Arama

Damkoruğu (Sedum aizoon)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 7 Haziran 2011 Gösterim: 3.263 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Damkoruğu (Sedum Aizoon)

Sponsorlu Bağlantılar
sedum20pilosum20flower

Etli (Sukulent) karakterli 500'den fazla türe sahip olup çok geniş yayılma alanı ve bahçede yaz-kış yetişen türleri vardır. Damkoruğu bitkisinin birçok çeşidi vardur. Bunlardan bazıları;

S. Allantoides: Yaprakları yuvarlak, beyaz-gri, çiçekleri yeşilimsi beyazdır.
S. Bellum: Yaprakları beyaz-gri, bitki kısmı bodur hafif şarkıcı biçimde, çiçekleri yıldız şeklinde ve beyazdır.
S. Compressum: Yaprakları gri-yeşil rozetler biçiminde, uzun, gövde dallanma gösterir, çiçekleri altın sarısıdır.
S. Guatamelense: Yaprakları gri-yeşil, silindir biçiminde, ortası şişkin 1,5 - 2 cm. uzunluğunda ve 3 - 5 mm. genişliktedir, gövde dallanma gösterir.
S. Allantoides: Yaprakları yuvarlak, beyaz-gri, çiçekleri yeşilimsi beyazdır.
S. Bellum: Yaprakları beyaz-gri, bitki kısmı bodur hafif şarkıcı biçimde, çiçekleri yıldız şeklinde ve beyazdır.
S. Compressum: Yaprakları gri-yeşil rozetler biçiminde, uzun, gövde dallanma gösterir, çiçekleri altın sarısıdır.
S. Guatamelense: Yaprakları gri-yeşil, silindir biçiminde, ortası şişkin 1,5 - 2 cm. uzunluğunda ve 3 - 5 mm. genişliktedir, gövde dallanma gösterir.
S. Nussbaumeri: Yaprakları sarı-yeşil, kenarları kırmızımsı, kalın etli 3 - 4 cm. uzunluğunda ve 1,5 cm. genişlikte, gövde dallanma gösterir.
S. Pachyphyllum: Yaprakları gri-yeşil, uç kısmı kırmızı, küt, dip kısmına göre daha geniş, yaprak ve sürgünler yukarı doğru yönelmiştir. Çiçekleri açık sarıdır.
S. Sieboldii: Yaprakları yuvarlak, mavi-gri, kenarları kırmızı, çiçekleri pembe, gövdesi sürünücü veya şarkıcı biçimindedir, dallanma göstermez.

Damkoruğu üretimi, tohum, sürgün veya çelik kullanılarak sağlanır.

Damkoruğu Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:

Toprak: Bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, dişli nehir kumu ve bir miktar killi toprak karışımıdır.

Su: Kurağa dayanıklı olmalarına karşın, bol sulanınca iyi gelişirler. Kışın toprak biraz rutubetli tutulmalıdır.

Işık: Güneşli ve havadar yerleri severler.

Sıcaklık: Kışın 4 derece, yazın ise 13-18 derece dolayında ısı isterler.

Gübre: 4-8. aylar arasında haftada bir kez 1-2 gr. kaktüs gübresi 1 lt. suda eritilerek verilir.

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Damkoruğu
Sponsorlu Bağlantılar

Damkoruğugillerden, otsu bitki.

Ilıman iklimlerde yetişir. Etli yaprakları vardır. Yara iyileştirici olarak ve nasırlara karşı kullanılır. Ilıman bölgelere ve kuzey yarıkürenin çok soğuk bölgelerine yayılmış, yıllık ya da çok yıllık 280 kadar türü vardır. Kumlu toprakları sever, nemden etkilenir. Çiçekleri çok güzel olduğu için süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Ad:  Dam Koruğu (Sedum)  9.7.JPG
Gösterim: 256
Boyut:  33.9 KB

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Daisy-BT; 17 Haziran 2011 17:50