Arama

Dünya Kentleri: Johannesburg

Güncelleme: 14 Ağustos 2012 Gösterim: 1.423 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Johannesburg
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Johannesburg, Güney Afrika'nın en ikinci kalabalık şehri olduğu gibi, Afrika kıtasında da Kahire, Lagos ve Cape Town'un ardından en kalabalık dördüncü şehirdir.
Johannesburg, altın ve gümüş ticareti potansiyelinin yoğun olduğu bir kenttir. Witwatersrand sıradağları özellikle bu minareller açısından oldukça zengindir. Johannesburg Uluslararası Havaalanı, ülke içi ve ülke dışı taşımacılıkta Afrika'nın en yoğun ve en kapasiteli havayolu hizmetini vermektedir.
Şehir nüfusu 3 milyon 288 bin civarındadır. Diğer şehirlerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek olan 1,644 km²'lik yüzey alanı varken nüfus yoğunluğu sadece 1,962 km²'dir. Şehir dünyadaki en büyük 40 metropolitan şehir içinde gösterilmektedir.
joburgtop

Johannesburg, Güney Afrika'nın en büyük kenti ve dünyanın en zengin altın madenciliği merkezidir. Bazen "altın kent" olarak da adlandırılan Johannesburg'un Afri­ka dilindeki adı, altın bölgesi anlamına ge­len egoirdir. Güney Afrika Cumhuriyeti' nin Transvaal eyaletindedir. Burada ilk kez 1886'da altın bulunmasından sonra, bölgede yerölçümü çalışmalarını yöneten Johann Rissik'in önderliğinde, çadır ve kulübeler kurula­rak maden arama çalışmaları başlatıldı. Bu ilk yerleşim daha sonra çağdaş bir kent görünü­münü aldı. Johannesburg'un adını Johann Rissik'ten aldığı sanılmaktadır.
Kent denizden 1.740 metre yüksekliktedir. Geceler her zaman serin, kış geceleri ise çok soğuktur. Yazın bile hava çok sıcak olmaz.
Johannesburg, Güney Afrika'nın en büyük sanayi merkezidir. Kimyasal ürünler, giyim eşyası ve besin ürünleri sanayisi vardır. Baş­kent olmamasına karşın, çok sayıda şirketin, ulusal ve uluslararası bankanın merkezi bura­dadır. Johannesburg'da Güney Afrika'nın en büyük iki üniversitesi ile sanat galerileri ve müzeler bulunmaktadır.
Johannesburg'daki en önemli iş alanı altın ve uranyum madenciliğidir. Genellikle Rand diye adlandırılan Witwatersrand kayalıkların­dan, 1910'dan beri her yıl dünyada çıkarılan tüm altının yaklaşık üçte biri ile yarısı elde edilir. Altın çıkarılması için parçalanan kaya­lar, dövülerek altını alındıktan sonra, çevrede ak tepeler oluşturur. Johannesburg yakınla­rında 3.000 metre derinlikteki maden yatakla­rı dünyanın en derin yataklarıdır. Son yıllarda değerli uranyum madeni de elde edilmeye başlandı.
Johannesburg'da da Güney Afrika'nın tüm öbür kentlerinde olduğu gibi ırk ayrımı (apartheid) dolayısıyla Siyahlar ve beyazlar ayrı yaşarlar. 1950'lerde Siyahlar için kurulan Sovveto yurtlukları günümüzde yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı bir bölgedir. Melezler ve Asyalılar'ın yaşadığı yurtluklar da ayrıdır. Sovveto'nun kendi yerel yönetimi, spor alan­ları, okulları ve toplantı salonları vardır. Ne var ki, burası yolları bozuk, derme çatma yapılmış küçük konforsuz evlerden oluşan aşırı kalabalık bir yerleşim bölgesidir. Burada 1976 ve 1985'te ayaklanmalar oldu. Çok sayıda maden işçisi "maden konutları" adı verilen ve sadece yatmak için kullanılan yerlerde kalır. Bunlar Güney Afrika'nın he­men her yerinden ve kuzeydeki komşu bölge­lerden gelen geçici işçilerdir. Johannesburg' da sürekli kalamazlar ve ailelerini birlikte getiremezler.
Doğal güzellikleri az olan Johannesburg'da 100'den fazla park vardır. Hermann Eckstein Parkı'nda hayvanat bahçesi, bir göl ve hafta sonları gözde bir dinlenme yeri olan büyük ağaçlık alanlar yer alır. Wilds Parkı, Güney Afrika'nın kayalarla kaplı dağlık bölgelerinde yetişen her çeşit çiçek ve bitkinin bulunduğu bir botanik bahçesidir.
Johannesburg, Güney Afrika'nın öbür böl­gelerine demiryolu ve karayoluyla bağlıdır. Jan Smuts uluslararası havalimanı kent mer­kezinin 22 km doğusundadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
14 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Johannesburg

Sponsorlu Bağlantılar
Güney Transvaal'de, Pretoria'nın güneyinde endüstri kenti (Güney Afrika Cumhuriyeti). Dünyanın en zengin altın madenlerinin yer aldığı Witwatersrand adı verilen bölgenin merkezini meydana getiren Johannesburg, yakın çevresinde, nüfusunun çoğunluğunu Bantu zencilerinin oluşturduğu bir kentleşme yöresiyle çevrilidir. 1886'da altın yataklarının bulunmasıyla kurulmuş ve hızla gelişerek bugün ülkenin en kalabalık kenti ve en önemli endüstri merkezi durumuna gelmiştir. Nüfusu 1.916.000.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm