Arama

İmroz Deniz Muharebesi (Elli Deniz Muharebesi)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 18 Haziran 2010 Gösterim: 2.667 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
İmroz Deniz Muharebesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İmroz Deniz Muharebesi ya da Elli Deniz Muharebesi (Yunanca: Ναυμαχία της 'Ελλης), I. Balkan Savaşı sırasında 16 Aralık 1912 tarihinde Seddülbahir Burnu (Elli Burnu) ve İmroz Adasıdeniz muharebesi. Elli adlı Yunan kruvazörünün adı bu muharebeden gelmektedir.

Arka plan

Yunanistan Krallığı, Osmanlı Devleti ile ateşkes imzalayı reddederek Bulgaristan Krallığı ve Sırbistan Krallığı ile birlikte Çanakkale Boğazı'nı abluka altına almaya devam etmeye karar verdi.
Osmanlı ise hem bu ablukayı kaldırmak için hem de kara muharebelerindeki yenilgilerinden sonra bozulmuş olan vatandaşlarına moral vermek için denizde bir zafer kazanmaya çalıştı. Bunun için Osmanlı Donanması daha önce Bulgar güçlerine karşı Marmara Denizi ve Karadeniz kıyılarında üslendirmiş zırhlı filo Çanakkale Boğazı istikametine yollanarak yoğun bir şekilde muharebe için hazırlanmaya başlandı ve idaresiz komutan Tahir (Tahir Burak) Bey görevden alınıp yerine Ramiz Bey getirildi.


Gemiler

Osmanlı Donanması, Barbaros Hayreddin ve Turgut Reis olmak üzere iki zırhlı (zırhlı kruvazör sayılır), Asar-ı Tevfik zırhlı gemisi (korumalı kruvazör), Mecidiye zırhlı kruvazör ve dört muhripten oluşturulan filo ile Çanakkale Boğazı'na intikal etti.

Muharebe

Birinci Balkan Savaşı'nın son döneminde yaşanan muharebede Tuğamiral Pavlos KountouriotisHelen Kraliyet Donanması Çanakkale Boğazı girişinde Osmanlı Donanması'nı yenilgiye uğratmıştır. Hydra, Spetsai ve Psara'nın hızını tatmin edici bulmayan Kountouriotis Z harfiyle simgelenen bayrağı ("bağımsız hareket" anlamında) çekmiş ve Osmanlı filosuna karşı 20 knotlık bir hızla ilerlemeye başlamıştır. Hızının yanı sıra donatı ve cephane bakımından da avantajlı konumda olan Averof, rakip donanmayı yarmış ve Osmanlı sancak gemisi Barbaros Hayreddin'i hedef almıştır. Bu saldırıya karşı koyamayan Osmanlı donanması geri çekilmek zorunda kalırken Aetos, Ierax ve Panthir adlı Yunan muhripleri 13 Aralık - 26 Aralık 1912 tarihleri boyunca Osmanlı filosunu yakından izlemeyi sürdürmüşlerdir.

Sonuç

Yunan kuvvetleri tarafından kazanılan bu zafer Osmanlı filosunun boğaz içine çekilmesini sağlamış ve Ege Denizi'ndeki Midilli, Sakız, Limni ve Sisam adalarının Yunan egemenliğine girmesini kolaylaştırmıştır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
23 Nisan 2011 / Jumong Deniz Bilimleri
11 Haziran 2012 / _Yağmur_ Tarih
16 Mart 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
18 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular