Arama

Osmanlı Kurumları - Zaptiye

Güncelleme: 15 Mayıs 2012 Gösterim: 2.024 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ağustos 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Zaptiye yurt içinde genel düzen ve güveni korumakla görevli askerî teşkilâta eskiden verilen ad. Yurt içinde genel düzen ve güveni korumakla görevli askerî teşkilâta eskiden verilen ad. Osmanlı Devletinde 19. yüzyılın sonlarına kadar İstanbul’da zabıta işleri Yeniçeri Ağalarıyla, Kaptanpaşalar, Bostancıbaşılar, diğer yerlerde Beylerbeyiler, Sancakbeyleri tarafından görülürdü. Tanzimattan sonra 1869 yılında çıkarılan Nizamnâme ile zaptiye teşkilâtı kuruldu ve zabıta işleri bu teşekkül tarafından yerine getirildi. Seraskerliğe bağlı olan zaptiye teşkilâtı bölük, tabur ve alaydan meydana gelirdi. Zamanla bu teşkilâtın görevini yapacak polis ve jandarma teşkilâtlarına geçildi. (Bkz. Jandarma, Polis)
kaynak
Sponsorlu Bağlantılar

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Mayıs 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Zaptiye, Zabtiye olarak da yazılır, Osmanlı Devleti'nde kolluk örgütü ve görevlisine verilen ad.

Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul 'da ve eyaletlerde kolluk hizmetleri kapıkulu askerleri, beylerbeyi ve sancakbeylerinin buyruğundaki yerel örgütlerce yerine getirilirdi. 1826'da Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından sonra kolluk hizmetleri, umur-ı zaptiye denen düzensiz yerel örgütlerce yürütüldü. 1846'da Zaptiye Müşiriyeti'ne (sonradan Zaptiye Nezareti) bağlı asakir-i zabtiye denilen düzenli birlikler, Rumeli ve Suriye'de de yeni alaylar oluşturuldu.

14 Haziran 1869'da yayımlanan Asakir-i Zabtiye Nizamnamesi uyarınca Bursa, Konya, Aydın, Ankara, Trabzon, Kastamonu, Adana, Hicaz ve Yemen'de birer zaptiye alayı kuruldu. Her vilayet, alay düzeyinde bir zaptiye dairesi sayıldı. Sancak merkezlerinde zaptiye taburları, kazalarda da bölükler oluşturuldu.

1879'da zaptiye örgütü, Zaptiye Nezareti'nden alınıp geçici olarak Seraskerlik'e bağlandı. Daha sonra zaptiyenin yerini jandarma almaya başladı. 9 Ocak 1903'te Jandarma Nizamnamesi yürürlüğe konunca zaptiye örgütünün varlığı da sona erdi.

Osmanlı Devleti dışında Afrika'daki İtalyan sömürgelerinde jandarma ve Britanya kolonisi olduğu dönemde, Kıbrıs'taki atlı polisler için zaptiye terimi kullanıldı.


Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

26 Mayıs 2011 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
8 Haziran 2011 / Daisy-BT Osmanlı İmparatorluğu
28 Eylül 2012 / _KleopatrA_ Taslak Konular
9 Eylül 2011 / _KleopatrA_ Taslak Konular
4 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular