Arama

Hayıt ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 12 Temmuz 2012 Gösterim: 2.368 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar


hayit



HAYIT

Diğer İsimleri : Ayıt, Vitex agnus-castus, Agnus castus, Petit poivre

Botanik Bilgi : Mineçiçeğigiller familyasındandır. Hayıt kışın yapraklarını döken, oldukça baharatlı bir kokuya sahip, beyaz-mor çiçekli çalımsı bir ağaççıktır. Çiçekleri yaz sonu açar ve sonbaharda minik yemişler verir. Yaprakları 5-7 yaprakçıktan oluşur. Akdeniz bölgesinde bolca bulunur. Kökü, yaprakları, yemişleri şifa için, sapıysa sepet yapımında kullanılır. Hayıtın bilimsel adı Yunanca’da namus anlamına gelen agnos-castus’tan gelir.

Faydaları
Hayıt en çok erkeklerdeki cinsel isteği azaltmasıyla ünlenmiştir.
Kadınların hormon dengesi üzerindeki olumlu etkileri vardır.Hormon dengesizliğinden kaynaklanan kadın hastalıklarını iyileştirir.
Menopozda görülen ter basmalarına, başdönmesine, döl yolu kuruluğuna, sinir bozukluklarına, isteriye, kabızlığa, hazımsızlığa, osteoporosis’e (kemik içlerinin koflaşarak zayıflamasına neden olan bir hastalık) iyi gelir.
Rahmin ameliyatla alınmasından sonra vücudun dengelenmesine yardımcı olur.
Adet öncesi görülen, adetin başlamasıyla kesilen, alınganlık, kızgınlık, duygusal çöküntü, göğüslerde şişme ve hassasiyet, tatlı yiyeceklere aşırı istek, kabızlık veya ishal, karın şişmesi, başağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Düzensiz adette ve olağandışı rahim oluşumlarının bulunduğu durumlardakullanılır.
Rahim kistlerinde; yumuşak adele dokusunda oluşan lifsi kistlerin tedavisinde şifa sağlar.
Bazı rahim iltihaplarında kullanılır.
Projesteron ağırlıklı doğum kontrol haplarının kullanımı sonrasında adet döngüsünün düzenlenmesinde şifa sağlar
Anne sütünü artırır.

UYARI : Hamilelerin kullanması için bir sakınca yoktur fakat sütün erken gelmesine neden olabilir.



arzucrazyb - avatarı
arzucrazyb
Ziyaretçi
7 Eylül 2011       Mesaj #2
arzucrazyb - avatarı
Ziyaretçi
Hayıt (vitex agnus-castus); el şeklinde yaprakları olan,yaz aylarında morumsu çiçekler açan, çalı görünüşünde 1-3 metre yüksekliğinde bir ağaççıktır. yarim cm' lik küre şeklinde, acımsı meyveleri vardır. rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. fransa, italya, yugoslavya, yunanistan, suriye, lübnan ve türkiye' de akdeniz ile ege bölgelerinde yaygın olarak yetişir. yapılan araştırmalara göre meyve ve tohumları; % 4-6 oranında eterli uçucu yağlar (1-8 cineole, p-cymene, ß-caryophyllene, a-terpineol, citronellol, castine, a- ve b- pinene, linalool, limoneen, ledol, y-cadinene, camphene, sabinene), alkaloit (viticin), %1 oranında flavonoidler (casticin, isovitexin, kaempferol, quercetin, orientin, isoorientin, penduletin, luteolin-7-glucoside, quercetagetin, isorhamnetin), %1-3 oranında yağ asitleri (palmitic acid, linoleic acid, linolenic acid, eicosapentanoic acid, oleic acid, stearic acid), iridoid-glikozitler (% 0,3-1,1 aucdubin ve % 0,5 agnuside), steroidler (progesterone, testosterone, 17- a-hydroxyprogesterone, androstenedione), vitaminler (folic acid, thiamine, pyridoxine, riboflavin, cholecalciferol, tocopherols, tocotrienols), tanen ve rezin içerir.

Sponsorlu Bağlantılar
Adet öncesi sendromlar (pms), adet zorlukları ve menopoz kadınlık tarihi kadar eski problemlerdir. kadınlara bu konularda yardımcı olmak için çok çeşitli çareler araştırılmıştır. şüphesizki doğal terapi yöntemleri bu alanda da yol göstermektedir. bu naturel terapilerden birisi özellikle göze çarpmaktadır: hayıt meyvesi veya tohumu. hayıt meyvesi veya kısaca hayıt her yaştaki kadın için ebedi bir bitkisel çaredir. m.ö 450' de hayıt' tan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen hipokrat' tır (hippocrates). o zamandan beri geleneksel herbalistler hayıtı yüksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma için ama en önemlisi günümüzde de devam eden şekliyle "kadın hastalıkları" için tavsiye etmişlerdir. adet öncesi gerginlik (pmt), genellikle östrojen (oestrogen) ve progesteron (progesterone) hormonları arasında dengesizliğe neden olur. progesteron' un göreceli noksanlığı; adet gecikmesi, göğüslerin hassasiyeti, sancı, kramp ve depresyon gibi semptomlardan sorumlu rahatsızlıklara yol açar. hayıt bu semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkilidir. hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjetik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. bilindiği gibi hipofiz bezi pekçok vücut hormonunun dengesinden sorumludur.
melekay42 - avatarı
melekay42
Ziyaretçi
28 Eylül 2011       Mesaj #3
melekay42 - avatarı
Ziyaretçi
Adet düzensizliği nasıl geçer sorusu bu konudan muzdarip bir çok kadının merak ettiği bir konudur ve bitkisel desteklerle haledilebilecek bir sağlık sorunudur.
Adet düzensizliğinde en etkili bitkisel destek Hayıt Yaprağı Suyu'dur hemen hemen heryerde bulabileceğiniz ucuz olan bu bitkisel su bu konuda birebirdir.

Hayıt (Vitex agnus-castus); el şeklinde yaprakları olan,yaz aylarında morumsu çiçekler açan, çalı görünüşünde 1-3 metre yüksekliğinde bir çalıdır. 5 mm’ lik küre şeklinde, acımsı meyveleri vardır. Rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım döneminde toplanır. Meyve ve tohumları; % 4-6 oranında eterli uçucu yağlar, flavonoidler, yağ asitleri, iridoid-glikozitler (% 0,5 Agnuside), steroidler, vitaminler (folic acid, thiamine, pyridoxine, riboflavin), tanen ve rezin içerir. Dong Quai (Çin Melekotu - Angelica sinensis); Çin, Kore ve Japonya’ da yetişen aromatik bir bitkidir. Bu ülkelerde Ginseng’ den sonra en ünlü ikinci bitkidir ve kadınlar için yapılan hemen hemen tüm bitkisel kombinasyonlarda yer alır.

Dong Quai, hayıt meyvesinin sinerjetik etkisini arttırmak ve standardize etmek amacıyla Hayıt Meyvesi’ne ilave edilmiştir.

Açıcı ve söktürücü özeliği vardır. Kadınların adet kanamalarını düzeltir. Hazımsızlığa faydalıdır, mide ve bağırsak gazlarını giderir. Karın ağrısını ve ishali keser. Karaciğer ve dalak tıkanıklıklarını giderir, kalp çarpıntısına, baş dönmesine, uykusuzluğa faydalıdır. Ayak şiş­lerini indirir. Akrep ve arı sok­malarına fayda verir.


Yüksek ateşe, adet sancısına, gaz sorununa iyi gelen ve idrar söktürücü özelliği olan hayıt otu özellikle kadınlar için çok faydalıdır. Özellikle de regl dönemlerinde adet sancısı sorunu yaşayan kadınlar için hayıt bitkisi oldukça yararlıdır. Regl öncesi dönemdeki stres, adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet, ağrılar, adet krampları ve depresyon için etkili bir bitkidir.
Hayıt tohumu hipofiz bezini tetikler ve kadınlık hormonlarının dengeye ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca bu hormon dengeleme işlemini doğal yöntemlerle yaptığından dolayı, sentetik hormon tedavisine maruz kalan kadınlardaki gibi yan etkiler görülmez.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Hayıt
Hayıt otu (ayıt otu) yaz aylarında mor çiçekler açan, el şeklide yaprakları olan bir bitkidir. Ferahlatıcı bir kokusu vardır. Çalı görünümünde boyu üç metreye kadar uzayan bir ağaçtır. Acımsı bir tatta olan hayıt otu meyveleri, ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulur.

Hayıt otunun faydaları

  • Adet öncesi sendromlar,
  • Adet zorlukları,
  • Menopoz döneminde son derece rahatlatıcıdır.
Çünkü bu sorunlar yüz yıllardır bir kadının çok sıkıntı duymasına neden olmuştur.
Doğal tedavi yöntemleri yani Alternatif Tıp diye adlandırılan bu yöntemler bilim adamlarına da oldukça fazla yol göstermektedir. Bu doğal terapilerden birisi de Hayıt meyvesi veya tohumuyla yapılan terapidir. Hayıt meyvesi veya kısaca hayıt her yaştaki kadın için ebedi bir bitkisel çaredir. M.Ö 450’ de hayıt’ tan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’tır. O zamandan beri hayıt;
  • Yüksek ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Gazlanma ve İdrar arttırma için
  • Kadın hastalıkları için tavsiye edilen bir bitkidir.
Adet öncesi gerginlik, genellikle östrojen ve progesteron hormonları arasında dengesizliğe neden olur. Progesteron’un noksanlığı; adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet ve memede ağrı, sancı, kramp ve depresyon gibi semptomlara yol açar. Hayıt bu semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkili olabilmektedir. Hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. Bilindiği gibi hipofiz bezi pek çok vücut hormonunun dengesinden sorumludur. Hayıt meyvesi, hipofiz bezini yumurtalıklardaki corpus luteum tarafından progesteron üretiminin artmasına yol açan belirli hormonları daha çok veya daha az üretmek için uyarır. Hayıt meyvesi vücuttaki kadınlık hormonlarını doğal bir şekilde dengeleyerek işlev görür. Hayıt meyvesi, başkaca progesteron terapilerinin başarılı olamadığı durumlarda bile başarılı olabilmektedir. Hem de bazen sentetik hormon yerleştirme sonucu oluşan yan etkilerin hiçbirine neden olmadan. Hayıt meyvesinin adet öncesi gerginlik semptomlarına faydası en az 2 hafta içinde kendini açıkça gösterir. Fakat en iyi sonuç için hayıt meyvesi en az 3 boyunca aralıksız kullanılmasıyla alınır. Yapılan çalışmalarda daha uzun süreli olarak hayıt meyvesi alımının Adet öncesi sendromları tamamen ortadan kaldırabileceği düşünülmektedir.

Kullanım şekli:
Yarım tatlı kaşığı tohum havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10–15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2–3 bardak taze demlenmiş çay, öğün aralarında içilir.

Tedavi Ettiği Hastalıklar
  • Prostat
  • Sinirsel hastalıklar
  • Adet gecikmesi
  • Akciğer
Sen sadece aynasin...
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
12 Temmuz 2012       Mesaj #5
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Hayıt Nedir

Mineçiçeğigiller familyasından; batı ve güney Anadolu’da yetişen bir ağaçtır. Haziran – Temmuz aylarında mor renkli çiçekler açar. Dalları ve yapraklarında, uçucu ve sabit yağ, tanen, sineol, şekerleri kristalize maddeler ve bir glikozit vardır.

Hayıtın Faydası Nelerdir

İdrar söktürür. Sancıları keser. Aybaşı kanamalarını düzenler. Anne sütünü artırır. Hazımsızlığı giderir. Karın ağrısını ve ishali keser. Ayak şişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarında faydalıdır.

Kaynak=>Hakkında Bilgi

Benzer Konular

10 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam