Arama

Tavşangiller (Leporidae)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 1.757 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tavşangiller (Leporidae)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tavşan, tavşangiller (Leporidae) familyasını oluşturan memeli türlerin ortak adıdır. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımları çok azdır. 7 gün baktıktan sonra anne tavşan yavru tavşanı bırakır.
Tavşanlar, büyük gözleri ve çok büyük kulakları ile hayvanlar aleminde beslenme piramidinin altında yer alan tipik bir 'av' hayvanı özelliği taşır.
Diş yapıları kemirgenlere benzer, ancak üst çenede arkada iki küçük kesici diş daha bulunur. Çiğneme kaslarının ve kan plazmalarının yapı farkı nedeniyle, kemirgenlerden ayrı bir grup olarak incelenirler.
Toprak üzerinde bizzat kazdıkları oyuklarda, bitki yiyerek yaşarlar. Çok fazla çoğalma yetenekleri vardır. Bir defada 15’e kadar yavru doğurabilirler.
Dünyada 2 aileye bağlı, 67 tür tavşan vardır. Türkiye’de tek bir aileye bağlı, 2 tür tavşan yaşar.
1. Aile: Tavşangiller (Leporidae): Kuyrukları uzun kıllarla örtülüdür. Kulaklar ve arka bacaklar uzamıştır. Bir kısmı toprak altında oyuklarda yaşar. Türkiye'de sadece bu aile görülür.
2. Aile: Islıklı tavşangiller (Ochotonidae): Kuyrukları kısa ve yuvarlaktır. Ön ve arka üyeleri eşit uzunluktadır. Geceleri aktiftirler ve ıslık şeklinde sesler çıkarırlar.
Tavşanların gözleri, başın iki tarafına konumlanarak onlara 360°C’ye yakın bir görüş alanı kazandırır. Kulaklarını iki yana çevirerek çeşitli sesleri algılayabilirler.
Bir yaban tavşanı, yaklaşan bir tehlike gördüğü zaman yere yapışık ve kulakları tamamen inik durumda farkedilmemeye çalışarak bekler. Kamufle özelliği de bu sırada çok işine yarar. Tehlike devam eder ve düşman 3 metreye kadar yaklaşırsa tavşan birden ani bir biçimde zıplayarak bütün hızıyla koşmaya başlar. Koşarken hızı kısa mesafelerde saatte 65-85 km.’ye ulaşır ve düşmanını şaşırtmak için sürekli zikzaklar çizer. Bir sıçrayışta 3 metre atlayabilir.
Bir ada tavşanı kolonisi içinde hiyerarşiyi belirlemek üzere yapılan kavgalar çok ciddi hasarlar oluşturmaz. Ancak bir koloninin yaşam alanını savunmak için diğer bir koloni ile yaptığı kavgalar ciddi yaralanmalarla sonuçlanabilir. Erkek tavşanlar, ayaklarını yere vurarak, gözdağı verirler. Koloninin sınırları, dallara, taşlara v.b. sürtünerek, yanaklarındaki bezlerden salgılanan koku ile işaretlenir. Ayrıca yumuşak tüyleri ve şirin ve sakin mizacı ile çok sevilen bir hayvandır.Hatta dışkıları çok temiz olduğundan Tavşan ***u deyimi ne yararı ne zararı olan şeylere söylenir.
Eastern Cottontail
Ad:  600px-Sylvilagus_floridanus.jpg
Gösterim: 190
Boyut:  69.8 KB

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Lagomorpha
          • Familya: Leporidae (Fischer de Waldheim, 1817)
            • Cinsler
              • Pentalagus
              • Bunolagus
              • Nesolagus
              • Romerolagus
              • Brachylagus
              • Sylvilagus
              • Oryctolagus
              • Poelagus
              • Caprolagus
              • Pronolagus
              • Lepus
Tavşangiller familyası yaklaşık elli türü içine alır. Kuyrukları uzun kıllarla örtülüdür. Kulaklar ve arka bacaklar uzamıştır. Bir kısmı toprak altında oyuklarda yaşar. Familya üyelerine tavşan veya ada tavşanı adı verilir. Tavşangiller, Ochotonidae familyasını oluşturan pikalardan tüylü küçük kuyrukları, uzun kulakları ve arka ayakları ile ayrılır.
Lepus harici cinslerin tüm üyeleri genel olarak ada tavşanı olarak adlandırılır. Ada tavşanları başka hayvanların yuvalarında veya kendi kazdıkları yuvalarda barınırken, tavşanlar uzun ot ve çalıklarda yaşar. Tavşanlar arasında en çarpıcı özelliklere sahip olan beyaz tüylü sera tavşanı 21. yüzyıla damgasını vurmuştur.
Tavşan yakalanması kolay bir hayvandır. Hızlı koşmasına rağmen zayıf noktası vardır. Gözüne kuvvetli bir ışık tutulduğunda tavşan yerinden oynayamaz. Bu yüzden avcılar silah kullanmak yerine daha insancıl yöntemleri kullanmaya başlamışlardır.
Ayrıca, bazı türlerin kulakları oldukça iyi duymaktadır. Her türlü sese şaşkınlıkla tepki vermektedirler. Bu yüzden kendi türünden ya da başka canlıların yaklaşması durumunda yabanî tavşanlar irkilirler.
Okyanusya hariç tüm dünyada yerlidir. Okyanusya'ya gelişleri yerli memeliler için büyük bir tehdit oluşturur.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Mart 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAVŞAN

Sponsorlu Bağlantılar
Kemirgenlerin tavşangiller familyasından, kedi büyüklüğünde memeli hayvan (Lepus).

Tavşanlar, dünyanın hemen her tarafına yayılmışlardır. Kulakları başlarından büyük ve uzun, gözleri iridir. Dudakları kalın ve yarık olur. Arka bacakları ön bacaklarından uzun, kuyrukları kısa, tüyleri yumuşaktır. Çok hızlı koşarlar. Çeşitli bitkilerle beslenirler. Çok hızlı ürerler (dişi tavşan yılda dört kez yavrular; her birinde 2-4 yavru doğurur).

Etleri yenir, postları kürkçülükte kullanılır. Hızlı ürediklerinden ve bakımları kolay olduğundan kümeslerde de beslenirler. Ürkek ve düşmanlarına karşı korunmasız hayvanlar olduklarından türlerinin devamlılığını ancak hızlı üreme yetenekleriyle koruyabilirler. Toplu hâlde yaşarlar. En bilinen ve yaygın tavşan türü bayağı tavşandır (L. europeus).


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
17 Nisan 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
4k2wn
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
6 clip image028
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif