Arama

Dünya Kentleri: New Haven (Connecticut)

Güncelleme: 13 Mart 2010 Gösterim: 1.187 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Mart 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
New Haven - Connecticut - ABD

Sponsorlu Bağlantılar
slideshowhome

New Haven, ABD'nin Connecticut eyâletinin ikinci büyük şehridir. Yale Üniversitesi bu şehirdedir. New Haven şehir merkezinin büyük kısmını Yale Üniversitesi'nin kampusü oluşturmaktadır.

New Haven, ABD'de Connecticut'un orta güney kesimindeki New Haven ilinin merkezi kent ve ilçe düzeyinde yönetim birimidir.

Qunnipiac Irmağı'nın ağzındaki Long Island Boğazı'nın girişinde yer alır. Önceleri Qunnipiac olarak anılan bölgeye, 1638'de John Davenport'la Theophilus Eaton'un önderliğindeki İngiliz püritenleri yerleşti. New Haven, 1640'da bugünkü adını aldı. 1643'de, aralarında Milford ve Guilford'un da olduğu birçok komşu kentin katılmasıyla New Haven Kolonisi kuruldu. Eaton, ölünceyedek (1658) koloninin valiliğini yürüttü. New Haven, 1701'den sonra, Hartford ile birlikte yönetsel merkez oldu ve bu konumunu 1875'e kadar korudu.

Kent, iç savaş sırasında köleliğin kaldırılması yanlılarının önemli merkezlerinden biriydi. Birçok sanayi dalında ve gemi yapımında seçkin bir yeri olan kent çok sayıda buluşun beşiği olmuştur. Bunlar arasında:
  • Eli Whitney'in geliştirdiği kitlesel üretim teknikleri,
  • Charles Goodyear'ın keşfettiği kükürtle sertletirme işlemi,
  • Samuel Colt'un altıpatlar tabancası,
  • Lee de Forest'in bulduğu odyon (radyo lambası),
  • Kükürtlü kibritler
  • Winchester tüfeği
sayılabilir.
Kentte, Winchester Silah Müzesi vardır. Kent, eğitim ve kültür kurumlarıyla da ünlüdür. 1701'de, Saybrook'da kurulan Yale Üniversitesi, 1716'da New Haven'e taşınmıştır. Kentte, 20. yüzyıldan itibaren çok sayıda eğitim kuruluşu açılmıştır.

New Haven Kenti'nin Kuşbakışı Görünüşü
800pxeastrocktannewhave


musiconthegreenweb1

Kaynak: Ana Britanica & MsXLabs






Benzer Konular

1 Şubat 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
4 Eylül 2010 / ener Turizm
4 Eylül 2010 / ener Turizm
13 Mart 2010 / Daisy-BT Turizm