Arama

Susam (Sesamum indicum)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 7 Ekim 2012 Gösterim: 2.926 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Susam
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Sesamum indicum drawing
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Lamiales
            • Familya: Pedaliaceae
              • Cins: Sesamum
                • Tür: S. indicum
                  • Binominal adı Sesamum indicum
                    • L.
Susam (Sesamum indicum), Pedeliaceae familyasına ait, anavatanı Afrika olan bir bitki türü.
Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.
Türün yağından yemeklik yağ olarak yararlanıldığı gibi, küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Susam yağı, soluk sarı renkli, kokusuz, alkolde az, eter ve petrol eterinde kolayca çözünen bir sıvıdır. Yağ, tohumların %50'sini oluşturur. Tıpta bazı preparatların hazırlanmasında zeytinyağı gibi çok eskiden beri çözücü olarak kullanılır.

Ayrıca Bknz Susam Yetiştiriciliği

Son düzenleyen asla_asla_deme; 13 Mayıs 2010 14:05
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
15 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Susam
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İkiçeneklilerin susamgiller familyasından otsu bir bitki (Sesamum indicum) ve bunun tohumu. Anayurdu Hindistan'dır. Asya, Afrika ve Avrupa'nın sıcak bölgelerinde yetiştirilmektedir. 0,5-1 m. boyunda, beyaz-kırmızımsı çiçekli, kapsül meyvelidir. Küçük ve sarı renkli tohumlarından elde edilen "susamyağı" önemli bitkisel yağlardan biridir. Susam, ayrıca tane olarak çeşitli yiyeceklerde ve öğütülerek "tahin" yapımında kullanılır.

theMira
sitemkar kıss - avatarı
sitemkar kıss
Ziyaretçi
7 Ekim 2012       Mesaj #3
sitemkar kıss - avatarı
Ziyaretçi
Bir metre boyunda, yağ veren bir yıllık otsu bir bitkidir. Başlıca Hindistan, Çin ve Sudan’da yetişir. Mutfaklarımızdaki baharatların belki de en eski tarihe sahip olanlarından biri susamdır. Sadece baharat olarak değil, ilaç, dini sembol olarak da kullanılan susam bundan 4 bin yıl önce Ortadoğu medeniyetleri arasındaki ticaretin en önemli maddelerinden biriydi. Eskiden büyülü bir gücü olduğuna inanılan susam eski kültürlerinde de farklı amaçlar için kendine yer bulmuş eski mısırlılar susamı öğüterek unundan, Çinliler ise yağını yakarak isinden baskı mürekkebi olarak faydalanmışlar.

Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B Vitaminleri açısından çok zengindir.
Vücuda enerji verir.
Cinsel gücü arttırır.
Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır.
Göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir.
Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur.
Susam yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir.
Gaz söktürür.
Karın ağrısını azaltır.
Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır.
Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
Kemik erimesine karşı faydalıdır.
Susamda, sesamol, sesamin ve sesamolin adında antioksidan bileşikler yer alır.
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir.
Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur.
Susam tohumu kalbi sağlığı için yararlı E vitamini de içerir.
Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır. Susam yağından elde edilen susamın kolesterolü kontrol altında tutmakta yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Güneşten koruyucu yağ olarak kullanılabilir. Güneş ışığındaki UVA ve UVB‘den büyük ölçüde koruma sağlayıcı etkisi vardır.
Eklem sorunlarında ağrının azaltılmasına yardım etmesi susam yağı yararları arasındadır.
Yara ve yanık gibi durumlarda dışarıdan uygulanır.
Romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır.
Yorgunluğa karşı enerji verir.
Cilt sorunları ve mantar enfeksiyonlarına karşı faydalıdır.
Cilt sağlığı için önemlidir. Cildin yaşlanmasını engellemeye yardım eder.
Saç diplerine ve tırnaklara sürülür.
Saçları besler ve canlılık kazandırır. Saça ve cilde masaj biçiminde uygulanır.
Vitamin ve kalsiyum eksikliği sebebiyle sorunlu hale gelmiş tırnaklar için yararlıdır.
Mayonez, soslar ve zeytinyağlı yemeklere ve salatalara lezzet vermek amacıyla da kullanılır.
neurotic - avatarı
neurotic
Ziyaretçi
7 Ekim 2012       Mesaj #4
neurotic - avatarı
Ziyaretçi
Familyası: Susamgiller (Pedaliaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı ve Güneybatı Anadolu’da yetiştirilir.

Bitkinin alt yaprakları karşılıklı ve loblu, üst yapraklar tam ve mızrak şeklindedir. Çiçekler beyaz veya pembe olup, yaprakların koltuğunda salkım durumunda toplanmışlardır. Meyveleri 2-3 cm boyunda, uzun, prizmatik ve çok tohumlu bir kapsüldür.

Susam, sıcağı çok sever. Isı miktarı fazla olan yerlerde tohum verimi ve yağ oranı artar. Orta derecede ağır ve humuslu topraklarda iyi yetişir. Sonbaharda toprak işlenir. Tohum ekimi nisan sonu, mayıs içinde yapılır. Dekar başına 1-1,5 kg tohum atılır. Gelişme devresinde yıllık ortalama ısı, 20°C’nin üzerinde olan yerlerde 4-4,5 ay içerisinde yetişir.

Kullanıldığı yerler: Tohumlarından % 50 civârında yağ elde edilir. Yağı hemen hemen kokusuz ve soluk renklidir. Yemek yağı olarak kullanılır. Tedâvide müshil etkilidir. Kabukları soyulmuş susam tohumlarının ezilmesiyle tahin elde edilir. Bu da tahin helvası yapımında kullanılır. Ayrıca susam tohumları simit ve pastaların üzerine konur.

Benzer Konular

7 Ağustos 2010 / KisukE UraharA Müzik tr
25 Aralık 2009 / Misafir Ziraat
11 Ağustos 2009 / Daisy-BT Edebiyat tr
2 Nisan 2016 / Şeb-i Yelda Sağlıklı Yaşam