Arama

Psikiyatri dalına giren hastalıklar nelerdir?

Güncelleme: 3 Ocak 2010 Gösterim: 4.252 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
psikyatri dalına giren hastalıklar.
badyboyss - avatarı
badyboyss
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #2
badyboyss - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
* Anabilim dalınızın tarihçesini anlatır mısınız?
Psikiyatri Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1964 yılında Prof. Dr. Doğan Karan başkanlığında kuruldu. O tarihte yataklı servis bulunmuyordu, Anabilim Dalı faaliyetleri mezuniyet öncesi ve sonrası eğitime yönelikti. Hacettepe Hastanesi bünyesinde psikiyatri yataklı servisi 1969 yılında açıldı. 1977-1983 yılları arasında Gölbaşı Ruh Sağlığı Merkezi, Anabilim Dalı tarafından Psikiyatri Hastanesi olarak kullanıldı. 1983 yılında Gölbaşı Ruh Sağlığı Merkezi'nin kapanmasından sonra Anabilim Dalı hasta bakım ve eğitim faaliyetleri, yeniden genel hastane içinde, yatan ve ayakta hasta birimlerinde sürdürüldü.
Sponsorlu Bağlantılar
Psikiyatri Anabilim Dalı'nda bugüne kadar doksan bir tıp doktoruna, 1978 yılına kadar ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, 1978'den sonra ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı unvanı verildi.

* Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Akademik kadromuz 3 psikiyatri bir klinik psikoloji profesörü, üç psikiyatri, bir klinik psikoloji doçenti, üç uzman ve 12 asistandan oluşuyor.

* Yardımcı personel durumunuz nedir?
Yardımcı personel olarak 9 hemşire, 1 sosyal hizmet uzmanı, 5 sekreter, 1 uğraşı öğretmeni ve 14 hastabakıcı çalışıyor.

* Yatak sayınız ve doluluk oranı nedir?
Yataklı servisimizde 33 tam gün, 15 gündüz hastasına hizmet veriliyor. Yatakların beşi yoğun bakım yatağı niteliğinde. Servis doluluk oranı ise ortalama olarak yüzde 80.

* Nöbet düzenlemesini nasıl yapıyorsunuz?
Yataklı serviste bir kıdemli asistan, iki intern nöbetçi kalıyor. Eğer serviste çalışmasının ilk 6 ayını tamamlamamış asistan varsa eşlikçi olarak nöbete katılıyor. Nöbetçi doktor hem serviste yatan hastalardan, hem acile başvuran psikiyatri hastalarından hem de başka servislerden gece istenen konsültasyonlardan sorumlu oluyor.

* Rotasyon uygulamanız nasıl yapılıyor?
Uzmanlık eğitimine başlayan asistan ilk 2 ay psikiyatri servisinde bir alışma dönemi geçirdikten sonra 9 aylık nöroloji rotasyonuna gidiyor. 4 aylık çocuk ruh sağlığı, üç aylık dahiliye ve bir aylık acil gibi diğer rotasyonlar uzmanlık eğitimi süresi içinde değişik dönemlerde yapılabiliyor. Servis çalışma süresi en az 24 ay oluyor. İhtisas süresinin kalan kısmı ise poliklinik ve konsültasyon hizmetlerinde çalışılarak dolduruluyor.

* Eğitim programınız nedir?
Uzmanlık eğitimi süresince iki yılda bir yinelenen ve eğitiminin ilk iki yılındaki asistanlara yönelik temel dersler yer alıyor. Ayrıca öğretim üyeleri bireysel ya da grup olarak asistanlara hasta denetim saatleri ayırıyor. Bu sabit programın dışında her hafta makale saatleri, asistanların hazırladıkları seminerler ve vaka takdimi saatleri var.

* Tıbbi araç gereç durumunuz nedir?
Tıbbi araç gereç açısından imkanlarımız yeterlidir.

* Bilimsel yayın durumunuz nedir? Kongreleri takip edebiliyor musunuz?
Bölümümüz yerli ve yabancı yayın açısından verimli sayılabilecek durumda. Gene yurt içi ve yurt dışı kongrelere yeterince katılıyoruz. Örneğin, 2002-2003 ders yılı süresince bölümümüz yurt dışı kongrelere yirminin üzerinde bildiri ile katıldı.

* Kliniğinizi seçecek asistanlardan beklentileriniz nelerdir?
Kliniğimizi seçecek asistanlardan beklentilerimizin başında dinlemeyi bilmeleri ve sabırlı hekimler olmaları geliyor. Ayrıca iyi düzeyde İngilizce bilmeleri de yabancı kaynakları izleyebilmeleri açısından önem taşıyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
psikyatri'nin ilgilediniği hastalıklar ve tedavi süreçleri lazım Msn Confused
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

psikyatri dalına giren hastalıklar.

Psikiyatri, insanın davranış dinamiklerini biyopsikososyal olarak açıklamak üzerine çalışan ve normal ile normal dışı (hastalık) davranış örüntülerini sınıflandırarak tedavi etmeye çabalayan tıp bilimi, ruh hekimliği.

Psikiyatri, insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki sapmaları tanımlayıp çok farklı tekniklerle tedavi ederek insanlara yardım eden bir tıp disiplinidir. Psikiyatristler, öncelikle hekimdir.

Psikiyatri, Türkçe'de "ruh hekimliği" olarak isimlendirilse de, beyinle (ve yalnızca beyinle) uğraşır. Psikoterapi de dahil olmak üzere tüm tedavi yöntemleri, etkisini beyinde(ve yalnızca beyinde) gösterir.

Tedavisinde uğraştığı hastalıklar da beyinle bağlantılıdır.
  • Ruh sağlığı alanında çalışan tüm uzmanlar arasında ilaç yazma yeterliliği olan sadece psikiyatristlerdir.
  • Kişinin sıkıntısının kaynağı nörofizyolojik bir aksaklıktan kaynaklanıyorsa, yani biyolojik bir temeli varsa, kişinin psikiyatra gitmesi gerekir. Örneğin belirli salgı bezlerinin fazla ya da az salgılaması sonucu oluşan gerginlikler, yorgunluklar, depresyonlar söz konusu olabilir.
  • Obsesif-Kompulsif Bozukluk
  • Depresyon
  • Şizofreni
  • Alzheimer
  • Panik - Panik atak

Benzer Konular

14 Ocak 2013 / haticenur Tıp Bilimleri
16 Haziran 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
23 Mart 2016 / TrSameT Soru-Cevap
4 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
11 Ekim 2014 / Misafir Cevaplanmış