Arama

Dünya Kentleri: Kalküta

Güncelleme: 9 Temmuz 2012 Gösterim: 2.045 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kalküta
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

kolkatamontage1

Kalküta, Hindistan'ın başlıca limanı ve Batı Bengal eyaletinin başkentidir. Ganj'ın bir kolu olan Hugli Irmağı'nın kıyısında ve ırmağın ağzından 150 km kadar içeride yer alır. Irmak kıyıları bataklık olduğu için sağlı­ğa ve yerleşime elverişli değildir. İklim sıcak ve nemlidir.
Üç köyün birleşip gelişmesiyle oluşan Kalküta'nın adının bu köylerden biri olan Kalika-ta'dan geldiği sanılmaktadır. 1690'da Kalikata köyünde Doğu Hint Kumpanyası'nın bir şu­besi kuruldu. Kısa zamanda gelişen kent, önce İngilizler'in egemenliğindeydi. 1756'da Bengal'in yöneti­cisi Sirac'üd-Devle'nin eline geçtikten bir yıl sonra yeniden İngilizler egemen oldu. Kalküta 1772–1912 arasında İngiliz yönetimindeki Hindistan'ın başkentiydi; bu tarihten sonra yönetim merkezi Yeni Delhi oldu.
Kalküta'da yerleşme yerlerinin büyük bölü­mü Hugli'nin iki yakasına yayılmıştır. Irmağın batı kıyısındaki Haura bugün bir sanayi ve ticaret merkezidir. Başlıca sanayi kolu olan jüt ürünlerinin yanı sıra, öteki sanayiler be­sin, dokuma, ayakkabı, araba, kimya, demir-çelik ve elektrikli araçlardır.
1947'de Pakistan Devleti'nin kurulması Kalküta'yı olumsuz yönde etkiledi. Hindistan ile Doğu Pakistan (bugünkü Bangladeş) ara­sındaki yeni sınır, jüt ve pirinç işleme merkez­lerini, başlıca üretim bölgesi olan Ganj-Brahmaputra deltasından ayırdı. Pek çok Müslü­man Pakistan'a göç ederken Müslüman olma­yan topluluklar da Kalküta'ya geldi.
Kentteki üç üniversiteden biri olan ve 1857'de kurulan Kalküta Üniversitesi Hindis­tan'ın en eski üniversitesidir. 1784'te kurulan Bengal Asya Derneği de dünyada, kendi türündeki araştırma enstitüleri arasında ilktir. Ulusal tiyatronun geçmişi 1876'ya dayanır. Hint Müzesi'nde arkeoloji ve eski para kolek­siyonları, Ulusal Kütüphane'de ise Hindistan'ın en büyük kitap koleksiyonları bulunur. Kentteki yapılar arasında İngiliz, İtalyan ve Magrip mimarlığının özgün örneklerine rast­lanır.
Kalküta çok hızlı büyüyen bir kenttir. Doğum oranının yüksekliği, sağlık hizmetleri­nin yetersizliği, konut açığı, yoksulluk ve iş aramak için kente gelen insanların sürekli artışı gibi önemli sorunları vardır.
Kalküta 1945
kolkatatraffic1945

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kalküta
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(Fr. ve İng.: Calcutta), Batı Bengal bölgesinin merkezi. Batı Bengal'in güneyinde, Ganj'ın kolu Hugli kıyısında ve ağzından 150 km. içerdedir. Kalküta, Hindistan'ın en büyük limanı, en kalabalık kenti ve en önemli ticaret ve sanayi merkezlerinden biridir. Birçok sanayileri barındıran kentten, jüt, jüt mamulleri, çay, kauçuk, deri ve kösele, yağlı tohumlar, manganez cevheri ihracatı yapılır. Çok fakir semtleri yanı sıra, modern semtleri, geniş caddeleri, parkları, caddeler boyunca sıralanan Victoria dönemi stilindeki binalarıyla dikkati çeker. Nüfusu çevresiyle birlikte 11.800.000.

In science we trust.

Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm