
Ziyaretçi
KESTANELİ LAHANA SARMA

Sponsorlu Bağlantılar
6 kişilik
- 1 adet küçük lahana (yaprakları ince olacak)
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet büyük soğan
- 1 çorba kaşığı çam fıstığı
- 1/2 çorba kaşığı kuşüzümü
- 1/2 kg. kestane
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 1 demet taze soğan1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet taze nane ya da 1 çorba kaşığı kuru nane
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket yenibahar
- 1/2 paket tarçın
- 2,5 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 adet limon
HAZIRLANIŞI
- Lahana yapraklarını yırtmadan ayıklayıp kaynar suya atın. Pişirmeden, sarılabilecek kadar yumuşatın. Lahana yapraklarını kaynar sudan çıkarıp, sarmanın büyüklüğüne göre parçalara ayırın, soğumaya bırakın.
- Pirinci kaynar suda bir süre bekletin.
- Soğanları rendeleyin.
- Kestanelerin kabuğunu çizdikten sonra birkaç dakika kaynar suya atın. Kestaneleri bıçak ucu yardımıyla, fazla dağılmadan muntazam şekilde dış ve iç kabuklarından ayırın. Kestaneleri tavla zarı şeklinde küçültün.
- Soğan ve fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar, kavurun. Pirinci ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar çevirin. Kestane ve kuşüzümünü de ilave edin. 2 - 3 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı kaynar su ilave ederek pilavı pişirin. Suyunu çekince demlenmeye bırakın.
- Taze soğan, maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıydıktan sonra sıcak harcın üzerine koyun. Tuz, tozşeker, yenibahar ve tarçın ilave ederek, harcı sıcakken karıştırın. Yarım saat dinlenmeye bırakın.
- Lahana yapraklarının içlerine harç koyup sarın.
- Tencerenin dibine lahananın ayrılan damarlarını yayın, üstüne sarmaları sıralayın. Üzerine biraz daha tuz, tozşeker ve 1/2 su bardağı zeytinyağı ilave edin. Sarmaların hizasına gelinceye kadar, yaklaşık 2 su bardağı sıcak su koyun. Sarmaların üzerine bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatın.
- Sarmaları kaynayıncaya kadar hızlı, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, suyu çekilinceye kadar pişirin. Hafif ekşimsi lezzet isterseniz, sarmalar dizilirken aralara kabuğu alınmış limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.
- Sarmalar piştikten sonra, soğumadan tencereden çıkartılmamalıdır. Lahana sarması bir gece soğuk bir yerde bırakıldıktan sonra servis yapılırsa, daha iyi sonuç alınır.