Ziyaretçi
Kabil, Afganistan''ın başkenti
MsXLabs.org & Temel Britannica
1979'da SSCB askerleri Afganistan'a girdi 1988'de çekilmeye başlayan SSCB birlikleri, öngörülenden daha kısa birzaman içinde kenti boşalttı.
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Kabil, Afganistan'ın başkenti ve 3.000.000 nüfusuyla en büyük şehridir. Hindikuş Dağları içinde Kabil Nehri boyunca ilerleyen dar bir vadide deniz seviyesinden 1800 metre yüksekte bulunan kent, Pakistan sınırının 160 km kuzeyinde yer alır. Kabil'in önemi, kuzeyde Hindukuş Dağları'ndaki geçitlere bağlanan yolları ve güneyde Pakistan'a uzanan Hayber Geçidi'ni denetlemesine olanak veren elverişli konumundan gelir. Köklü bir geçmişe dayanan kent aynı zamanda önemli bir ticaret merkezidir.
Kabil'in tarihi zamanımızdan 3.000 yıl öncesine kadar uzanır. İS 6. ve 7. yüzyıllarda bölgenin en önemli kenti olan Kabil'i, 13. yüzyılda Moğol Hükümdarı Cengiz Han ele geçirdi. 1504'te Hint-Türk İmparatorluğu'nun kurucusu Babür, Kabil'i başkent yaptı. Kent, 1738'de İran Hükümdarı Nadir Şah ele geçirinceye kadar Hint-Türk İmparatorluğu'nun egemenliğinde kaldı. 1747'de Ahmed Şah Abdali bölgede ilk bağımsız Afgan Devleti'ni kurdu. Kabil 19. yüzyılda iki kez İngilizler'in eline geçti.
Bugün kentin başlıca sanayileri pamuklu, yünlü dokuma, besin ürünleri ve mermer işlemedir. Kabil'de çok sayıda tarihsel yapı vardır. Babür'ün mezarını barındıran ve onun adını taşıyan bahçeden başka birçok park ve bahçe kenti süsler.