Arama

Gulaş Tarifi

Güncelleme: 9 Haziran 2010 Gösterim: 6.338 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Gulaş

Sponsorlu Bağlantılar

gula

Gulaş (Macarca: Gulyás), Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle, dana eti, soğan, kırmızı ve yeşil biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yy'da Macar çobanların yediği bir et yemeğidir. Yemeğin adı, Macarcada "sığır güden kişi, çoban" anlamına gelir.

9. yy'da Macar çobanlar, sürüleri otlatmaya götürmeden önce yola çıkarken, yanlarına taşıyabilecekleri yiyecekler alırdı. Kuşbaşı etleri soğan ve diğer tat vericilerle birlikte ağır ateşte yağı eminceye dek pişirir, daha sonra yemeği kurutur ve koyun işkembesinden yapılan tulumlarda saklardı. Kurutulmuş haldeki yiyeceğin yenilecek kadarına su katarak, yemek ya da çorba şeklinde hazırlardı.

Günümüzde gulaşın vazgeçilmez baharatı kabul edilen kırmızı biber, yemeğe 18. yy'da eklenmeye başlandı. Klasik "tencere gulaşı", soğanla kuşbaşı doğranmış sığır ya da koyun etinin domuz yağında kızartılmasıyla yapılır. Bu yemeğe tamamlayıcı olarak,sarmısak, kimyon, domates, yeşil biber ve patates de konulur.

Macaristan'a özgü bir başka yemek olan székely gulyás da domates, soğan, karamankimyonu ve ekşi krema katılarak yapılan bir tür domuz ve salamura lahana haşlamasıdır. (Sauerkraut)

Ayrıca, Macaristan'da gulaş benzeri Pörkölt adı verilen bir yemek de yapılır. Bunlara benzer yemekler, Macaristan dışındaki ülkelerde de yaygın olarak pişirilmektedir.


Kaynak: Vikipedi

Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
9 Haziran 2010       Mesaj #2
Breath - avatarı
Ziyaretçi
Gulaş

Sponsorlu Bağlantılar

Malzeme Listesi
  • 1.5 Kg Kuşbaşı Et
  • 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • 4 Çorba Kaşığı İnce Doğranmış Soğan
  • 1 Çorba Kaşığı Un
  • 1 Çorba Kaşığı Tatlı Kırmızıbiber
  • 1/2 Çay Kaşığı Acı Kırmızıbiber
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 4 Adet Domates
  • 1-2 Dal Maydanoz
  • 1 Tatlı Kaşığı Nane
  • 1 Tatlı Kaşığı Dereotu
  • Tuz
Tarifi
Bir tencerede tereyağını eritip eti ve ince doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar sararınca un ve kırmızıbiberleri ekleyin. Kimyon ve tuz serpip karıştırın. Tencerenin kapağını kapalı olarak bekletin. Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın. Maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıyın. Domates, maydanoz, dereotu ve naneyi yemeğe ekleyin. Etlerin üzerine çıkmayacak kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav veya haşlanmış patates ile servis yapın.

Afiyet Olsun.


Benzer Konular

1 Kasım 2008 / Misafir Taslak Konular
21 Şubat 2012 / Efulim Taslak Konular
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
26 Ocak 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük