsorlu Bağlantılar
Kolesterol: 0
Toplam yağ: 8 g.
Doymuş yağ: 1 g.
Sodyum: 20 mg.

Süre: 2 saat 45 dk.
Malzemeler
( 12 kişi için ) - 250 gr. Kuru kayısı
- 250 gr. Beyaz üzüm , ya da tercihen bektaşi üzümü, tanelerine ayrılmış
- 250 gr. Labne peyniri
- 3/5 su bardağı Yoğurt , tercihen yarım yağlı (15 cl.)
- 15 gr. Jelatin tozu
- 125 gr. taze Kayısı , çekirdekleri çıkarılıp, dilimlenmiş
- 150 gr. Yulaf unu , iri taneli çekilmiş, ballı hamur için
- 15 gr. Susam , ballı hamur için
- 15 gr. Fındıkiçi , doğranmış, ballı hamur için
- 4 çorba kaşığı Çiçekyağı , ballı hamur için
- 2 çorba kaşığı Süzme bal , ballı hamur için

Yapılışı
Kuru kayısıları bir tencereye koyup, 30 cl (1 1/4 su bardağı) su ekleyerek, tencereyi harlı ateşe oturtun ve suyu birtaşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp, kuru kayısıları iyice yumuşayıncaya kadar (15 - 20 dakika) kısık ateşte haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, kuru kayısıları bir süzgeçte süzerek (haşlama suyu kalmışsa atın), blender kabına aktarın ve püre kıvamı alıncaya kadar karıştırın. Püreyi bir kâseye aktarıp, bir kenara bırakın. Üzümleri bir tencereye koyup, 2 çorba kaşığı su ekleyerek, tencereyi kısık ateşe oturtun ve üzümleri yumuşayıncaya kadar (8-10 dakika) pişirin. Tencereyi ateşten alıp, üzümleri bir tahta kaşığın tersiyle bastırarak, tel süzgeçten kayısı püresinin bulunduğu kâseye geçirin (süzgeçte kalan posaları atın).
Bir başka kâsede labne peynirini ve yoğurdu pürüzsüz krema kıvamı alıncaya kadar çırpıp, öbür kâsedeki püreyi azar azar ve sürekli çırparak ekleyin. Küçük bir tencereye 25 cl (1 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Bu arada jelatin tozunu küçük bir kâseye koyup, 3 çorba kaşığı su ekleyin. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca tencereyi ateşten alıp, jelatinli karışımın bulunduğu kâseyi sıcak suya oturtun ve ara sıra karıştırarak,jelatini iyice eritin. Eriyince öbür kâsedeki meyva püreli karışıma sürekli karıştırarak katıp, karışımı 1,5 litrelik bir savaren kalıbına (halka biçimi kalıp) aktarın. Kalıbı serin bir yerde (buzdolabında değil), jelatinli karışım jöle kıvamı almaya başlayıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) bekletin.
Bekletme süresinin bitimine 10 dakika kala, ballı hamuru hazırlamak için, yulaf unu, susam ve fındıkiçi parçalarını bir salata kâsesinde karıştırın. Çiçekyağinı ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra, karışımı 23 x 33 cm boyutlarında bir kalıba aktarıp, kalıbı fırına vererek, karışımı 7,5 dakika pişirin. Sonra bir kez karıştırıp, 7,5 dakika daha pişirerek, kalıbı fırından alın. Balı küçük bir tencereye koyup, bir taşım kaynatın. Kaynamaya başlayınca tencereyi ateşten alıp, kalıptaki yulaf unlu karışıma katın. Karışımı bir kenarda 5 dakika bekletin. Sonra savaren kalıbındaki jöle kıvamı almış karışımın üstüne döşeyip, yüzeyini küçük bir metal spatulanın yüzüyle hafifçe bastırarak düzleştirin. Sonra savaren kalıbını buzdolabına kaldırıp, halka kek sertleşinceye kadar (yaklaşık 1 saat) bekletin.
Bekletme süresinin bitiminde, kalıbı buzdolabından alıp, yarısına kadar sıcak suya batırarak, keki gevşettikten sonra, kalıbın üstüne bir servis tabağını ters kapatıp, birlikte altüst ederek, keki tabağa çıkarın. Kekin ortasındaki boşluğun çevresine taze kayısı dilimlerini dizip, servis yapın.


aFiET olSUnMsn Grin



Benzer Konular

8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
21 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Ocak 2012 / Candy_Girl Taslak Konular
21 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
21 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular