Arama

Avize İmalatcısı

Güncelleme: 8 Haziran 2007 Gösterim: 4.607 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
8 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
AVİZE İMALATÇISI
________________________________________________________
TANIM
Sponsorlu Bağlantılar
Cam, metal, ahşap gibi çeşitli süsleme gereçleri kullanarak abajur, masa lambası, aplik, avize vb. aydınlatma araçlarını yapan kişidir.
GÖREVLER Avize İmalatçısı; - Avizenin parçalarını birleştirir. - Cam, kristal, metal parçalardan avize üretir. - Avizenin elektrik akımını alabilmesi için kordon imal eder. - Elektrik düzeneklerini avize üzerine monte eder.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-
Pense,
- Kablo, - Çeşitli metal parçalar, cam ve ahşap malzemeler, - Tel ve çiviler, - Çekiç, - Tornavida, - Eğe, - Eldiven. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Avize İmalatçısı olmak isteyenlerin; - Çok iyi bir şekilde göz-el koordinasyonuna sahip, - Parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Görmede kusur ve özrü olmayan, - Dikkatli ve tedbirli kimseler olması gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Avize İmalatçıları kapalı bir ortamda avize imalatında kullanılan araç gereç ve malzemelerle çalışırlar. Çalışırken meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Avize İmalatçıları, genellikle özel işletmelerde çalışırlar. Çıraklık dönemlerinde yaptıkları çalışmalar ve iş yapabilme becerilerindeki başarı durumlarına göre aynı işletmelerde iş bulma olanaklarına sahiptirler. Bundan başka eğer ekonomik durumları elverişli ise kendi işyerlerini kurma olanağına sahiptirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Meslek eğitiminde öğrencilere; Bilgisayar, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Bilgisi, Elektrik Bilgisi, Meslek Resmi, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi dersleri verilir.
MESLEKTE İLERLEME -
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Avize imalatçısı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU -
Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alınır.
- Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrencilik haklarından yararlanır. - Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar. - Meslek mensupları çalışılan işyerine ve mesleki deneyime bağlı olarak aldıkları ücret değişmekle birlikte, asgari ücretin 2 ve 4 katı ücret alabilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
-
İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Benzer Konular

24 Aralık 2017 / Misafir Ziraat
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
3 Aralık 2011 / Pollyanna Meslekler
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular