Arama

Fransa'da Yüksek Öğretim Sistemi

Güncelleme: 11 Eylül 2008 Gösterim: 2.009 Cevap: 0
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Fransa'da Yüksek Öğretim

Sponsorlu Bağlantılar
Fransa’da büyük sayıda yüksek eğitim kurumu bulunur.Bunlar devlete bağlı ve ya özeldir. Devlete bağlı okullar devlet tarafından desteklendikleri için verilen eğitim temelde ücretsizdir.

İster özel ister devlete baglı olsun, tüm bu yüksek eğitim kurumlarının sayısı, çesitliliği ve özellikleri onları sınıflandırmayı zorlaştırmaktadır. Yine de üç ana başlıkta toplayabiliriz :

1. Üniversiteler
2. Büyük okullar
3. Teknik eğitim kurumları

Bütün bu kurumlarda dersler Fransızca verilmektedir.

Değişik statüler:

Fransa'da 3 tip öğretim kurumu bulunur: direkt olarak devlete bağlı olan devlet okulları,ticaret ve endüstri odalarına bağlı "consulaire" kurumlar ve özel kurumlar.Özel kurumlar da kendi içlerinde ikiye ayrılırlar:

Birincisi devletle ortaklık sözleşmesi yapmış özel okullardır.Bu okullar gerek eğitim yönünden gerekse de öğretmen alımı bakımından devlet okullarına çok yakındırlar.Para yardımı alırlar ve öğretmenlerin maaşı da devlet tarafindan ödenir.Bu yardımlar dolayısıyla, eğitim ücretleri sözlşme dışı özel kurumlarinkinden oldukça düşüktür.

Sözlesme dışı kurumların devletle hiç bir bağlantıları yoktur.Eğitim ücretleri genellikle yüksektir. Fransa sahip olduğu 90 devlet üniversitesindeki 1, 5 milyonu aşan öğrencisiyle tüm yüksek öğrenimin % 74 ünü oluşturur.Üniversite eğitimi öğrencilere çok değişik alanlar sunar. Bunlardan bazıları; bilim ve teknoloji, edebiyat, dünya dilleri, sanat, sosyal bilimler, hukuk, iktisat, işletme, tıptır.

Benzer Konular

12 Aralık 2007 / Kral_Aslan Eğitim Bilimleri
6 Kasım 2010 / Bia Taslak Konular
6 Kasım 2010 / _Yağmur_ Eğitim Bilimleri
21 Haziran 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
5 Temmuz 2008 / Bia Taslak Konular