Arama

Mineraller - Kalsedon

Güncelleme: 22 Nisan 2010 Gösterim: 2.000 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kalsedon
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


350px ChalcedonyKnifeNPS

Kalsedon bıçak, M.S. 1000-1200


Kalsedon, kimyasal formülü SiO2, kuvars mineralinin kriptokristalin çeşitlerinden biridir. Yağımsı bir parlaklığa sahiptir. Saf kalsedon çok ince tabakalar halinde dizilmiş çok ince kuvarsakikoniks, jasp ve krizopras. Kalsedonun özgül ağırlığı 2.59-2.61'dir. Jeodlarda liflerinden oluşur. Saf kalsedonun rengi yarı şeffaf gri veya beyazdır. Grimsi mavi veya kahverengi gölgeli hatta siyahımsı olanları da vardır. Safsızlıklar sebebiyle şeritlerde farklı renk ve desenler olur. Bu renk ve desenlere göre ise kalsedonun farklı çeşitleri tanımlanır: (kornelian), bulunan az sayıdaki minerallerdendir.

Etimolojisi

Hititlerden beri kalsedon taşı, anadoludaki yataklardan çıkartılıp kullanılmaktaydı. Romalılarİstanbul, Kadıköy'deki limandan ihracat için sevkiyatı yapılmaya başlandı. O dönemlerde Kadıköy küçük bir Antik Yunan kasabasıydı ve adı da Chalkedon idi. Kalsedon taşı adını bu küçük liman kasabasından almıştır.

Kültürel ve tarihi özellikleri


145px Mineralysk   chalcedon

Eskişehir, Mayıslar köyü bölgesindeki mavi kalsedon madeni



Eski kültürlerde kalsedonun ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her kalsedon çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir.

Anadoludaki, bugünkü Eskişehir, bölgesindeki kalsedon yataklarından binlerce yıldır taş çıkarılmaktadır. Kalsedon Hitit ve Urartu dönemleri boyunca buradan çıkarılan kalsedonu ihraç etmiştir. Daha sonra Romalılar döneminde ise taşın ihracı çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Taş genelde mühür halkası, mücevher ve oymalarda kullanılırdı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Eylül 2015 / iceslush Taslak Konular
14 Aralık 2012 / _Yağmur_ Kimya
12 Ağustos 2015 / iceslush Taslak Konular
23 Aralık 2007 / Sedef 21 Taslak Konular