Arama

Ravent ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 17 Nisan 2010 Gösterim: 1.935 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
raven

Sponsorlu Bağlantılar
RAVENT

Diğer İsimleri : Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe

Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Ravent 1-2 m boyunda çok yıllık oldukça güçlü bir bitki olup ilk 3 – 4 yıl çiçek açmaz ve bütün gücünü köklere verir. Yaprakları oldukça büyüktür ve boyu 1 metreyi bulabilir, uzun saplı, sarımsı yeşil renktedir. Üst yaprakları ise oldukça küçülür ve sapı da oldukça kısadır. Çiçekleri sapın en üst kısmında topluca bir arada dizili olup sayısız çiçekten meydana gelir bazen sarımsı yeşil, bazen esmerimsi yeşil bazen de kızılım tırak renkte olabilir. Kökleri; Ana kök kafa büyüklüğünce olup ondan çevresine yayılan yan kökler ve yumrulardan meydana gelir.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Uzakdoğu olan raventlerin, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Işkın ya da Işgın denilen (R. ribes) adlı tek türü yetişir.

Toplanması-Saklanması : Kökleri Ekim – Kasım sökülür temizlenir, küçük parçalara ayrılır, güneşte veya soba üzerinde hafif ateşte kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Bitki, tanen ve kokulu esansları içerir.

Faydaları
Az miktarda alınınca sindirimi kolaylaştırır, fazla alınırsa müshil etkisi gösterir.
Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.

Kullanım Şekli : 1 kaşık kurutulmuş bitki kökü 1 bardak su içinde önce kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 10 dakika daha ısıtılması sürdürülür. Böylece hazırlanan çaydan, sabah ve akşamları olmak üzere, günde iki kez birer bardak içilir.

UYARI : Ravent kökü, idrarı sarı ya da kırmızı renge boyayabilir.


YesilBoncuk - avatarı
YesilBoncuk
Ziyaretçi
17 Nisan 2010       Mesaj #2
YesilBoncuk - avatarı
Ziyaretçi
Ravent Asya’dan veya Sibirya’dan diğer ülkeler yayılmış yaprak sapları yenen bir sebzedir. Raventvirgs Polyagonaceae familyasının Rheum cinsinin bir bitkisidir. Değişik varyeteleri vardır. R. rhabarbarum var Lotifolium Metzg. Yaprak sapı oldukça geniş ve oluklu Ravent’tir. Yaprakları geniş ve parçalıdır. Ana parçalar birbirinden oldukça uzaktadır. Diğer varyeteler R. rhabarbarum var Longifolium Metzg. ve R. rhabarbarum var crispatum’ dur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu varyetelervirgs Viktoriavirgs Suttonsvirgs Holsteinervirgs Blutvirgs Paragonvirgs Goliath gibi yeşil saplı ve kırmızı saplı etli yeşil çeşitleri meydana getirmiştir. Ravent uzun yıllık bir bitkidir. Toprak altında oluşan gövde yumrulardan meydana gelir. Bu yumrular sökülüp üretimde kullanılabileceği gibivirgs tohumlar ekilerek de elde edilebilir. Raventvirgs kökleri kalın ve etlidir. Bitkinin besin maddeleri kök içerisinde depo edilir. Her bir kök tek kök meydana getirebilir. Her kök 40-100 cm uzunlamasına veya derinliğine uzayabilir. Burada toprağın su durumu önemlidir. Esasında birkaç kökün uzamansı yeterli taban suyunu bulana kadar devam eder. Gövde ilk önce toprağın üst kısmında oluşur. Fakat Sonbahar’a doğru yavaş yavaş toprağın içine çekilir. Besin maddeleri toplanması ile gövde yumru şeklini alır. Bitki kışı yumru gövde ile geçirir. Yumru gövdevirgs etli köklerle birlikte bir besin deposu organıdır. Devamlı yaprak ve kök oluşur. Ravent’in yenilen kısmı yaprak saplarıdır. Saplar 0.50-1.00 m uzunluktadır. Genelde olukludur. Oluk V şeklindedir. Yapraklar yuvarlak büyük ve bütün bir ayaya sahiptir. Çok az da olsa parçalı yapraklara rastlanabilir. Az da olsa parçalı yapraklara rastlanabilir. Yaprak ucu yuvarlak veya sivri kalp şeklindedir. Renk bazı çeşitlerdevirgs aynı sapta olduğu gibi yeşilden şarap kırmızısına kadar değişir. Ravent bitkisivirgs dikilmesinden 2-3 yıl sonra çiçek açar. Bundan sonraki her yılvirgs çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında görülür. Bazı çeşitlerde çiçeklenme gecikir ve bu durum Haziran’a kadar kayabilir. Ravent tarımında geç çiçek açan çeşitler tercih edilir.Bir bitkide 1-10 arası çiçek olabilir. Genelde erdişi çiçeklere sahiptir. Bazı durumlarda cinsiyet organlarının dumura uğratılmasıyla tek cinsiyetli çiçeklere rastlanır. Böylece erdişivirgs erkek veya dişi çiçekler meydana gelir. Çiçek 3 adet yeşil kırmızı renkli çanakvirgs 3 adet beyazvirgs yeşil beyaz renkli taçvirgs 9 adet erkek organ ve ortada 3 karpelli bir dişi organdan ibarettir. Bazı çeşitlerde erkek organ sayısı dokuzun altına veya üstünevirgs dişi organ sayısı dörde çıkabilir.

Tohum ve Çimlenme Özellikleri

Tohumlar kanatlı ve kahverengi renktedir. Uzunlukları 6-10 mmvirgs genişlikleri 5-7 mm’ dir. Tohumların çimlenme özelliği %90virgs saflığı %98virgs kullanma değeri %89’ dur. 1 gramında 35-60 adet tohum bulunur. Tohumlar 5 C’ den itibaren çimlenmeye başlar. Optimum sıcaklık 20-30 C’ dir. Tohum çimlenmeye 4.gün başlar ve 15.güne kadar devam eder. Çimlendirme denemeleri karanlıkta yapılmalıdır. Işık çimlenmeyi olumsuz etkiler. Tohum çimlenme gücünü 3-4 yıl korur.

İklim İstekleri

Ravent ılımlı iklim sebzesidir. Soğuklara dayanabilir. Sıcaklık 10-12 C olduğu zaman sürer sap ve yaprak oluşturur. En iyi gelişmeyi 18-20 C sıcaklıkta gösterir. 25 C üstündeki sıcaklıklar zararlıdır. Sap zayıflarvirgs gevşek ve renksiz bir görünüm alır. 0 C altındaki sıcaklıklardan hemen zarar görmez. Önce büyür ve sonra donma başlar. Ani sıcaklık değişimleri tehlikelidir. Raventvirgs genellikle güneşli ve orta sıcaklıktaki nemli yerlerden hoşlanır. Işık rengi koyulaştırır. Güney yamaçlarda erkenciliğe yol açar. Bazı yapraklarda etiyolleşme istenir. Nem oranı %70 olmalıdır. Fazla nem yaprakta mantari çürüklük meydana getirir.

Toprak İstekleri

Ravent her çeşit toprakta yetişebilir. Ağır topraklarda ürün gecikir. Fakat birim alandan daha fazla ürün elde edilir. Ayrıca sapların kalitesi artar. Kumluvirgs kumlu-tınlı toprakları besin maddeleri verildiği taktirde yeterli ürün alınabilir.

Sulama

Ayrıca turfanda yetiştiricilik için bu topraklar çok elverişlidir. Toprakta taban suyu seviyesi 1-1.5 m nin altına olmalıdır.Toprak nemliliğine karşı hassastır. Taban suyunun yükselmesi ve uzun süre kök bölgesinde kalmasıvirgs derhal köklerin ve toprak altı gövdenin çürümesine neden olur.

Gübreleme

Ravent kurulduğu ilk yıl çok iyi gübrelenmelidir. Özellikle kumlu ve ağır killi topraklarda dikimden önce bol ahır gübresi verilmelidir. 5-6 ton yanmış ahır gübresi 1 dekara atılır ve 30 cm derinliğinde toprağa karıştırılır. Ahır gübresiyle beraber dekara 15 kg Tomas-fosfatvirgs 20 kg Potasyum-magnesi ve ayrıca 6 kg Amonsum-sülfat verilmelidir. Ahır ve Ticaret gübresinin fosfor ve potasyumlu olanları sonbaharda atılmalıdır. Ahır gübresi miktarı dekara 2-3 tonvirgs fosforlu gübre dekara 5-10 kgvirgs Potasyumlu gübre 10-15 kg ve Azotlu gübre 4-6 kg’ dır. Eğer ahır gübresi verilmiyorsa ticaret gübresi oranı bir miktar yükseltilir. Hasat sırasında dekara 5-6 kg daha fazla azotlu gübre kullanarak ocağın ertesi seneye kuvvetlendirilmesine çalışılır. Bu gübrelemeye her sene devam edilir.


Yetiştirme Tekniği

Ravent dikilecek yerlerde sonbaharda derinvirgs bazen ocakların geldiği kısım 50-60 cm çapında işlenir. İlki işleme 2 bel derinliğinde krizma şeklinde yapılır. Bu sırada ahır ve ticaret gübresi verilir veya krizma bittikten sonra gübre atılır. Ve gübre toprağa karıştırılır. Toprak ne kadar derin işlenirse atılacak gübrenin miktarı da o kadar artar. Don olmayan yerlerde toprak işlemevirgs ekim ve dikim kasım ayında yapılabilir. Eski raventlikler önceden kontrol edilmelivirgs kaliteli ve kuvvetli sürgünlerden ocak işaretlenmelidir. Dikim zamanı işaretlenen ocaklar kazılıpvirgs ravent bitkisi çıkartılır. Biraz kökvirgs 2-3 sap ve tomurcuk içeren birkaç parça ayrılır. Her parça çelik olarak kullanılır. Çelikler 0.250 kg ağırlıktadır. Islah edilmiş ve kontrol altında tutulan damızlıklardan alınan tohumlar iyi sonuç verir. Tohumdan elde edilen bitkilerin gelişme aktivitesi çeliklerden daha üstündür. Dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılır. Soğuk yerlerde ilkbaharda dikilmesi tercih edilir. Sonbaharda Ekim ayı en iyi dikim zamanıdır. İlkbahar dikimi Şubat ve Mart ayında yapılır. Ocakların sıra arası 1-2 mvirgs sıra üzeri 0.8-1.5 m’ dir. Çukurlar 50-60 cm çapta ve 10-30 cm derinliğinde olmalıdır. Dekarda 600-1000 arası çelik kullanılır. Dikim insan gücü veya makinelerle yapılır. Dikim yaptıktan sonra üzeri 5-10 cm kalınlığında örtülür. Sürme başlaması ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılır. Yağmur suyunun toplanması için ocağın etrafını çukur yapmakta yarar vardır. Gerektiğinde ocaklar sulanır. Mayısta çiçek sürgünü görülürsevirgs bu sürgünler dipten kesilerekvirgs temizlenir. Çiçek sürgünü temizlenmesi her 15 günde bir yapılır. Dikimden sonra 1-2 sene hasat yapılmaz. 2-3. sene hasat devresidir. Ravent hasat devresinde çiçek sürgünü oluşmasına izin verilmez. Çiçek sürgünleri görülür görülmez kırılır. Birinci yıl birkaç çapa ve sulama yapılır. Sonbaharda sap ve yapraklar kurur. Tarla temizlenir ve sonbahar gübrelemesi yapılır. Ahır ve ticaret gübresi atılır. İlkbaharda sürgünler yeniden çıkar ve bu sırada azotlu gübre ocakların kenarına serpilir. 2-5 cm derinliğinde toprağa karıştırılır. Ocakta her hasatta 2/3 oranında sap daima bırakılmalıdır. Tohumla üretimde tohumlar ilkbaharda soğuk yastıklara sıra usulü ekilir. Bitkiler oluşunca seyreltme ve ot parçası yapılır. Ertesi yıl iyi kaliteli fidanlar sökülerek esas yerlerine dikilir. Dikim şekli ve bakım yukarıdaki gibidir..

Hasat ve Depolama

Sapların hasat edilmesindevirgs saplar kırılarak kopartılır ve hiçbir zaman bıçakla kesilmez. Kopartmanın rahatça yapılabilmesi için yan tarafa doğru çevrilir. Hasatavirgs önce alt yapraklardan başlanır. Genelde saplar 20-25 cm uzunluğu ve 2-3 cm derinliği aldığı zaman hasat edilir. Bir haftada iki defadan fazla hasat yapılmaz. En fazla 2-4 yaprak kopartılır. En iyi hasat zamanı sabahtır. Yalnız bitkiler nemli olmamalıdır. Hasat Nisan ayında başlar ve Haziran ayı sonunavirgs en fazla temmuz ortasına kadar devam eder. Bir yıl uzun sürevirgs örneğin Temmuz sonu veya Ağustos sonuna kadar hasat yapılırsavirgs o yıl iyi ürün alınır. 2-4 kg lık demetler halinde piyasaya arz edilir. Ravent muhafası yapılmadan direk olarak pazara gönderilir. Fakat araziden fazla ürün alındığı zaman normal kiler ve depolarda 5-10 C sıcaklıkta 5-7 günvirgs soğuk muhafazada 0-1 C’ de yüzde 70 nemde 2-4 hafta depolamak mümkündür.

Benzer Konular

10 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam