Ziyaretçi
METAL LEVHA İŞLEMECİSİ
Sponsorlu Bağlantılar
TANIM Metal levha işlemecisi, bakır, alüminyum, krom, pirinç vb. levha halindeki metalleri ya da metal alaşımlarını çeşitli aletlerle şekillendirerek ve süsleyerek kullanılabilir eşya (vazo, abajur vb.) haline getiren kişidir. (Meslek üyeleri kullanılan metale göre değişik adlar alırlar.)
GÖREVLER - Yapılacak eşyanın taslak resmini çizer veya çizilmiş resmi algılamaya çalışır, - Eşya birden fazla parçadan oluşacaksa, parçaların neler olacağını belirler, - Metal levhayı taslağa uygun olarak kesici aletlerle keser, - Dövme, bükme gibi işlemlerle metale şekil verir, - Taslağa göre parçaları birleştirir, lehimleme, perçinleme vb. yöntemlerle birleşmiş noktaları sabitleştirir, - Pürüzlü yüzeyleri düzeltir ve parlatır, - Eşyaya yapılacak süs için seçilen motifi veya deseni (bu bir manzara, bitki, insan resmi, geometrik şekil veya yazı olabilir.) metal üzerine, markalama yöntemiyle aktarır, - Çeşitli geometrik şekillerin birbirine girmesinden oluşan girişimli şekillerin görünüş ve arakesitlerinin çizilmesinde perspektif kurallarını uygular, - Çizilen desene göre metali işler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Metal levha işlemecisi birinci derecede metallerle çalışır ve çalışmalarında eğe, makas, el testeresi, keski, matkap, zımba makinesi, perçin, kesme, bükme, kıvırma ve parlatma makineleri, çekiç, tokmak, örs gibi aletler kullanır.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Metal levha işlemecisi olmak isteyen kimselerde şu niteliklerin bulunması gerekir: - Gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme, - Düzlem üzerindeki şekilleri ve onların perspektiften görünüşlerini ince ayrıntıları ile algılayabilme, - Resim ve geometrik şekil çizebilme, - Resim sanatına ilgi duyma, - Dikkatli olma ve işe kendini uzun süre verebilmelidir. Mesleğin yapılmasını engelleyen ve olanaksızlaştıran unsurlar ise göz, el ve parmaklardaki ileri derecede özürlerdir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İş genellikle atölyede yapılır. Çalışma ortamı biraz gürültülü zaman zaman kokuludur. Bu meslekte yapılan işlemlerden çökertme işlemi (kurşunu eritip malzeme içerisine boşaltma) sırasında oluşan kurşun metali buharından kişinin zamanla zehirlenmesi söz konusu olabilir. Kişi işini yaparken diğer yardımcıları veya ustası ile ve müşterilerle ilişki halindedir, ancak, birinci derecede nesnelerle ve aletlerle uğraşır. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bu meslek üyeleri özel sektöre ait atölye ve fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinin bu meslekle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Metal levha işlemeciliği ülkemizde günden güne daha fazla istihdam olanağı olan bir meslek haline gelmektedir. Türk desen ve motifleri ile süslenen bakır eşyalara ilginin artması bu mesleğe duyulan gereksinimi artırmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Metal levha işlemecisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim süresince; - Meslek Resmi (görünüş çıkartma, parça konumunun saptanması, perspektif görünüşünü çıkartma, kesit alma, ölçülendirme, desen, çeşitli yazılar gibi kalıp resimleri), - Çeşitli tasarım uygulamaları (avize, vazo, lamba, amblem vb.) yapma, - Metal levha işlemeciliği (delme, perçinleme), - Ölçme ve kalite kontrolü (çeşitli kontrol aletlerini tanıma ve kullanma), - Bakır madeninin tanıtılması, - Lehimleme teknikleri konularında bilgi ve beceri kazandırılmaktadır. Çıraklık eğitimini tamamlayan öğrencilere eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" verilir ve bu unvanla çalışmaya başlarlar.
MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Metal levha işlemecisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Kendine ait işyeri açarak mesleği devam ettirmek mümkündür. Gerek organize sanayi bölgelerindeki işyerlerinde, gerekse bu mesleğin yürütüldüğü yerlerde, bu meslekte yetişmiş olan elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. BENZER MESLEKLER: Sac İşçiliği, Kazan Yapıcılığı, Bakır İşlemeciliği, Tabelacılık, Mühürcülük ve Etiketçilik, Panoculuk.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimin verildiği 3 sene içerisinde asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Eğitim tamamlandıktan sonraki ücret durumu işverenle yapılacak anlaşmaya ve kişinin yeteneğine göre belirlenir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.