Arama

Ön Hipofiz Fonksiyonu

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 5.501 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
On Hipofiz Fonksiyonu

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Üreme fizyolojisiyle en yakın bağlantılı üç ön hipofiz hormonu, gonadotrop inleri oluşturan LH ve FSH ile polipeptid hormon, prolaktindir. LH ve FSH'nın sentezlendiği ve salgılandığı hipofiz hücreleri, gonadotrof adını alır.

LH ve FSH yapısal benzerlik gösteren glikoprote-inlerdir. Her ikisi de, iki alfa ve beta alt biriminden oluşmuş ve kovalent olmayan bağlarla güçlü bağlanma gösteren dimerlerdir (glikozillenmiş polipeptidlerdir). İnsan FSH ve LH alfa alt birimleri esasında aynıdır ve TSH ile hCG'nin alfa alt birimleriyle homologdur. Bu hormonların tümünde, özgün yapı beta alt birimine aittir ve bu birim plazma tayinlerinde kullanılır.
Ovarium granulosa hücrelerindeki ve testis Sertoli hücrelerindeki FSH reseptörleri gonadlarda (özellikle ovariumdaki ova içeren foliküllerde) gamet yapımını destekler. FSH, LH, androstendion ve estradiol ile sinerjik aktivite göstererek folikül olgunlaşmasını uyarır ve granulosa hücrelerini uyararak androjenlerin estradiole aromatizasyonunu sağlar. FSH salgısı, siklus ortası LH yükselişiyle maksimum düzeyine varır. Üremede gerekli granulosa hücresi ve folikül olgunlaşmasında kritik olan gonadotropin ve steroid uyarı sıralaması, FSH, arc'ından FSH ve estradiol, bunu izleyen FSH, LH ve estradioldur.
LH reseptörleri Fsh etkisindeyken, Lh, ovariumdaki teka hücrelerini uyararak androjen yapımını arttırır; androjen, granulosa hücrelerince aromatize olarak estradiol biosentezini fazlalaştırır.LH, ovum olgunlaşmasını uyarır, fetal yaşamda duraksamış olan meiotik bölünmeyi yürütür, ovulasyonu, granulosa hücrelerinin lüteinlenmesini, progesteron yapımını ve "corpus luteum" oluşumunu sağlar.
Menopozda, hipotalamus ve hipofize gonadlar tarafından "feedback" yetersizliği bulunduğundan FSH ye LH düzeyleri kronik biçimde yüksek kalır. Bu gonadotrop inler, özellikle insanda ovulasyon dis-fonksiyonu veya yardımcı reprodüktif teknoloji kapsamında in vitro fertilizasyonda ve gametlerin Fallopa transferinde, ovulasyon indüksiyonunda kullanılmak üzere ekstraksiyon ve saflaştırmayla hazırlanır.
Hipofizin üçüncü hormonu olan prolaktin, laktotrof adı verilen ön hipofiz hücrelerince salgılanan, 198 amino asidden ibaret tek bir polipeptiddir. Amino asid sıralaması, insan GH ve plasental laktojen ile homologdur. Gebelik ve emzirme süresince, laktotroflar bollaşır. Mammosomatotrof adı verilen bir grup hipofiz hücresi, prolaktin ve GH salgılar. Prolaktin, çeşitli metabolik süreci kontrol eder fakat reprodüktif fizyolojide, özellikle meme bezi gelişiminde, süt salgısının başlatılmasında, başlamasında, başlamış süt salgısının uyarılmasında ve folikülogenez esnasında yeni oluşan LH reseptör alanlarının korunmasında etkilidir. Hiperprolaktinemi, infertilitenin esas nedenlerinden biri olabilir, ayrıca gonadotropin salgısının azalmasında, sekonder amenorede, galaktore ve adet düzensizliklerinde katkılı sayılabilir. Hiperprolaktineminin çok sayıda nedenleri arasında hipofiz adenomu, hhipotiroidizm, dopamin aktivitesi veya sentezini etkileyen ilaçlar sayılabilir Prolaktin, hipotalamustan salgılanan dopaminin tonik İnhibitör etkisindedir.


Alıntıdır-

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 22:58
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hipofiz salgı bezi nedir ve vücudun neresinde bulunmaktadır?

Sponsorlu Bağlantılar
Yaklaşık 1,25 santim çapında cevize benzer küçücük bir salgı bezidir ve kafatasının alt kısmında beynin altında yerleşmiş bulunmaktadır. Ön ve arka olmak üzere iki kısma ayrılmıştır ve her kısımda kan akımına ayrı cins hormonlar ifraz eden ayrı tip hücreler bulunmaktadır.

Benzer Konular

15 Mart 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
2 Mayıs 2012 / hastanız Soru-Cevap
11 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Matematik
24 Nisan 2007 / Misafir Taslak Konular