Ziyaretçi
DEKORATİF SANATLAR TEKNİSYENİ
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
Sponsorlu Bağlantılar
TANIM Her türlü yüzey ve mekanın geleneksel süsleme ve el sanatları etkisinde çağdaş bir yaklaşımla düzenlenmesini gerçekleştiren kişidir.
GÖREVLER - Grafik yazılar yazar, tasarımlar ve uygulamalar yapar, - Vitray çalışmaları yapar, (Vitray: renkli camların bir kompozisyon oluşturacak biçimde kurşun şeritler aracılığıyla bir araya getirilmesi ile oluşturulan resim özellikli eserlerdir.) - Cam ve ayna üzerine süsleme yapar, (Kumlama, koparma, boyama, asit çökelti vb. tekniklerle) - Rölyef (kabartma tekniği) çalışmaları yapar, Kumaş deseni tasarımları yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Camlar, kurşun, cam boyaları, kemik tutkalı, oto verniği, elmas cam keseceği, havya makinesi, lehim, - Rölyef çalışmalarında; alçı, kil, ahşap, taş, metal (bakır, pirinç, alüminyum) oyma bıçakları, çekiç, - Kumaş deseni tasarımlarında; teknik resim araç gereçleri, guaj-kuru teknik resim araç ve gereçleri, boyalar, fırçalar, eskiz kağıdı, seramik fırını vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Dekoratif sanatlar teknisyeni olmak isteyenlerin; - El becerisi gelişmiş, - Tasarım gücü yüksek, - Şekiller arasındaki fark ve benzerlikleri görebilen, - Sanata ilgili ve yetenekli, - Renkleri ayırt edebilen kimseler olmaları gerekir. El ve gözlerdeki özürler mesleğin yürütülmesini engeller.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Mesleğin eğitimini alabilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir. Dekoratif sanatlar teknisyenleri, genellikle büro, atölye vb. kapalı ortamlarda çalışırlar. Ortam zaman zaman gürültülü ve kirlidir. Dekoratif Sanatlar Teknisyenleri birinci derecede malzemelerle ilgili olup çalışırken meslektaşlarıyla, iç mimarlarla, grafikerlerle, tekstil tasarımcılarıyla, dekoratörlerle ve desinatörlerle iletişimde bulunurlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Dekoratif sanatlar teknisyenleri, cam fabrika ve atölyelerinde, tekstil tasarım atölyelerinde, seramik atölyelerinde, ayna imal atölyelerinde, iç mimarlıkla ilgili bürolarda, mobilya sektöründe çalışabilirler. Kendi işlerini kurabilirler. Kendini yetiştirmiş, sanatsal yetenekler ve yaratıcılık özelliğine sahip meslek mensupları iş piyasasında oldukça iyi bir yer edinmektedirler. Mesleğin istihdam durumu toplumun refah düzeyiyle yakından ilgilidir. Ekonomik durumun gelişmesiyle birlikte istihdam durumu da artabilir. Bölümün fazla tanınmaması istihdamı sınırlayan bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi endüstri meslek liselerinin “Dekoratif Sanatlar” bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu mesleğin eğitimini alabilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitimin süresi 3 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; Genel kültür dersleri ve meslek derslerini birlikte almaktadırlar. Temel Sanat Eğitimi, İllüstrasyon, Grafik Yazı ve tasarım uygulamaları, Vitray, Cam ve Ayna süslemeciliği, Mozaik uygulamaları, Seramik desen tasarımı ve uygulamaları, Kumaş Deseni Tasarımları, Dekorasyon, Negatif Çizimi ve Baskı ile ilgili temel ve ileri mesleki yeterlilikler kazandırılmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “Dekoratif Sanatlar” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Duvar süsleme sanatları, Restorasyon, Restorasyon ve Konservasyon, ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca Endüstri Meslek Liselerinin “Dekoratif Sanatlar” bölümünden mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Çiçek, Örgü Dokuma Öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Nakış Öğretmenliği ile Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. BENZER MESLEKLER: Restorasyon teknisyeni, Seramik teknisyeni, İç mekan düzenleme teknisyeni, Baskı-boya-desen teknisyeni, El sanatları teknisyeni.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 2. sınıftan sonra öğrenciler, 2 gün okulda, 3 gün işletmelerde beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında öğrenciler asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Okulu bitirenler özel sektörde asgari ücretle işe başlamaktadırlar. İleriki yıllarda uzmanlaşma ve işindeki başarısı oranında ücreti artmaktadır. Kamu kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çalışanlar teknik hizmetler sınıfında çalışanların tazminatlarından yararlanabilmektedirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.