Arama

Dünya Kentleri: Razgrad

Güncelleme: 15 Ocak 2010 Gösterim: 2.063 Cevap: 1
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Ocak 2010       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Razgrad ili (Bulgarca orijijal adı: Област Разград / Oblast Razgrad), güney Bulgaristan'da, Deliorman bölgesinde bulunan bir ildir. Merkezi eski adı Hezargrad olan Razgrad'tır. Komşu illeri Ruse, Silistra, Şumen ve Tırgovişte'dır.
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
15 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Razgrad

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Razgrad (Bulgarca Разград), Osmanlı dönemindeki adıyla Hezargrad[kaynak belirtilmeli], kuzey doğu Bulgaristan'da, Deliorman olarak bilinen Türk bölgesinde bir şehirdir. Razgrad ilinin idari merkezidir. Tuna nehrinin 80 kilometre güneyinde yer alır.
Resmi olarak %27 ile, Kırcaali'den sonra en yüksek Türk nüfus oranına sahip Bulgaristan şehridir. Tarihindeki güreşçiler sebebiye, "Pehlivanlar şehri" olarak bilinir.
Şehrin en ünlü yapıları, 19. yüzyılda yapılan Varosha mimari kompleksi, ethnografya müzesi, 1864'te yapılan Tanzimat döneminin karakteristiği saat kulesi, 1860'ta yapılan Mucizeci Aziz Nicholas Kilisesi ve İbrahim Paşa Camii'dir. Camii, 1530'da yapılmış olup, İstanbul hariç, Avrupa'nın en büyük camiisidir. Camii sosyalist dönemin başlangıcı olan 1944'ten beri yıkılmaya terk edilmiştir.


250px Razgrad view
Razgrad



200px RztC3A5rn

Razgrad'ın saat kulesi


Tarihi

Trakların, Roma ve Bizans medeniyetlerinin, Bulgar devletlerinin ve Osmanlı hakimiyetinin izlerini taşıyan Razgrad, Deliorman'ın başkenti kabul edilir. Farklı tarih dönemlerine ait yaklaşık 1.200 taşınmaz kültür anıtıyla Razgrad, tarihi açıdan oldukça zengindir.
Razgrad'ın kuruluş yılı tarihçiler tarafından kesin olarak saptanamasa da, eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı kesin. Burada M.Ö. 120.000 yıllarından kalıntılar bulunmakta. Bunların arasında Mumcular (Sveştari)'daki Trak mezarlığı, Kalaycıköy (Radingrad)'deki Nekropol, Roma eski Trak köyü üzerine inşa edilen Abritus kasabası, İbrahim Paşa Camii, Roma dönemine ait ve 835 altın paradan oluşan Bulgaristan'da bulunmuş en büyük hazine yer alıyor.

Edebiyat

Razgrad edebiyat alanında büyük geleneğe sahip. Ahmet Şerif, Sabri Tata, Muharrem Tahsin, Şaban Mahmut, İsmail Çavuş, Ali Pir gibi isimler, Razgrad ilinin muhtelif köylerinde doğup yetişmiş edebiyatçılardır.

Spor

Razgrad daha Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri pehlivan ve güreşçi'leriyle tanınan bir bölgede bulunur. Bu güreşçiler arasında Ahmet Kara, Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Lütfi Ahmedov, Osman Durali ve Karagöz Köylü Hüseyin Pehlivan' ı sayabiliriz.
Kentin Ludogorets (Лудогорец, Türkçe Deliormanlı manasına gelir) adlı bir futbol kulübü vardır ve bölgesel ligde mücadele etmektedir.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular