Arama

Dünya Kentleri: Tırgovişte

Güncelleme: 15 Ocak 2010 Gösterim: 1.948 Cevap: 1
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Ocak 2010       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Tırgovişte ili (Bulgarca: Област Търговище / Oblast Tırgovişte) ya da Eski Cuma ili, Bulgaristan'ın üst orta kesimlerinde bir ildir. Merkezi Tırgovişte şehridir.
İlde Türk nufüs epey fazladır.Yöredeki Türkler, Anadoludan belirli aralıklarla iskan,sürgün,göç gibi nedenlerle gelen Türklerdir, ilin kuzeyi Deliorman bölgesindedir, buradaki Türkler ekseriyetle Tokat kökenlidirler, ilin güneyindeki Tozluk ve Gerlovo bölümlerindeki Türkler ise Sivas,Tokat ve Kırşehir kökenlidirler, ilde Türk eserlerinin çoğu tahrip olmuştur.İldeki bazı Türk eserleri şunlardır;
Sponsorlu Bağlantılar
  • Saat Camii
  • Kız Ana tekke ve türbesi
  • Hüseyin Baba Türbesi
  • Hüsam Baba Türbesi
  • Baba Kondu Türbesi
  • Bahadır Baba Türbesi

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
15 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Tırgovişte

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tırgovişte[1][2](Bulgarca: Tърговище) ya da Eski Cuma[3], Bulgaristan'ın kuzey doğusunda, 43.667 nüfuslu bir şehirdir. Preslav Dağı'nın güney yamacına, Vrana Nehri kıyısına kurulmuştur. Razgrad'ın 36 kilometre güneyinde, Şumnu'nun 41 kilometre batısında bulunurTırgovişte ilinin merkezi olan şehir, eski bir ticaret merkezidir.
1573 yılında ilk Osmanlı kayıtlarında Eski Cuma adı ile kayıtlıdır. 1658 yılında idari merkez olur. 18.yy'da kilim mektebi açılır. 18. ve 19. asırlarda, ünlü bir hayvan ve zanaat pazarı hâline geldi. Bazı zanaat dalları mutafçılık, abacılık, gaytancılık, ayakkabıcılık idi.İkinci Cihan Harbi'nden sonra sanayi gelişimi vuku buldu. Akü ve yemek endüstrisi için makinalar üreten fabrikalar açıldı. Daha sonra mobilya ve dokuma sanayileri de gelişti. Bulgaristan'ın en büyük şarap fabrikalarından biri burada bulunmaktadır. Ayrıca şehir kültürel bir merkez niteliğindedir. 2000 yılında, eski bir Roma şehri olan Missionis'in kalıntıları Tırgovişte yakınlarında keşfedilmiştir.
Çok milliyetli bir yapı arzeden şehirde Bulgarlar nüfusun çoğunu (%55) oluşturmasının yanında azımsanmayacak oranda (%35) bir Türk nüfusu vardır. Nüfusun geri kalanı ise Çingeneler gibi diğer etnik unsurlardan ibarettir.Eskicuma'da Osmanlı döneminden kalma Saat Camii bulunur.Ayrıca Momino(Kızana Tekkeköy) köyünde Kız Ana Türbesi ve Golamo Sokolovo köyündeki Hüseyin Baba Türbesi yöredeki Alevi-Bektaşi kültürünün eserleridir.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular