Ziyaretçi
karides
Crustacea (kabuklular) sınıfının Decapoda (onayaklılar) takımının Natantia alttakımını oluşturan 2 bin dolayında omurgasız hayvan türünün ortak adı.
Sponsorlu Bağlantılar
Karidesler yanlardan basık, yarısaydam gövdeleri, esnek karınlarının ucunda yer alan yelpaze biçimli kuyruklarıyla tanınırlar. Yüzmeye uyarlanmış uzantıları ve uzun, kamçıya benzeyen duyargaları olan bu hayvanlar hemen hemen tüm denizlere, tatlı su göllerine ve akarsulara yayılmıştır. Birçok türü besin kaynağı olarak ekonomik değer taşır. Ortalama uzunluktan 4-8 cm, en küçükleri birkaç milimetre, en irileri 20 cm’nin üstündedir.
Karidesler karınlarını ve kuyruklarını hızla bükerek geriye doğru yüzer. Başlıca besinleri küçük bitki ve hayvanlardan oluşur; bazıları leşle de beslenir. Dişi karidesler yüzme ayaklarına yapışan, 1.500-14.000 yumurta üretir. Larvalar, olgunlaşana değin beş gelişim evresinden geçer.
Çalı karidesi olarak bilinen Crangon cinsinin C. vulgaris türü, Atlas Okyanusunun her iki kıyısındaki sığlıklarda ve Akdeniz kıyılarında yaygındır. Uzunluğu yaklaşık 8 cm'yi bulabilir. Rengi boz ya da koyu kahverengidir. Üzerinde kahverengi ya da kırmızımsı benekler vardır. Peneus setiferus türü karidesler ABD'nin ve Meksika'nın doğusundaki kıyı sularında yaşar. P. trisulcatus 20 cm’ye ulaşabilen boyuyla Akdeniz' de rastlanan en iri karides türüdür.
Atyidae familyasından olan tatlı su karidesleri genel olarak sıcak bölgelerde yaşar. Bu karidesler en çok 20 cm uzunluğa erişir. 1,5-2,5 cm uzunluğundaki Ataephyra desmarestii türü Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın güneybatısındaki tatlı sularda, su bitkileri arasında, genellikle sürüler halinde görülür.
kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ Karides Nedir? Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:53